Kerékpár

Alberto Contador jövőre megnyerné a francia körversenyt

  • MTI

A jövő évben nem indul el az olaszországi országúti kerékpáros körversenyen, a Giro d,Italián a címvédő spanyol Alberto Contador, mert csak a később sorra kerülő francia viadalra, a Tour de France-ra koncentrál.

Contador kihagyja jövőre a Giro' d Italiát, és csak a Tourra koncentrál

A 28 éves bringás - aki korábban már háromszor diadalmaskodott a Touron - az idén ötödik lett a francia versenyen, s novemberben kemény próba vár rá, miután többszöri halasztást követően várhatóan akkor dönt majd a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a doppingügyében.

"A célom 2012-ben egyértelműen a Tour megnyerése" - mondta Contador a dán Ritzau hírügynökségnek. "Ha elindulok egy versenyen, akkor azon győzni akarok. Emiatt sokkal jobbnak látom, ha a jövő évi Giro ideje alatt csak az edzésre figyelek."

Contador a tavalyi, általa megnyert Touron bukott le, szervezetében klenbuterol nyomaira bukkantak. Állítása szerint fertőzött hús miatt akadt fenn az ellenőrzésen. A Spanyol Kerékpáros Szövetség felmentette, a nemzetközi szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azonban a CAS-hoz fordult. Az UCI jelezte, amennyiben a CAS bűnösnek találja az ártatlanságát hangoztató Contadort, megfosztja őt valamennyi, tavaly július óta elért eredményétől. Így aztán nemcsak a 2010-es Tour-elsősége, hanem az idei Giro d,Italia-győzelme is elúszhat.