NB I előzetes

A Fradi sebzett vad - de mire képes?

  • Göbölyös János

Vasárnap három mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 4. fordulója. Elsőként az eddig mindhárom mérkőzését megnyerő Pécs a még nyeretlen Ferencváros otthonába látogat.

A 88. alkalommal csap össze a bajnokságban az FTC és a PMFC

Ha ezt a meccset mondjuk egy hónappal ezelőtt rendezik, a legfanatikusabb pécsi szurkolók kivételével, senki nem teszi meg a PMFC győzelmét, de még az ikszre is kockázatos lett volna fogadni. A Fradi akkor remek szériában volt, a felkészülési mérkőzések után az Európa Ligában is nyerte a meccseit, aztán elérkezett az Aalesund  elleni visszavágó…Tudjuk mi lett a vége, a kiesést azóta sem tudja kiheverni a Ferencváros, hét pontot vesztett az eddigi három bajnoki fordulóban.

A Pécs ezalatt csendben, de hatékonyan építgette csapatát, a vezetők megpróbálták NB I-es szintre hozni a keretet, s hogy ez mennyire sikerült, azt a hibátlan eredménysor bizonyítja. Vasárnap tehát két, egymással ellentétes mentális pályán haladó csapat találkozik az Üllői úton, a különbséget nem a futballtudás, a játékosok képzettsége jelenti, hanem a pszichés állapot, ami akár döntő lehet. Hogy így lesz-e, vagy a Fradi-játékosok túlteszik magukat a norvégok által okozott csalódáson, és azt nyújtják, amit tudnak, arra Prukner László, a Ferencváros vezetőedzője a pmfc.hu telefonos interjújában a következőt válaszolta:

"Ebben a szezonban már sok meccset játszottunk, ezek között voltak nagyon jó és sikeres mérkőzések is, sajnos a norvégiai Európa Liga-visszavágó az utóbbi tizenöt napunkra rányomta a bélyegét. Egy profi csapatnak az is az ismérvei közé tartozik, hogy ha kudarcot vall, azt minél előbb feldolgozza. Ez a feldolgozás nekünk nem megy annyira egyszerűen, de dolgozunk rajta folyamatosan."

OTP Bank Liga 4. forduló:
Ferencváros-Pécsi MFC
Albert Stadion, 08.07., vasárnap, 16.00 (M1)Vezeti: Fábián Mihály (Demeter J., Tóth I.)
Hathárom-tipp: 1
Prukner ezután kitért az ellenfélre, a PMFC-ről az alábbiakat mondta: "Fegyelmezetten játszó csapat a Pécs, melyben vannak rutinos játékosok és feltörekvő fiatalok. Talán Fortuna is kicsit mellé szegődött, de aki hajtja az eredményt, akarja a sikert, ahhoz teljesen jogosan odaáll a szerencse is. Úgy jönnek hozzánk a pécsiek, hogy kilenc pontjuk van, nincs rajtuk semmi felelősség, lényegesen pozitívabb mentális állapotban vannak, mint mi."

Arra kérdésre, hogy néhány internetes fórumon sok támadás éri, és mennyire foglalkoztatja az e fajta kritika, az edző így válaszolt: "Én nem tudom, hogy mit nyilatkoznak a szurkolók, joguk van megfogalmazni pozitív és negatív szélsőségeket, bár ezzel az internetes történettel nem mindig tudok azonosulni. Van, aki név nélkül becsmérel csapatot, játékost vagy edzőt úgy, hogy nincs mögötte sem felelősség sem arc. De hát, ez egy másik történet. Ha így marad, azzal nincsen semmi probléma, ha viszont ez befolyásolja a mindenkori klubvezetőket, akkor az már nem jó irányba viszi tovább a magyar futballt."

A mérkőzésre visszatérve Prukner megjegyezte, a Pécs van annyira jó és szervezett csapat, hogy megnehezítse a Fradi dolgát. "Nekünk van egyfajta győzelmi kényszerünk, igyekszünk a csapatot úgy felkészíteni,  hogy a legjobb tudását hozza, aztán meglátjuk, hogy az mire lesz elegendő" – zárta a beszélgetést a Ferencváros trénere.

Pécsett nem szálltak el a hármas győzelmi szériától, legalább is ezt hangsúlyozta Mészáros Ferenc a meccs előtti sajtótájékoztatón. A PMFC mestere a klub honlapján adott nyilatkozatában külön kitért az ellenfél erejére és szurkolótáborára:

"A Fradi az mindig Fradi, a legnépszerűbb csapat, nagyon jó játékosokkal. Veszélyes ellenfél, főleg otthon, a szurkolói fergeteges hangulatot teremtenek, ezért mindenképpen tüzes mérkőzésre számítunk. A Ferencvárosnak két pontja van, ezért valószínű, hogy egész héten feszült légkörben készült a meccsre. Nálunk ellenkező a helyzet, de úgy érzem, sikerült a földön tartani a játékosokat, senki nem szállt el a jó indulástól. Nagyon hosszú még a bajnokság, nagyon sok pontot kell még szereznünk, itt a következő lehetőség. Azt várjuk, hogy nekünk jön a Fradi, ezt kell nekünk majd kihasználni. Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy a mezőny egyik legjobb csapatával játszunk, méghozzá egy veszélyes szituációban, hiszen egy sebzett vad bármire képes."

Forma-index (az előző öt mérkőzés alapján)
Ferencváros-Pécs
ellenfél eredmény pontszám
Ferencváros
Aalesund 2-1 2,5
Kaposvár 2-2 1,25
Aalesund 1-3 0
Diósgyőr 1-1 1
Debrecen 0-1 0
Aktuális forma-index* 0,95
Pécs
NK Zadar
1-0 2
Gloria Bistrita
0-1 0
Haladás 1-0 2
Vasas 2-1 2,5
Zalaegerszeg 2-1 2
Aktuális forma-index* 1,70

 

 

 

 




















*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0(1,50)
Európa Liga 2,5(1,25)
NB I 2,0(1,00)
Magyar Kupa 2,0(1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0(1,00)
Szuperkupa 1,5(0,75)
Ligakupa 1,0(0,50)
Egyéb hazai 1,0(0,50)