NB I előzetes

Szpisljak kezében a káosz kulcsa

  • Göbölyös János

Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 5. fordulója. A zárómérkőzésen a pont nélküli, ezért a héten edzőt váltó Újpestet a Kaposvár fogadja.

Újpesten az elmúlt néhány hétben több minden történt, mint máskor (és máshol) egy év alatt. Új ügyvezető érkezett, aki kirúgta a sportigazgatót, letartóztatták a tulajdonost, az új sportigazgató eltávolította az edzőt, aki helyett gyorsan találtak egy másikat, nem sokkal ezután az új ügyvezető lemondott, a tulajdonost szabadlábra helyezték… OTP Bank Liga 5. forduló
Kaposvári Rákóczi–Újpest FC Kaposvár, 08.14., vasárnap, 18.00 (Sport2) Vezeti: Berger József (Viszokai L., Forgács A.)
Hathárom-tipp: x
Ha valami (vagy valaki) esetleg kimaradt a szórásból, attól elnézést kérünk. Mint ahogyan megtette ezt Rajczi Péter is, aki a szurkolóktól kért bocsánatot, mert legutóbb a Paks ellen tizenegyest hibázott. Ez a minimum, amit mondhatott a csatár, a Megyeri úton mostanában egy kollektív bocsánatkérés is kevés lenne ahhoz, hogy megnyugodjanak a kedélyek. Történetének legzavarosabb időszakát éli jelenleg a klub, négy meccs pont és gól nélkül, káosz az irányításban, zavar a fejekben, görcs a lábakban. Innen kellene valahogy talpra állni, vagy legalább is feltérdelni, ami legalább annyira nehéz feladatnak tűnik, mint nyomon követni és megérteni a fent említett eseményeket. Ráadásul ott kellene valamiféle életjelet adnia magának a csapatnak, ahol az akkor még szárnyaló Fradi sem tudott nyerni, két héttel ezelőtt pedig a bajnok Videoton is megégett. Kaposvárra békeidőben sem kellemes érzés ellenfélként utazni, hát még abban a helyzetben, amiben mostanában az Újpest van.

Sisa Tibor, a Rákóczi vezetőedzője ,,öreg róka” a szakmában, tudja, hogy az ilyen csapatok a legveszélyesebbek, vesztenivalójuk kevés, a maradék önbizalmukat és az egyébként bennük rejlő játékerőt bármikor koncentrálhatják, hiszen egyénenként rendelkeznek akkora tudással, hogy megfordítsák a trendet.   
- Nem téveszthet meg bennünket az Újpest jelenlegi helyzete, főleg, hogy most többféle változás is előállhat a csapatukban, nem könnyíti meg a dolgunkat – nyilatkozta Sisa az nb1.hu-nak. - Úgy gondolom, hogy nagyon nehéz mérkőzés előtt állunk, de nekünk már sokszor jutott ilyen. Természetesen a saját játékunkat kell a mérkőzésen megvalósítanunk, csak így lehet sikeres a hétvégénk, és szerzhetünk örömet magunknak, valamint a szurkolóinknak.

A kaposváriak egyébként a héten ráerősítettek a keretükre, a háromszoros horvát válogatott, Nikola Safarics személyében új játékost igazoltak. A 30 esztendős középpályás a Varteks Varasdin csapatától érkezett, és két éves szerződést kötött a klubbal.
Zoran Szpisljak túl van ugyan az ismerkedésen, sok mindent azonban nem tudott tenni azóta, hogy övé lett az újpesti kispad. Edzői pályafutása során először dirigálhat élvonalbeli felnőtt csapatot, s már ez a tény is óriási kihívást jelenthet neki, nem beszélve arról a helyzetről, amibe belecsöppent.
- Jó képességű labdarúgók alkotják a keretet, az egyéni kvalitásokat azonban jobban ki kell használni – fogalmazott Szpisljak. - Úgy érzem, valamiért idén eddig kevesebbet mutattak a játékosok, mint ami bennük van. Szerkezetben nem változtatok a csapaton, néhány játékost azonban biztos, hogy más feladatkörrel fogok pályára küldeni. A Kaposvár masszív, erős csapat, évek óta remek futballistákat nevel. Fontos, hogy a srácok most már előre tekintsenek, és pozitív hozzáállással, lelkesedéssel vessék bele magukat a küzdelembe.

Újpesten abban bízik mindenki: a magyar felmenőkkel rendelkező szerb tréner van annyira profi, hogy függetleníteni tudja magát az eseményektől, és megpróbálja a - történtek és az eddigi eredmények tükrében – lehetetlent, pontot, esetleg pontokat szerezni Kaposváron. Ezt ugyan óvatosságból nem mondta ki, ő egyelőre a mentális fordulattal is elégedett lenne. Ezért ugyan sehol nem osztanak pontot, de legalább megalapozhatja a remélt feltámadást.

Ha viszont sikerülne a bravúr, Szpisljak lehetne a ,,nagy megmentő” Újpesten, legalább is, ami a csapatot illeti. A vezetőségről most ne beszéljünk, ott még bármi, és az ellenkezője is megtörténhet…

Forma-index*
(az elmúlt öt mérkőzés alapján)
ellenfél eredmény pontszám
KAPOSVÁR      
Dorog 3-0 1  
Ferencváros 2-2 1  
Kecskemét 0-4 0  
Videoton 2-0 2  
Pápa 0-1 0  
Aktuális forma-index*   0,80  
ÚJPEST      
Pápa 0-1 0  
Hapoel Ironi Rison3-1 2    
Győr 0-1 0  
Siófok 0-2 0  
Paks 0-2 0  
Aktuális forma-index*   0,40  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

 

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0(1,50)
Európa Liga 2,5(1,25)
NB I 2,0(1,00)
Magyar Kupa 2,0(1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0(1,00)
Szuperkupa 1,5(0,75)
Ligakupa 1,0(0,50)
Egyéb hazai 1,0(0,50)