Bajnokok Ligája előzetes

Van Persie már kapitányként vezeti az Arsenalt az Udinese ellen

Öt mérkőzést játszanak a Bajnokok Ligája selejtezőjének rájátszásában kedden este. Közülük mindenképp kiemelkedik az Arsenal-Udinese találkozó, az angol és az olasz bajnokság negyedikjének összecsapása. Ezen a nyáron mindkét csapatnál voltak, vannak (lesznek?) komoly változások, kérdés, melyikük viseli ezt jobban. Rajtuk kívül többek között a Lyon, a Benfica, és a várahtóan Szabiccsal felálló Sturm Graz is pályára lép.

Arsenal-Udinese
kedd 20:45 (Tv 2)
hatharom-tipp: 1
Az Arsenalnal épp nagy változások vannak, hiszen vasárnap este jelentették be, hogy Cesc Fabregas a Barcelonához igazol, és a középpályást hétfőn már be is mutatták a Katalánok. Ráadásul néhány napja még az is valószínűnek tűnt, hogy Samir Nasri a Manchester Citynél köt ki. A hétvégén erről nem derült ki új információ, de ha őt pályára küldi Arséne Wenger, akkor szinte biztosan marad, hiszen más csapatban már nem játszhat idén a BL-ben. Ha nem, akkor pedig szinte biztosan megy...

A francia középpályással egyelőre hivatalosan nem foglalkoznak az Arsenalnál, Fabregas átigazolása a fő téma. Illetve az, hogy mi lesz a csapattal Fabregas után. Elsőként Wenger Robin van Persie-t nevezte ki csapatkapitánynak, ő pedig természetesen örömmel fogadta a felkérést.

Robin van Persie ünnepli egy gólját az Arsenalban 2010-ben a Bajnokok Ligája csoportkörében

"Kapitányként a klub nagykövetévé válik az ember, és én készen állok erre. Már több mint tíz éve vagyok profi, szóval tudom, hogy működik ez a világ. 18 évesen még fogalmam sem volt róla, és tudom, hogy minden eseménynek van következménye. Tapasztaltnak érzem magam, úgy érzem, kész vagyok" - mondta a holland csatár.

Arséne Wenger természetesen nem kerülhette el a témát az elmúlt napok nyilatkozataiban, amelyekben bizakodó hangot ütött meg: "Meg akarjuk mutatni, hogy erősek vagyunk és egységesek, amilyenek mindig is voltunk ennél a csapatnál. Elvesztettünk egy világklasszis játékost, és szomorúak vagyunk emiatt, de ez egy 125 éves klub, sok nagy játékos elment már és mindig továbblépett az együttes."

A másik oldal is jelentősen gyengült a nyáron, az Udinese ugyanis eladta Alexis Sánchezt, egyik legjobb csatárát - szintén a Barcelonának. Rajta kívül Gökhan Inler és Cristian Zapata is távoztak. Ráadásul még nem játszottak tétmérkőzést - igaz, az Arsenal is csak egyet -, hiszen az olasz bajnokság csak augusztus végén indul.

A Zebracsikók kapusa, Samir Handanovic ennek ellenére bizakodó: "Nem ugyanaz a csapat vagyunk mint tavaly, többen távoztak, és az új játékosoknak még alkalmazkodniuk kell. De játszottunk már néhány felkészülési mérkőzést, szerintem készen állunk erre a párharcra. Nem lesz egyszerű 60 ezer ember előtt idegenben, de a legjobb olasz csapatok ellen mindig a legjobbunkat nyújtottuk, és az Arsenal ellen sem lesz ez másképp. Előny számunkra, hogy otthon játszhatjuk a visszavágót, és tudjuk, hogy ha történelmet akarunk írni, tovább kell jutnunk."

Olympique Lyon-Rubin Kazany
kedd 20:45 (Digi Sport)
hatharom-tipp: 1
A Lyon sorozatban 11. BL-csoportkörére készül, és emiatt jóval rutinosabbnak tekinthető, mint a Rubin, de az orosz csapat csatára, Alekszej Medvegyev saját bevallása szerint örül annak, ha esélytelennek tekintik őket.

