NB I előzetes

A Debrecen történelmet írhat Kecskeméten

  • Göbölyös János

Vasárnap három mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 4. fordulója. A zárómeccset két jó formában lévő csapat játssza, a tavalyi kupagyőztes Kecskemét a bajnokságban még pontveszteség nélkül álló Debrecent fogadja.

a tavalyi kupagyőztes Kecskemét a bajnokságban még pontveszteség nélkül álló Debrecent fogadja

A Debrecen nem nyerni jár Kecskemétre. Bár a statisztika soha nem ad valós képet a jelenlegi formáról és esélyekről, sokat mondó adat, hogy az elmúlt három évben a két csapat kecskeméti bajnoki találkozóján nemhogy győzni, de gólt szerezni sem tudott a DVSC, ellenben hetet kapott. A tavalyi kupameccs csupán annyit javít az összképen, hogy a Loki egyszer eredményes volt a Széktói Stadionban, de három gólnál kevesebbel akkor sem úszta meg.

A közelmúlt tehát óriási KTE fölényben telt, a jelen viszont azt mutatja, hogy az eddig eltelt három forduló alapján biztosan kijelenthető: a Debrecen a legjobb formában lévő csapat a mezőnyben. Aki tehát izgalmas, látványos és gólgazdag mérkőzéssel szeretné zárni ezt a hetet, annak minden bizonnyal a Széktói Stadiont kell belőnie úti célnak. Tomiszlav Szivics az nb1.hu-nak adott nyilatkozatát közhellyel kezdte, aztán magabiztosan folytatta, a célja egyértelműen a Debrecen legyőzése:

"Minden meccs más, mindig újra kell bizonyítanunk – fogalmazott a KTE szerb vezetőedzője. - Idáig jól jöttünk ki a Debrecen elleni találkozókból, de most ismét meg kell mutatnunk, hogy mire vagyunk képesek. Vasárnap is mindent megteszünk azért, hogy megszerezzük a három pontot. Szerencsére nincs se sérültünk, se eltiltottunk, így mindenkire számíthatok. Remélem, sok néző látogat majd ki a találkozóra, igazi futballünnep lesz, és mi győzünk majd."

Önbizalomból Debrecenben sincs hiány, miért is lenne, hiszen a csapat nem csak eredményesen futballozik, de sokszor látványosan is játszik. Igen ám, de most Kecskemétre kell menni, oda, ahol a Loki NB I-es találkozón eddig egyszer sem volt eredményes. Nem csoda hát, ha Kondás Elemér a dvsc.hu-n egy mondat erejéig említést tett a sikertelen szériáról:

"Éppen itt az ideje, hogy megszakadjon a Kecskemét elleni rossz idegenbeli sorozatunk – jelentette ki a DVSC vezetőedzője. – Arra készülünk, hogy elhozzuk a három pontot, reméljük, sikerül. Megnéztem ellenfelünk több meccsét is, ugyanolyan játszó csapat, mint amilyen tavaly is volt. Több jó labdarúgó található a keretükben, az előre játékban kifejezetten kreatívak, de nincs okunk megijedni tőlük. Ugyanazt kell produkálnunk, mint eddig, vagyis fegyelmezetten, nagy akarattal, alázattal kell futballozni, rengeteg futni, és akkor az eredmény is jön."

Forma-index (az előző öt mérkőzés alapján)
Kecskemét-Debrecen
ellenfél eredmény pontszám
KTE
Aktobe 1-1 1,25
Paks 2-3 0
Aktobe 0-0 1,50
Kaposvár 4-0 2
Diósgyőr 2-1 2,50
Aktuális forma-index* 1,65
DVSC
MKS Kosice
2-2 1
Vasas
5-2 2
FC Branesti
4-1 2
Zalaegerszeg 2-0 2,50
Ferencváros 1-0 2
Aktuális forma-index* 1,90

 

 

 

 




















*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0(1,50)
Európa Liga 2,5(1,25)
NB I 2,0(1,00)
Magyar Kupa 2,0(1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0(1,00)
Szuperkupa 1,5(0,75)
Ligakupa 1,0(0,50)
Egyéb hazai 1,0(0,50)