NB I előzetes

Csank Tökölit is bevetheti Vlak Vasasa ellen

  • Göbölyös János

Az OTP Bank Liga 6. fordulója pénteken Zalaegerszegen kezdődik. A mezőnyben egyedüli csapatként nulla pontos ZTE a hét közben edzőt váltó Vasast fogadja.

 Mindkét csapatnak élet-halál harc lesz a találkozó

Ami késik, nem múlik. Valahogy így vannak ezzel Zalaegerszegen is, ahol abban bíznak, hogy a csapat még a nyáron (értsd augusztusban) megszerzi az első pontját, pontjait. Erre két lehetősége van, a mostani ígérkezik a könnyebbnek, hiszen a ZTE a szintén agonizáló, és a Komjáti Andrással szerződést bontó, majd Marijan Vlak személyében új edzőt kinevező Vasast fogadja (a zalaiak a jövő héten Győrbe utaznak). Ha az élet más területéről vett mondást átfordítjuk a futballra, ami úgy szól, hogy amelyik edzőnek a lemondását keltik, az hosszú ideig a helyén marad, akkor Csank János nyugodt lehet. A hét elején a sportsajtó egy pletyka alapján ugyanis leváltotta az edzőt, ám ezt később cáfolta a klub, sőt az elnök sokadszor is kiállt a szakember mellett, ami annyit jelent, hogy ismét megerősítette pozíciójában. Olyannyira, hogy Zete egy villámigazolással válogatott csatárt szerződtetett:

OTP Bank Liga 6. forduló
Zalaegerszegi TE–Vasas-Híd
ZTE Aréna, 08.19., péntek, 18.00 (Sport M) Vezeti: Kassai Viktor (Erős G., Kispál R.)
Hathárom-tipp: 1
- Nem titkoltuk, hogy szeretnénk még erősíteni augusztus végéig, amikor pedig érkezett a hír, hogy Tököli Attila távozik Kecskemétről, felvettük vele a kapcsolatot. Sikerült megegyeznünk, s ha a vezetőedző úgy dönt, akár pályára is küldheti a Vasas elleni találkozón – mondta az üggyel kapcsolatban Nagy Ferenc elnök a klub honlapján. Elöl tehát erősödött a csapat, a nagyobb problémák azonban hátul vannak, tetézi ezeket, hogy Leon Panikvar a skót első osztályú Kilmarnockhoz igazolt, így egy védővel kevesebb áll Csank János rendelkezésére. A zalaiak trénere egyébként a hét közben gyakoroltathatta játékosaival a Vasas ellen remélt győztes taktikát - nem sok sikerrel, a török Antalyaspor 3-1-re nyert.

A Vasas is erre törekszik pénteken, ráadásul az új edző általában plusz energiákat mozgósít a játékosokban.

- Elsülhet egy ilyen váltás így is, úgy is, bár általában tényleg felpezsdíti a játékosokat és a csapatokat is – vélekedett Csank az ellenfélnél történt változásról. -Annyi biztos, hogy mindkét gárdának óriási szükség van a pontokra. Ahogy eddig, most is nyerni akarunk, de pszichésen már nagy a nyomás a játékosokon. Remélem, végre jönnek a gólok, ám megint gond, hogy a hátsó alakzatból Bulatovics játéka sérülés miatt kérdéses. Ennek ellenére bizakodóak vagyunk, úgy gondolom, a héten mindenki maximálisan odatette magát, átérezzük a helyzetünket, szeretnénk megszerezni az első győzelmünket és végre kiszolgálni a sikerre éhes közönségünket.

Marijan Vlak nem kertel, saját bevallása szerint néhány nap alatt átlátta az angyalföldi helyzetet, a játékosok közül többet személyesen ismer, a magyar közeg sem idegen számára, úgyhogy túl nagy meglepetés nem érheti Zalaegerszegen. Akkor sem, ha nyer a Vasas, a horvát trénernek ugyanis ez a célja:  

- Már több napja a csapattal dolgozom, feltérképeztem a játékosokat, igyekeztem minél jobban megismerni őket – nyilatkozta Vlak az nb1.-hunak. - Úgy látom, hogy most a legnagyobb problémák a fejekben vannak, azon dolgozunk, hogy ez a gond megszűnjön. Készen állunk a meccsre, győzni megyünk Zalaegerszegre. 

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
ZTE-VASAS
  ellenfél eredmény pontszám
ZTE      
  Debrecen 0-2 0
  Pécs 1-2 0
  Honvéd 0-4 0
  Haladás 0-1 0
  Antalyaspor 1-3 0
Aktuális forma-index*     0,00
VASAS      
  PMFC 1-2 0
  Honvéd 0-4 0
  AS Roma 0-1 0
  Haladás 0-0 1
  Győr 2-3 0
Aktuális forma-index*     0,20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Forma index-számítás
Az egyes mérkőzésekért adható pontok
Bajnokok Ligája 3,0(1,50)
Európa Liga 2,5(1,25)
NB I 2,0(1,00)
Magyar Kupa 2,0(1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0(1,00)
Szuperkupa 1,5(0,75)
Ligakupa 1,0(0,50)
Egyéb hazai 1,0(0,50)