"Már a Dinamo Kijev ellen is mondtam, hogy egyenlőek az esélyek, és igazam is lett, mivel mi jutottunk tovább (kettős győzelemmel - a szerk.). Most is hasonlóak az elvárások, de ez nekünk csak jó. Ráadásul különösebb motivációra sincs szükségünk, hiszen a Bajnokok Ligája az a bajnokok Ligája" - mondta a támadó.

A Rubin az ezúttal másfél évig tartó orosz bajnokság 20. fordulójában lépett pályára a múlt hétvégén, miközben a Lyonnak éppcsak elkezdődött a szezon. Igaz, az Auxerre tavaly hasonló időszakban tovább tudott jutni a Zenit ellen, és Remi Garde, az Olympique vezetőedzője bízik saját csapatában: "Az ellenfelünk már régóta játékban van, de biztos vagyok abban, hogy tudjuk majd kezelni a helyzetet."

Twente-Benfica
kedd 20:45 (Digi Sport Plusz)
hatharom-tipp: X
Az előző idényben mindkét csapat messzire jutott az Európa Ligában, és valamelyik biztos, hogy már a szeptembert is a második számú kupasorozatban kezdi. A Twente tavaly a negyeddöntőben a Villarrealtól kapott ki, míg a Benfica ugyanebben a körben egy másik holland csapatot, a PSV-t győzte le simán, hogy aztán az elődöntőben a lesajnált "honfitárs" együttes, a Braga búcsúztassa.

Ezt a szezont a Twente kezdte jobban, hiszen sorozatban háromszor nyert a bajnokságban és a Szuperkupa döntőjében az Ajaxot is legyőzte. A Benfica 2-2-es döntetlent játszott az elmúlt hétvégén a Gil Vicentével, a nyáron pedig eladták Fabio Coentraót a Real Madridnak, ami csapatépítés szempontjából egy kisebb vereséggel ér fel. Ugyanakkor sikerült megszerezniük Joan Capdevilát a Villarrealtól, és kedden este a hétvégén még eltiltott Luisao is pályára léphet a Sasoknál.

BATE Boriszov-Sturm Graz
kedd 20:45
hatharom-tipp: 1
A Sturm a 2000-2001-es idény óta nem járt a BL főtábláján, és az idei selejtezősorozatban eddig a Videotont és a Zestafonit győzték le. A bajnokságban négy mérkőzés alatt csak öt pontot szereztek. A csapatban valószínűleg helyet kap majd Szabics Imre, aki kisebb sérülése miatt a válogatott múlt heti és a Sturm hétvégi fellépését is kihagyta.

A BATE az északír Linfielden és a litván Ekranason keresztül jutott a slejtező rájátszásáig, és hazájában 21 mérkőzés után magabiztosan, 12 pontos előnnyel vezeti a pontvadászatot.

Köbenhavn-Viktoria Plzen
kedd 20:45
hatharom-tipp: 1
A dánok tavaly történelmet írtak azzal, hogy a legjobb 16 közé jutottak a főtáblán, de jócskán kicserélődött a csapat a nyáron. A távozók közül a legnagyobb név Jesper Grönkjaer, ő visszavonult. A bejövő oldalon az ára alapján Pape Pate Diouf emelhető ki, de nem biztos, hogy a többnyire norvég és dán csapatokból érkezők közül ő nyújtja majd a legmaradandóbb teljesítményt. A Köbenhavn öt fotduló után vezeti a dán Superligát, négy mérkőzéséből csak egy ért véget döntetlennel, a többit megnyerte.

A Plzen közepesen kezdte a cseh pontvadádszatot, három forduló alatt egy-egy győzelmet, döntetlent és vereséget regisztráltak. Az előző szezonban egyetlen ponttal bajnok együttesnél elég nagy volt a mozgás, tizenhárman távoztak és kilencen érkeztek. Márpedig az ilyen nagy változásokat általában nem szokták túl jól viselni a csapatok.