Bajnokok Ligája

Sovány előnyt szerzett az Arsenal, Szabics gólpasszt adott

A Bajnokok Ligája rájátszásának első mérkőzésén az angol Arsenal 1-0-ás győzelmet aratott Londonban az Udinese felett. Szabics Imre gólpasszt adott a Fehéroroszországban döntetlenre végző Sturm színeiben. Nem bírt egymással a Twente és a Benfica, kétgólos előnyt szerzett a Lyon és a cseh Viktoria Plzen.

Az Arsenal összeállítását böngészve kis túlzással olyan érzése támadt az embernek, mintha Arséne Wenger egy Ligakupa-mérkőzésen küldte volna csatába övéit - az eltiltott Robin van Persien kívül, Andrej Arsavin, Nicolas Bendtner, Samir Nasri is csak a padon kezdett.

Az "ágyúsok" szokásukhoz híven hazai pályán óriási elánnal kezdték a mérkőzést, ami már rögtön a találkozó elején gólt eredményezett: a francia Sagna ugratti ki a jobb szélen Ramsey-t, akinek remek passzát Theo Walcott belsővel a hálóba juttatta (1-0). A hazai gól után az olaszok kis híján egyenlítettek: az olasz bajnokság gólkirálya, Antonio Di Natale 26 méterről csavart óriási felső kapufát - igaz, Szczesny kapus rajta volt a "löketen".

Nagy iramot diktáltak a csapatok, mindkét támadószekció próbára tette az ellenfél védelmét, de nagy helyzetek elsősorban a Udinese előtt adódtak. A 26. percben Armero a középpályán váltott ritmust, remekül lépett ki az angol védők közül, de miután a kapuig robogott a labdával, Szczesny hárította a lövését.

A londoniaknál elsősorban a Walcott-Gervinho duó okozott némi veszélyt Handanovic kapujára, de tiszta gólhelyzetbe egyikük sem tudott kerülni. A másik oldalon Di Natale puskázott el lehetőségeket - a 33 éves csatár kicsit körülményesnek tűnt ezen a napon.

A második félidőben az eltiltása miatt a VIP-páholyban helyet foglaló Arséne Wenger utasítására Gibbs helyett Djourou lépett pályára, de a fiatal védő 10 perc után Jenkinsonnak adta át a helyét - esetleges sérüléséről nem érkeztek hírek. A fordulás után a vendégek léptek fel támadólag, az Arsenal szinte meg sem közelítette az első 45 percben mutatott teljesítményét. Hiába birtokolta többet a labdát az Udinese, Szczesny kapusnak szinte semmi dolga nem akadt. A 76. percben Di Natale újfent szabadrúgásból veszélyeztetett, de az apró termetű olasz csavarását a hazaiak kapusa nagy vetődés után szögletre paskolta. A rendes játékidő utolsó percében Gervinho "kavargatott" az olasz tizenhatos előterében, majd pompásan ugratta ki Walcottot, de a gólszerző kísérletét Handanovic elképesztő bravúrral hárította. 

Bajnokok Ligája-Play-off, 1. mérkőzés
Arsenal - Udinese 1-0
London, Emirates Stadion. V: Kevin Blom (holland)
Arsenal: Szczesny – Sagna, Koscielny, Vermaelen, Gibbs (Djourou 45. - Jenkinson 55.) – Song, Rosicky (Primpong 75.) – Walcott, Ramsey, Gervinho – Samah Vezetőedző: Arséne Wenger
Udinese: Samir Handanovic – Ekstrand, Benatia, Larangeira, Neuton (Pasquale 57.) – Agyemang-Badu – Isla, Asamoah, Pinzi (Abdi 88.), Armero – Di Natale Vezetőedző: Francesco Guidolin
Gólszerző: Walcott (4.)

A játéknap többi találkozóján: A Szabics Imrével kezdő Sturm Graz 1-1-es döntetlent ért el a fehérorosz BATE Boriszov otthonában, a magyar válogatott támadó gólpasszal vette ki a részét "fél-sikeréből". A rendszeres BL-résztvevő Lyonra ugyan ráijesztett az orosz Rubin Kazany, de végül Gomis duplájának és Briand góljának köszönhetően kétgólos előnnyel mehet majd Tatárföldre a francia élcsapat. Nem bírt egymással a Twente és a Benfica: a Hollandiában megrendezett összecsapáson a előbb a hazaiak szereztek Jong révén vezetést, de a portugálok még az első félidőben fordítani tudtak. A hajrában Ruiz egalizált, így még semmi nem dőlt el ebben a párharcban. A nap legnagyobb meglepetését a Viktoria Plzen okozta: a cseh csapat idegenben 3-1-re legyőzte a dán Köbenhavn együttesét.

Bajnokok Ligája-Play-off
1. mérkőzés
BATE Boriszov (fehérorosz) - Strum Graz (osztrák) 1-1 (0-1)
G: Simic (59.) ill. Weber (12.)
Lyon (francia) - Rubin Kazany (orosz) 3-1 (2-1)
G: Gomis (10., 40.) Briand (73.) ill. Diadinov (3.)
Köbenhavn (dán) - ViKtoria Plzen (cseh) 1-3 (0-0)
G: Ottesen (69.) ill. Kolar (52.) Pilar (59.) Filo (79.)
Twente (holland) - Benfica (portugál) 2-2 (1-2)
G: Jong (6.) Ruiz (80.) ill. Cardozo (21.) Nolito (35.)