Universiade

Elégedetten nyilatkoztak érmeseink

  • MTI

Cseh László 400 m vegyesen, Deák Nagy Marcell pedig 400 méteres síkfutásban aranyérmet nyert csütörtökön a Sencsenben zajló Universiadén, az egyetemista és főiskolás sportolók világjátékán, ahol a súlyemelő Nagy Péter ezüstérmes lett a plusz 105 kg-osok kategóriájában.

A viadal honlapja szerint Cseh 4:12.67 perces idővel csapott a célba, magabiztosan előzte meg a japán Horihata Juját (4:13.66) és a harmadikként végző amerikai William Harrist (4:15.50). A pekingi olimpia háromszoros ezüstérmese mindegyik fordulónál az élen haladt. Korábban 200 m pillangón és 200 m vegyesen győzött a kínai városban.

Pár perccel később a 19 éves Deák Nagy már a magyar küldöttség ötödik aranyérmét gyűjtötte be. A tavalyi junior világbajnokságon ezüstérmes, idén pedig junior Európa-bajnok atléta 45.50 mp-cel diadalmaskodott. Ezzel alig maradt el 45.42-es országos csúcsától, második legjobb idejével ért célba.

Deák Nagy, aki a döntő második legfiatalabb futója volt, biztosan előzte meg a jamaicai Peter Matthewst (45.62) és az ausztrál Sean Wroet (45.93).

A nap zárásaként Nagy Péter második lett a súlyemelők plusz 105 kg-os kategóriájában, úgy, hogy szakításban hétkilós előnyre tett szert a mezőnnyel szemben, lökésben azonban 213 és 220 után a 227 kilót már nem sikerült teljesítenie, egyiptomi riválisa azonban megoldotta ezt a feladatot, így bár holtverseny alakult ki kettejük között, a mérlegelésnél négy kilóval nehezebbnek bizonyuló magyar végzett az ezüstérmes pozícióban.

"Jó érzés, hogy amiért jöttem, azt sikerült elérni" - mondta a harmadik aranyát begyűjtő Cseh a 400 vegyes döntője után. "Sanghajban, a világbajnokságon megígértem, hogy itt megmutatom, igenis le tudom úszni normálisan a négyszáz vegyest. Ezt teljesítettem, azaz végül is jó hangulatban zárom ezt a nyarat, ez pedig plusz lelkierőt ad a folytatáshoz."

Deák Nagy saját bevallása szerint egészen addig nem hitte el, hogy győzött, amíg ki nem írták a végső sorrendet az eredményjelző táblára.

"Hatalmas boldogság, hogy sikerült nyernem, el sem hiszem. Azok után, hogy a legjobb idővel kerültem be, gondoltam rá, hogy esetleg összejöhet, ám én ebben az évben a junior Európa-bajnokságra voltam kihegyezve. Nem gondoltam volna, hogy hetekkel azután újra sikerül győznöm, és hogy majdnem ugyanannyit sikerül futnom, mint ott."

Nagy Péter az ezüstérem megnyerése után azt mondta, kicsit csalódott volt, amikor nem sikerült a hatodik fogás, úgy érezte ugyanis, hogy riválisa a 234 kg-mal már nem birkózna meg.

"Aztán persze az öröm pillanatai következtek, mert szakításban egyéni csúcsot sikerült emelnem, lökésben pedig nagyon hosszú idő után tudtam újra 220 kilót emelni. A 227 nagyon nagy túlzás lett volna, mivel edzésen az idén még nem löktem 210-nél többet, tehát így is nagyon elégedett lehetek."

A női súlyemelők plusz 75 kg-os kategóriájában Magát Krisztina negyedik lett, az asztaliteniszezők, Kriston Dániel, Schaffer Dániel és Zombori Dávid egyéniben nem jutott tovább, a férfi tőrcsapat pedig rögtön az első fordulóban búcsúzni kényszerült, miután kikapott a lengyelektől.

A férfi vízilabdázók a 9-14. pozícióért vívott első helyosztó összecsapáson 11-6-ra legyőzték a brazilokat, a férfi kosárlabdázók viszont nyeretlenül zárták a csoportküzdelmeket, miután 77-73-ra kikaptak a Koreai Köztársaságtól.A magyar csapat eddig öt arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett az Universiadén.