Kémkedés

Hackerek támadták a NOB és a WADA oldalait

  • VNA

Az adathalászat a sport világát sem kerülheti el, egy most publikált jelentés szerint az utóbbi időben a világ legjelentősebb sport szervezetei is internetes támadásokkal szembesültek.

Az Internet világszintű alapinfrastruktúrává válása után nem okozott meglepetést, hogy a sport világát is elérték a hacker-támadások. A Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint az utóbbi években a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és különböző nemzeti olimpiai bizottságok honlapjai ellen is indultak adathalász támadások. A kaliforniai székhelyű biztonságtechnikai cég, a McAfee jelentése szerint az utóbbi öt évben 72 sport-világszervezet rendszerében jártak hackerek. A biztonsági szakértő Dimitrij Alperovics elmondása szerint összehangolt állami jellegű kémkedésre utalt az a tény, hogy a megszerzett információkat egy külön szerverre vitték át.

„A behatolások nagy része a közvetlenül a pekingi olimpia után és meglehetősen rövid időn belül történt, amely arra utalt, hogy állami megbízatás lehet a történtek mögött” - áll a cég elnökhelyettesének jelentésében. A frankfurti újság értesülései szerint több amerikai szakértő is arra gyanakszik, hogy a behatolásokat és az adathalászatot Kínából tervezték meg, egyesek az elkövetők hollétét is tudni vélik és pekingi, valamint sanghaji szerverekről indított támadásokról írtak.

A NOB nem reagált különösebben a hírre, lévén a szervezet állítása szerint szerverein csupán egyetlen hónapon keresztül „jártak” illetéktelen felhasználók. „A Nemzetközi Olimpiai Bizottság működése átlátható és mivel nincsen semmiféle titkolnivalónk, így nem aggódunk, hogy olyan információk kerültek volna ki, ami a szervezet jó hírét veszélyeztetné” - nyilatkozta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, Mark Adams. A WADA szerverei ellenben a szakmai jelentés szerint 14 hónapon keresztül voltak kitéve támadásoknak, a hacker-áradat még 2009 nyarán kezdődött el.