NB I előzetes

A Vasas Komjátiért is játszik Győrben

  • Göbölyös János

Az OTP Liga 5. fordulójában szombaton hat mérkőzést rendeznek. A nyitómeccsen az eddig hibátlan teljesítményt nyújtó Győr a múlt héten az első pontját megszerző Vasast fogadja.


A két csapatot övező hangulat között zongorázni lehetne a különbséget. Győrben már-már túlcsorduló önbizalommal készül a csapat az ötödik bajnoki győzelmére, Koltai Tamás aktív, Fehér Zoltán passzív részese volt a válogatott Izland elleni sikernek, Csertő Aurélnak csupán arra kell ügyelnie, nehogy túlpörögjenek a játékosai. Nem egyszerű edzői feladat, még akkor sem, vagy talán helyesebb úgy fogalmazni, éppen azért nem, mert az ellenfél ezúttal a szerényebb kategóriát képviseli, egyetlen soványka döntetlennel érkezik az ETO Parkba.OTP Bank Liga 5. forduló
Győri ETO–Vasas-Híd
ETO Park, 08.13., szombat, 17.30 (Sport1) Vezeti: Fábián Mihály (Demeter J., Butkai Zs.)
Hathárom-tipp: 1
Márpedig ebben a szituációban mindenki azt várja a győriektől, hogy folytassák a hibátlan szériát, azaz ötödször is begyűjtsék mindhárom pontot. Tudja Csertői is, hogy a vergődő ellenfél veszélyes lehet, ezért aztán a klub honlapján adott nyilatkozatában leszögezte, csakis maximális koncentrációval érhető el az újabb siker:   
- Láttuk a Vasas mérkőzéseit, a Haladás ellen az első félidőben jól fociztak. Kevés pontjuk van, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek jó játékosaik, úgyhogy pontosan tudjuk, százszázalékos teljesítményt kell nyújtanunk ahhoz, hogy folytassuk a remek sorozatunkat. Dudás Ádám és Simon András nem játszik, de azok, akik kisebb sérüléssel bajlódtak még a hét elején, pályára léphetnek.

Angyalföldön hektikus hetet tudhatnak maguk mögött a játékosok. Nem csak az edzések ritmusa okozott számukra változatosságot, hanem azok a hírek, amelyek naponta (többször) más-más edzővel hozták össze őket. Röpködtek a nevek, miközben a szakmai stáb tette a dolgát, és levezényelte a tréningeket. Csütörtökön aztán bombaként robbant a hír: továbbra is Komjáti András a Vasas vezetőedzője. Ilyen hangulatban eredményes munkát csak az tud végezni, aki képes tökéletesen függetleníteni magát a háttérben zajló eseményektől, vagy ha nem voltak ilyenek, akkor a pletykáktól. Ez viszont csak szombaton derül ki, amikor a Vasas újból nekirugaszkodik, és megpróbál legalább egy pontot elhozni Győrből. Nem csoda hát, ha a fentiek tükrében Komjáti András az nb1.hu-n nem elsősorban a mérkőzésről, hanem a ,,helyzetről” beszélt:     
- A sajtón keresztül folyamatos nyomás alá helyeztek, amit nem könnyű dolog elviselni, de ez is a munkámhoz tartozik. A legjobb tudásom szerint próbáltam megoldani ezt a helyzetet, de ez a szituáció nyilván nem könnyű a játékosok számára sem. Mindenkinek egyénileg kell ezt feldolgozni, remélem, hogy van annyi önbecsülésük, hogy függetlenítik magukat a saját önös érdeküktől, és mindent megtesznek a pályán a Vasasért.
És Komjátiért. Az ugyanis valószínűsíthető, hogy ha az angyalföldiek belefutnak egy (súlyos) vereségbe, akkor a jövő héten már nem lesz találgatósdi.

Forma-index (az elmúlt öt mérkőzés alapján)
ellenfél eredmény pontszám
GYŐR      
Honvéd 2-1 2,5  
Dunajska Luzna 1-0 2  
Újpest 1-0 2  
Haladás 1-0 2  
Siófok 1-0 2,5  
Aktuális forma-index*   2,20  
VASAS      
Maccabi Netanya 1-2 0  
PMFC 1-2 0  
Honvéd 0-4 0  
AS Roma 0-1 0  
Haladás 0-0 1  
Aktuális forma-index*   0,20  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

 

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0(1,50)
Európa Liga 2,5(1,25)
NB I 2,0(1,00)
Magyar Kupa 2,0(1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0(1,00)
Szuperkupa 1,5(0,75)
Ligakupa 1,0(0,50)
Egyéb hazai 1,0(0,50)