Sportgazdaság

Szingapúrban tőzsdézik a Manchester United

  • MTI

A szingapúri tőzsdén igyekeznek értékesíteni a csapat részvényeinek egy részét a Manchester United labdarúgócsapatának tulajdonosai, hogy fedezzék a klub adósságait.

A BBC csütörtöki beszámolója szerint az angol csapat adósságai immár 515 millió fontra rúgnak. A csapat részvényei várhatóan novemberben jelennek meg a szingapúri tőzsdén, ahol a tulajdonos amerikai Glazer-család a részvények egy csomagját kínálja eladásra, a bevételt pedig a csapat adósságainak törlesztésére fordítaná.A család 2005-ben vonta ki a londoni tőzsdéről a MU részvényeit, miután megvásárolta a csapatot.

Elemzők szerint a lépéssel egyúttal megerősíthetik a klub jelenlétét Ázsiában. A MU több mint 300 millió rajongója közül 190 millió már eddig is ázsiai volt.

Az angol csapatoknak egyébként is egyre fontosabb az ázsiai piac. "Több rajongót akarnak szerezni maguknak, növelni szeretnék a televíziós megjelenéseiket és szorosabb üzleti kapcsolatokat akarnak kiépíteni" - mondta Ben Heyhoe Flint, a szingapúri Fuse Media munkatársa.

A BBC ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a részvények kibocsátása kockázatos lehet, hiszen azok ára ki van szolgáltatva a piaci változásoknak és a spekulánsoknak.

Márciusban a MU anyavállalata, a Glazer-család birtokában álló Red Football Joint Venture közölte: a tavalyi évet 108,9 millió fontos veszteséggel zárták. Ugyanakkor a United a világ harmadik legnagyobb árbevételt realizáló klub a világon.