Torna

A sugárzásveszélytől tartó Csillag Tündét több mint egy évre eltiltották

A Magyar Torna Szövetség fegyelmi bizottsága 2012. augusztus 31-éig eltiltotta Csillag Tündét és edzőit, Vizer Erzsébetet és Rácz Gábort, mert "írásos nyilatkozatukkal megtagadták a tokiói kvalifikációs vn-n való részvételt.

Ahogy arról korábban írtunk, a Delfin SI SE talajon Eb-nyolcadik válogatott tornásznője, Csillag Tünde és edzői, Vizer Erzsébet és Rácz Gábor nem kívánnak részt venni az októberi, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon - mert azt a márciusban természeti és nukleáris katasztrófa sújtotta Japánban rendezik.

Döntésüket a fukusimai atomreaktor sérülése miatt bekövetkezett radioaktív szennyezettségtől - és ennek esetleges jövőbeni következményeitől - való félelemmel indokolták. A Magyar Torna Szövetségben viszont nem fogadta el az egészséghez és az egészséges környezethez való állampolgári jogot, fegyelmi eljárást indítottak a három szombathelyi kimaradó ellen.

A fegyelmi bizottság mindhármukat 2012. augusztus 31-éig eltiltotta a MATSZ által delegált minden külföldi versenyen való részvételtől. A MATSZ elnöksége felfüggesztette a sportösztöndíjuk folyósítását - Csillag Tünde a Gerevich alapítvány, Vizer Erzsébet a Patrónus-, Rácz Gábor a Heraklész-program keretében kapott támogatásra nem számíthat.

"Annak örülök, hogy nem minden versenytől tiltottak el. A válogatottbeli társak megszakították velem a kapcsolatot, de itthon nagyon rendesek a lányok, segítenek, hogy valahogy túl tudjam tenni magam a történteken. Én is nagyon igyekszem, hogy a legkisebbek ne lássák, hogy sírok, kell nekik a példakép. Nem gondoltam bele, hogy ennyire súlyos következményei lehetnek a "nem" válasznak. De ennek tudatában sem döntenék másképp. Anyukám is egyetért velem, és azzal, hogy ezt kellett választani. Most persze egy kicsit céltalan vagyok, de nem hagyom abba a tornát, ahol lehet, elindulok, és élvezem, amit csinálok" - nyilatkozta Csillag Tünde a vasnepe.hu-nak az eltilásáról.