Anglia

Elmarad az angol-holland meccs a londoni zavargások miatt

A kedd estére tervezett Ligakupa-találkozók közül már többet is elhalasztottak Angliában, miután zavargások törtek ki Londonban és több más nagyvárosban azt követően, hogy múlt csütörtökön rendőrök egy tűzharc során lelőttek egy 29 éves férfit. Az angol szövetség pedig azt is bejelentette, hogy nem rendezik meg a szerdára tervezett Anglia-Hollandia válogatott mérkőzést sem.

Azt már korábban bejelentették, hogy a West Ham-Aldershot és a Charlton-Reading mérkőzéseket nem rendezik meg kedden az angol Ligakupában, miután zavargók napok óta gyújtogatnak és fosztogatnak London különböző kerületeiben, de az Anglia-Hollandia válogatott találkozót az angol szövetség szerette volna megtartani. A döntést azonban teljes mértékben a rendőrségre bízták, és a hatóság a kockázatok mérlegelése után úgy döntött nem lenne szerencsés a mostani állapotok mellett egy 70 ezer főt megmozgató sportesemény a brit fővárosban.

Londoni tűzoltók oltanak egy égő épületet, amit zavargók felgyújtottak 2011 augusztusában

Az angol válogatott játékosai megbotránkozásukat fejezték ki a több angol nagyvárosra is átterjedt események miatt. Rio Ferdinand a következőket írta Twitter-oldalán: "A tévében látható jelenetek sokkolóak. Mit akartok ezzel bizonyítani? Ártatlan emberek otthonai és értékei válnak semmivé. És miért? Úgy tűnik ezek előtt a kölykök előtt nincs tekintélye a rendőrségnek. Talán a hadseregnek lenne... Nem erőszakot követelek, de a katonák jelenlétében talán kétszer is meggondolnák ezek a kölykök, hogy akarják-e ezt folytatni."

Egyetértett vele manchesteri csapattársa, Wayne Rooney is, aki a zavargások abbahagyására próbálta biztatni az embereket: "Ezek őrültek. Miért tesz valaki ilyet a saját hazája, a saját városa ellen? Ez nagyon megalázó az országunknak. Kérlek, hagyjátok abba!"

A zavargások azért törtek ki, mert múlt csütörtökön rendőrök eddig tisztázatlan körülmények között lelőttek egy 29 éves férfit - aki szerintük egyébként ismert bűnöző volt -, és London szegényebb kerületeiben kivégzésről szóló rémhírek kaptak szárnyra.