NB I előzetes

A Pécs nem csak nyerni, szórakoztatni is akar

  • Göbölyös János

Az OTP Liga 5. fordulójában szombaton hat mérkőzést rendeznek. Az újonc Pécs eddig négy meccsből négyet nyert, most a legutóbb hazai pályán a Debrecentől az utolsó percben kapott góllal vereséget szenvedő Kecskemétet fogadja.

Meddig tart a lendület? Vagy ez már nem is lendület, hanem utazósebesség? Ha kicsit távolabbra tekintünk, és a PMFC tavaszát is ,,hozzáadjuk” az élvonalbeli szerepléséhez, akkor nem is annyira meglepő, hogy pontveszteség nélkül lehozta az elmúlt négy fordulót. A győzelmi széria ugyanis tizennégy mérkőzés óta tart, ez pedig akárhogy is nézzük, bravúr a javából. A csapat a Fradi elleni Üllői úti sikerrel fejelte meg szenzációs teljesítményét, s bár most könnyebb feladat előtt áll, a Kecskemét képes lehet arra, hogy megszakítsa a pécsiek sorozatát. A két együttes egyébként legutóbb 1999-ben játszott egymással az NB I-ben, akkor azonban a ,,magyaros” versenykiírásnak köszönhetően PNB-nek, azaz Profi Nemzeti Bajnokságnak nevezték az első osztályt, így aztán a szombati találkozójuk lesz az első a legjobbak között.   OTP Bank Liga 5. forduló
Pécsi MFC–Kecskeméti TE
Pécs, 08.13., szombat, 19.00
Vezeti: Iványi Zoltán (Albert I., Kormányos G.)
Hathárom-tipp: x

- A felkészülésünk jól sikerült, a szokott mederben zajlott – vezette fel a mérkőzést Mészáros Ferenc, a PMFC vezetőedzője a pénteki sajtótájékoztatón. - Nincs rossz csapat az élvonalban, így kötelező győzelmekről sem lehet beszélni. Mi minden meccsen úgy megyünk ki, hogy győztesen hagyjuk el a pályát. A nézőket ki kell szolgálni, a héten találkoztam olyan szurkolóval, aki azt mondta, hogy ezek után az is elég, ha hajtotok, én viszont úgy gondolom, mi mindig nyerni akarunk, most is. Ettől függetlenül igaza van a szurkolónak, hiszen senki nem gondolta, hogy négy meccsből tizenkét pontunk lesz, a legvérmesebbek is négy, maximum öt pontra számítottak. Tudjuk, hogy óriási várakozás előzi meg a mérkőzést, hallottam olyan alsóbb osztályú csapatról a megyében, ahol azért változtatták meg a kezdési időpontot, hogy a mi meccsünkre ki tudjanak jönni a szurkolók. Ez számunkra plusz felelősséggel jár, de ezt szívesen vállaljuk.
Mészáros a pmfc.hu-nak adott nyilatkozatában az ellenfélről is beszélt, a Kecskemétet kellemetlen csapatnak tartja, de mint mondta, kellően feltérképezték, meglepetés nem érheti őket:
- Azért veszélyes a KTE, mert kiszámíthatatlan, nagyon jó játékosai vannak, gondolok itt Foxira, Ebalára vagy Tökölire. Remélem, semlegesíteni tudjuk őket, és nem lesz teher a játékosaimon. Úgy indultunk neki a szezonnak, hogy örömfutballt játszunk, szerintem ez eddig nagyjából sikerült, most is szeretnénk kiszolgálni a szurkolóinkat, és nyerni akarunk.

Tomiszlav Szivicsnek több gondja van, mint kollégájának, csapata az Európa Liga-selejtezők után még nem állt rá teljesen a bajnoki ritmusra. Csütörtökön ráadásul egy meghatározó labdarúgójától is megvált a KTE, Sindou Dosso egy évre a Hapoel Rison Le Cijon csapatához szerződött. Az átigazolás lógott a levegőben, hiszen a felkészülési időszakban az elefántcsontparti csatár gólt szerzett az izraeli együttes ellen, Diósgyőrben pedig az ő találatával nyert a Kecskemét. Dosso tehát elkelt, ez azonban Szivicset már nem foglalkoztatja, az viszont igen, hogyan alakítsa át csapatát a PMFC ellen.  
- A héten, megcsináltuk amit akartunk, sajnos, van néhány sérültünk, és pár játékosunk, akik nincsenek jó formában – mondta a kecskemétiek szerb trénere. - A Pécs százszázalékos, jó passzban van, ennek ellenére nem változtatunk a stílusunkon, azt játsszuk, amit eddig is játszottunk. Biztos, hogy több gól esik a mérkőzésen, mert ahogy láttam, a Pécs is hasonló felfogásban játszik, mint mi. Nálunk azért nagyobb változás lesz, mert az utóbbi két meccs nem úgy sikerült, ahogyan azt én elgondoltam. A Diósgyőr ellen ugyan nyertünk, de nem voltam elégedett a játékkal, mint ahogyan Debrecen ellen sem, ezért más csapattal állunk fel, mint az előző két fordulóban.

Forma-index (az elmúlt öt mérkőzés alapján)*
ellenfél eredmény pontszám
PÉCS      
Gloria Bistrita 0-1 0  
Haladás 1-0 2  
Vasas 2-1 2,5  
Zalaegerszeg 2-1 2  
Ferencváros 1-0 2,5  
Aktuális forma-index*   1,80  
KECSKEMÉT      
Paks 2-3 0  
Aktobe 0-0 1,50  
Kaposvár 4-0 2  
Diósgyőr 2-1 2,50  
Debrecen 0-1 0  
Aktuális forma-index*   1,20  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0(1,50)
Európa Liga 2,5(1,25)
NB I 2,0(1,00)
Magyar Kupa 2,0(1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0(1,00)
Szuperkupa 1,5(0,75)
Ligakupa 1,0(0,50)
Egyéb hazai 1,0(0,50)