Vuelta a Espana

Contadorék távolmaradása Nibali címvédési esélyeit növeli

  • MTI

Elsősorban a Tour de France-t sérülés miatt feladni kényszerült versenyzők szállnak harcba a címvédő olasz Vincenzo Nibali ellen a 66. Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen.

Az év utolsó háromhetes körversenyét kihagyja a Touron győztes ausztrál Cadel Evans, a jelenkor legjobbjának számító spanyol Alberto Contador, valamint legnagyobb riválisaik, a luxemburgi Schleck-fivérek és a spanyol Samuel Sanchez. Távollétükben Nibalinak reális esélye van a címvédésre, már csak azért is, mert rendkívül kiegyensúlyozott versenyző, amit az is bizonyít, hogy egy éven belül háromszor állhatott dobogóra a három nagy körversenyen: tavaly és idén harmadik lett a Girón, a Vuelta előző kiírását pedig megnyerte.

Szintén az ő malmára hajthatja a vizet, hogy kérdéses, megfelelően fel tudott-e készülni és épülni a Vueltára a Tour három nagy vesztese, a német Andreas Klöden, a brit Bradley Wiggins és a belga Jurgen van den Broeck. Mindhárman kiváló formában voltak, de bukásokban elszenvedett különböző sérüléseik miatt egyaránt feladták a francia viadalt.

Rajtuk kívül még négy kerekes szólhat bele az összetett elsőségért folytatott küzdelembe: az idei Girón második, szintén olasz Michele Scarponi, a spanyol Igor Anton és Joaquim Rodriguez, valamint a 2005-ben és 2007-ben győztes orosz Gyenyisz Mencsov. Amennyiben utóbbi érkezne aranysárga trikóban Madridba, akkor harmadik diadalával utolérné az örökranglista élén a spanyol Roberto Herast és a svájci Tony Romingert.

A sprintereknél sokkal egyértelműbb a helyzet, mert ott lesz a rajtnál a leggyorsabb bringás, a brit Mark Cavendish, aki 2008 óta összesen 30 szakaszt nyert meg a Girón, a Touron és a Vueltán. Amennyiben legalább egy etapon elsőként halad a célvonalon, akkor ő lesz a negyedik kerekes a spanyol Miguel Poblet (1956), az olasz Pierino Baffi (1958) és Alessandro Petacchi (2003) után, aki ugyanabban az évben mindhárom nagy körversenyen szakaszt nyer. Petacchi pedig két részsikerre van attól, hogy a kerékpársport történetében a belga Eddy Merckx (64) és az olasz Mario Cipollini (57) után elérje az 50 szakaszgyőzelmet a három nagy körversenyen.

A Vuelta a Espana legutóbbi tíz győztese

2001: Angel Casero (spanyol)
2002: Aitor González (spanyol)
2003: Roberto Heras (spanyol)
2004: Heras
2005: Gyenyisz Mencsov (orosz)
2006: Alekszandr Vinokurov (kazah)
2007: Mencsov
2008: Alberto Contador (spanyol)
2009: Alejandro Valverde (spanyol)
2010: Vincenzo Nibali (olasz)