Sportgazdaság

Nagy bukás lett az új-zélandi evezős világbajnokság

  • VNA

Bár sportszakmailag sikeres volt, pénzügyileg nagy veszteséget termelt az új-zélandi Karapiro-tavon rendezett 2010-es evezős világbajnokság.

A szerdán nyilvánosságra hozott kormányzati jelentés alapján a szolidra tervezett nyereség helyett 1,8 millió dolláros veszteséggel zárult a 2010-es evezős világbajnokság az új-zélandi szervezők számára. Az elemzés rámutat, hogy a veszteség egyik legfőbb oka a pénzügyi fegyelem hiánya volt, ami mellett a vártnál alacsonyabb nézőszám adatok sem tettek jót a bevételi oldalnak. A komoly állami és önkormányzati támogatás sem volt elegendő a szervezőknek a mérleg nullszaldóssá tételére, ami komoly figyelmeztetés lehet azon szervezetek számára, akik a jövőben nagy világeseményt szeretnének rendezni Új-Zélandon.

„Ilyen szintű események szervezése nagyon komplex és kockázatos üzlet, akik felelősek a lebonyolításért, azoknak óvatosnak és fegyelmezettnek kell lenniük. A kiemelt sportesemények szakértelmet és speciális készségeket követelnek meg” - nyilatkozta a jelentést kommentálva Peter Miskimmin az egyik tanácsadó cég vezetője. A komoly pénzügyi veszteségek ellenére az új-zélandi evezősök bíznak benne, hogy mindez nem befolyásolja majd a válogatott felkészülési lehetőségeit a 2012-es nyári olimpiára. Új-Zéland ezt megelőzően utoljára 1978-ban rendezett evezős világbajnokságot, a mostani verseny pedig az utóbbi évtized legnagyobb kaliberű világeseménye volt a távoli országban. Az új-zélandi evezősök az éremtáblázat harmadik helyét szerezték meg a Karapiro-tavon, miután kilenc éremmel (közte három arannyal) fejezték be a hazai rendezésű vb-t.

A most publikált jelentést különösen a rögbi világbajnokság szervezői nézhették érdeklődve, idén szeptember 9-étől kezdődően ugyanis ismét Új-Zélandra figyel a sportvilág, hiszen itt rendezik meg a hetedik rögbi világbajnokságot.