Bundesliga-előzetes

A Bayernnek Wolfsburgban kellene kijavítani első fordulós hibáját

Szombaton hét mérkőzést rendeznek a Bundesliga 2. fordulójában, melyben a Bayern München a Wolfsburg, a Borussia Dortmund a Hoffenheim otthonába látogat. Stieber Zoltán és Szalai Ádám csapata, a Mainz a Freiburg, Hajnal Tamás Stuttgartja pedig a Mönchengladbach vendége lesz.

A müncheniek ezúttal is nagy harcra készülhetnek
Schalke 04-1. FC Köln
szombat 15:30
hatharom-tipp: 1
Mindkét csapat 3-0-s vereséggel kezdte a szezont, a Schalke a Hajnal Tamás vezette Stuttgarttól, a Köln az első fordulós kupabúcsúból felálló Wolfsburgtól kapott ki. Gelsenkirchenben a legutóbbi három meccsüket a Királykékek nyerték, de tavasszal Kölnben a Kecskések győztek. Mi újabb hazai, azaz Schalke-győzelemre számítunk, egyrészt azért, mert nem valószínű, hogy Huntelaar és Raúl megint csak egy kapu felé tartó lövésre lesznek együtt képesek, mint múlt héten, másrészt pedig azért, mert a Kölnből a tavaly 17 bajnoki gólt szerző Novakovic egy buta műeséssel kiállíttatta magát. Ráadásul Ralf Rangnick minél hamarabb megülné jubileumát: a Schalke mestere 100. győzelmére hajt a Bundesligában.

Hamburger SV-Hertha BSC
szombat 15:30
hatharom-tipp: X
A Hamburg és a Hertha is vereséggel kezdett, előbbi a továbbra is tavalyi fordulatszámán pörgő Dortmundtól, utóbbi a könnyű ellenfélnek nem nevezhető, de hazai pályán azért verhető Nürnbergtől kapott ki. Ezzel el is mondtuk, hogy az egyéves másodosztályú tartózkodásból nagy reményekkel visszatérő berliniek nem mutattak sokat az első fordulóban. A kikötővárosiak meg nem tudtak, náluk biztos, hogy jobb lesz idén is a bajnoki címvédő. Két alakulóban lévő csapatról beszélünk tehát, amelyek közül a Hamburgnak talán a balszerencséje is volt azzal, hogy a Borussia volt az első ellenfele, és a Hertha ellen többre lehet képes, de szerintünk ez is csak egy gólgazdag döntetlenre lesz elég.

1. FC Nürnberg-Hannover 96
szombat 15:30
hatharom-tipp: 2
Ezen a meccsen mindenképp számíthatunk gólra, hiszen eddig harmincszor játszott egymással a két csapat, de még sosem játszottak 0-0-t. A harmincból a legutóbbi 15 alkalommal a 96-osok eredményesek voltak, de azért az előző szezonban elért negyedik helyüket inkább a védelmüknek, mint a támadósoruknak köszönhették (49 lőtt és 45 kapott góljuk is viszonylag kevésnek számított). Az első fordulóban mindketten nyertek: a Nürnberg a Hertha ellen idegenben, a Hannover a Hoffenheim ellen otthon. A találkozó háromesélyesnek tűnik, talán a döntetlenre van a legkisebb sansz abból kiindulva, hogy tavaly ez az eredmény egyik csapatra sem volt jellemző.

SC Freiburg-FSV Mainz 05
szombat 15:30
hatharom-tipp: 2
A Stieber Zoltánnal a kezdőjében felálló Mainz alaposan meglepte az előző idényben ezüstérmes Leverkusent (2-0), de az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindkét gólhoz elég sok közük volt a Gyógyszergyáriaknak - előbb Giefer kapus adott "gólpasszt" Allaguinak, majd Toprak kotort a saját hálójába egy beadást. A Freiburg 2-2-es döntetlent játszott az újonc Augsburggal, és két dolog látszott azon a találkozón: Papiss Demba Cissére még mindig nagy szükségük van a góllövéshez (kisebb csoda egyébként, hogy a tavaly 22 gólt szerző szenegáli még az ő játékosuk), illetve hogy a levegőben verhető a védelmük (Mölders mindkét gólját fejjel szerezte). Márpedig a Maint bal oldalán egy remek beadásokra képes magyar fiú szaladgál, akinek a labdáira már csak érkezni kell valakinek középen...

1899 Hoffenheim-Borussia Dortmund
szombat 15:30 (Eurosport 2) hatharom-tipp: 2
A címvédő a Hamburg ellen megmutatta, hogy semmit nem lassult a játéka, és nem tűnik túl valószínűnek, hogy a Hannoverben kikapó Hoffenheim túl nagy akadályt tud állítani Kagawáék elé. Ha a sárga-feketék pontosak lesznek a befejezésekkel, akkor nem lehet gondjuk.



VfL Wolfsburg-Bayern München szombat 15:30
hatharom-tipp: 2
A Wolfsburg 3-0-s győzelemmel kezdte a bajnokságot az után, hogy a kupából az első fordulóban kiestek, Felix Magath vezetőedző sürgősen pénzt kért a klubvezetőktől, mejd leváltotta a csapatkapitányi posztról Schäfert. A győzelem azonban nem jött olyan könnyen, mint ahogy az eredmény mutatja, bár az igaz, hogy uralták a Farkasok a Köln elleni találkozójukat. Csak épp a helyzetkihasználás nem ment, többször is a kapussal szemben állva bombáztak a nézőtérre a csatárok. Az azonban a csapat dicséretére válhat, hogy a lehetőségeket ki tudták alakítani. A Bayern az előző szezon végén csak osztályozóval bennmaradó Mönchengladbach ellen kezdett - gála helyett vereséggel. Az már a felkészülési mérkőzéseken is látszott, hogy annak ellenére, hogy Jupp Heynckes a védelmet akarta megerősíteni, az ellenfelek könnyedén jutottak el a Bajorok kapujáig, ahol a rendkívül tehetséges, de mégiscsak ember, ráadásul óriási szurkolói nyomás alatt játszó Neuer sem tudott mindig csodát tenni. A Bayern tehát nem a jó védekezésének köszönhetően fog nyerni Wolfsburgban, ha nyer, de a támadósorban papíron van annyi kvalitás, hogy eggyel bárkinél többet tudjanak lőni. De persze sok múlik azon is, hogy a zöld-fehérek ezúttal hova lövik ziccerben a labdát.

Möchengladbach-VfB Stuttgart
szombat 18:30 (Eurosport 2) hatharom-tipp: 2
A 'Gladbach ugyan idegenben nyert Münchenben, de nem valószínű, hogy az ilyen bravúrok fogják jellemezni a csapat szezonját. Ráadásul a Stuttgart a Schalke ellen megmutatta, hogy akár nagy nevű ellenfelektől sem ijed meg. Külön öröm számunkra, hogy Hajnal Tamás nagyszerűen irányította a Svábokat, két pontrúgása után is gól született, és ezeken kívül is voltak remek indításai és "gólpasszai", más kérdés, hogy a fejben teljesen máshol járó Harnik szinte mindent kihagyott. A hazaiak eufóriája a Bayern elleni győzelem után sokat érhet, de ugyanakkor az összeszedettnek tűnő Stuttgart ennek könnyen ellenállhat.