Atlétika

A törökök továbbra is tárt karokkal várják a kenyai futókat

  • VNA

Egyedi és egyelőre felettébb eredményes útját választja az atlétika fejlesztésének Törökország, amely újabb három kenyai atlétát honosított a napokban.

Az utóbbi időszakban két etióp-születésű atlétanő szállította az eredményeket a török atlétikának, most viszont úgy tűnik, hogy a tavalyi barcelonai EB-n egyaránt győztes Alemitu Bekele és Elvan Abeylegesse mellé Kenyából érkezhetnek remek férfi atléták is. Az elmúlt hétvégén ugyanis William Tanui (mostantól Ilham Tanui Özbilen néven futva) ért el 1:44,25-el új török rekordot 800 méteren.  Vele párhuzamosan két kitűnő 5000-es futó, a 13:18-as idővel rendelkező Kipkosgei Kemboi, valamint Abraham Kiprotich Biwott is hazát vált, igaz az augusztus végén sorra kerülő tegui világbajnokságon még egyikük sem indulhat el, csak a 2013-as vb-n vehetnek majd részt török színekben.

A kenyai szövetség érthetően dühösen vette tudomásul újabb kiváló atlétáik döntését és jelezte, hiába küzdenek olykor a közép- és hosszútávfutó számokban a bőség zavarával, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség mellett a törökökkel is felveszik a kapcsolatot a számukra aggasztó ügyben. Persze nem Törökország az egyetlen befogadó nemzet, az utóbbi időszakban az arab világ is sok remek kenyai futót „szippantott fel”, közülük is talán a legismertebb az a Saif Saaeed Shaheen (korábbi nevén Stephen Cherono), aki a 3000 méteres akadályfutás kétszeres világbajnoka és egyben világcsúcstartója is.