NB I előzetes

Diósgyőri dopping: Tankcsapdával a Videoton ellen

  • Göbölyös János

Szombaton négy mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 4. fordulója. Az előző körben hazai pályán botló Diósgyőr a Kaposváron betliző bajnok otthonába látogat.

Pofonnak nem szokás örülni, de van, hogy jókor jön. Valami hasonlót érezhettek a fehérváriak egy héttel ezelőtt, amikor vesztesen kellett elhagyniuk a kaposvári stadiont. Ennyi még belefér, gondolhatta Paulo Sousa, majd meg is erősítette ezt azzal a kijelentésével, hogy ez volt az a meccs, ami idényenként egyszer minden csapat életében előfordul.

A hangsúly az ,,egyszer” szón van – legalább is erre lehetett következtetni a portugál edző amúgy (ön)kritikus nyilatkozatából, a Videoton ugyanis aligha alibizhet el több meccset, ha meg akarja védeni a bajnoki címét. Márpedig ez a cél, és mivel már (sajnos) a nemzetközi kupakötelezettségre sem lehet hivatkozni, a keret erőssége nem csak magában hordozza, de szinte megköveteli, hogy a fehérváriak bajnokhoz méltó formában futballozzák végig a szezont. Sousa a vidi.hu-nak nyilatkozva megjegyezte, maximális teljesítményre lesz szükség a Diósgyőr legyőzéséhez:

- Kemény ellenfél vár ránk, bár mindenkivel nehéz a bajnokság elején játszani – kezdte mondandóját a Videoton trénere. - De ők különösen nehéznek tűnnek, mert nagyon jó a mentalitásuk. Nagyon agresszívek, egységesek és megvannak a kulcsembereik, emiatt a legjobb formánkat kell hoznunk, hogy megverjük őket. Reményeim szerint újra a legjobb tudásunk szerint játszunk majd. Bízom benne, hogy minden játékosom a lehető legjobb formája és képessége szerint fog hajtani a három pontért. Jól állunk a munkával, rengeteget fejlődtünk. Sajnos, a legutóbbi meccsünk nem úgy alakult, ahogy azt mindenki elvárta. Abban bízom, hogy a csapat újra kihozza magából, ami benne van, és ismét azzal a lendülettel játszunk majd, amivel tudunk. Nagyon intenzív játékra lesz szükségünk, ha meccseket akarunk nyerni. Ha a taktikai és technikai képességeink érvényesülnek, győzünk.  Nagyon részletes információink vannak nem csak az ellenfél csapatáról, de a játékosairól is. Élőben is videón is megnéztük a mérkőzéseiket, alaposan kielemeztük, amit láttunk, azért, hogy a legjobban megtervezhessük a találkozót, és így a labdarúgóink a lehető legjobban teljesíthessenek.

OTP Bank Liga 4. forduló
Videoton FC–Diósgyőri VTK
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 08.06., szombat, 20.00(Sport1)
Vezeti: Solymosi Péter (Tóth V., Horváth R.)
Hathárom-tipp:
Pofon-ügyben a Diósgyőr is érintett, ráadásul legutóbb az utolsó percben kapott góllal szenvedett vereséget a Kecskeméttől, de ami még fájóbb a borsodiaknak, saját közönségük előtt veszítették el a meccset. Ami bizakodásra adhat okot, az a csapategység, az állandó győzni akarás, és néhány improvizatív játékos jelenléte.    
- Mindenhol a győzelemért lépünk pályára, így lesz ez Székesfehérvárott is, hiszen a múlt héten a Kaposvár megmutatta, nem verhetetlen a Videoton sem – vázolta fel terveit Benczés Miklós a DVTK vezetőedzője a klub honlapján. - Azzal tisztában vagyok, hogy a Rákóczi hazai pályán játszott, a talaj is irreális volt, ez nem feküdt a Videotonnak, amelyik mintha nagy mellénnyel állt volna ki. Ilyen körülmények most nincsenek, ezért csak magunkra támaszkodhatunk, a saját játékunkkal foglalkozunk, fel kell nőni a feladathoz. Nem az a lényeg, hogy hány százalék esélyünk van, hanem az, hogy van esélyünk a pontszerzésre. Nagy nehézséget okoz Gohér Gergő eltiltása, de megpróbáljuk pótolni, ugyanakkor Francisco Gallardo és Pál Szabolcs ismét rendelkezésre áll. Két nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, kétszer is több mint egy félidőt emberhátrányban játszottunk, érthető módon ez sokat kivett a játékosokból. Emiatt könnyebbség, hogy egy nappal korábban indultunk Fehérvárra, útközben megálltunk, és péntek este a mérkőzés időpontjában edzeni is tudtunk.

Mint kiderült, a csapat egy benzinkútnál összefutott a Tankcsapda nevű zenekarral, amelyről köztudott a debreceni kötődése – nem csak a város, de a DVSC iránt is. Hogy mit mondtak a rockerek a diósgyőrieknek, arra az edző a következőt válaszolta: 

- Azt, hogy bíznak a sikerünkben. Először azt gondoltam, azért, mert ‎"...bennünk a vér: piros-fehér...", de gyorsan rájöttem, debreceniként nekik csak jó, ha pontokat hullajt a Videoton.

Forma-index (az elmúlt öt mérkőzés alapján)
Videoton - Diósgyőr
ellenfél eredmény pontszám
VIDEOTON      
Kecskemét 1-0 1,5  
Sturm Graz 0-2 0    
Sturm Graz 3-2 3  
Paks 4-0 2  
Kaposvár 0-2 0  
Aktuális forma-index*   1,30  
DVTK      
TSV Hartberg 1-4 0  
Tatran Presov 3-3 1  
Zalaegerszeg 4-1 2  
Ferencváros 1-1 1,25  
Kecskemét 1-2 0  
Aktuális forma-index*   0,85  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.


Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0(1,50)
Európa Liga 2,5(1,25)
NB I 2,0(1,00)
Magyar Kupa 2,0(1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0(1,00)
Szuperkupa 1,5(0,75)
Ligakupa 1,0(0,50)
Egyéb hazai 1,0(0,50)