Bundesliga előzetes

Dortmund-Hamburg rangadóval indul a szezon, de a Bayern a favorit

  • Drégelyvári Anna

Vége a nyári uborkaszezonnak, péntek este a Bundesliga-rajttal újra beindul az európai klubfutball. Jövő héten az angol, majd a spanyol, legvégül az olasz pontvadászat is megkezdődik. Németországban a hagyományoknak megfelelően a címvédő pályára lépésével kezdődik a német futballélvonal bajnoki szezonja, a Borussia Dortmund a Hamburgot fogadja a nyitómérkőzésen. Jürgen Klopp vezetőedző szerint mindenki a Borussiát szeretné elkapni, ezért, vagy talán porhintésből ő a Bayern Münchent tartja a befutónak a salátástálra. Összeállításunkban röviden áttekintjük, mi várható a Bundesliga 2011-2012-es szezonjában.

Vége a nyári uborkaszezonnak, péntek este a Bundesliga-rajttal újra beindul az európai klubfutball

 

Borussia Dortmund-Hamburger SV Péntek, 20:30, Tv: Europsort 2Péntek este a címvédő Dortmund fogadja az előző szezon nyolcadik helyezettjét. A Borussiánál Jürgen Klopp, aki negyedik szezonját kezdi meg a kispadon, először tűzött ki célt a szezonra, a minimális az újabb nemzetközi szereplést érő helyek elérése. "Minden más nevetséges és hazugság lenne. Talán mi vagyunk a Bundesliga történelmének első bajnokcsapata, akik nem címvédőként, hanem kihívóként vágnak neki az új szezonnak" – mondta a 44 éves tréner.

Klopp nem kerget illúziókat, tisztában van vele, hogy megterhelő lesz a Bajnokok Ligájában és a Bundesligában is helytállni. "Fogalmunk sincs az ellenfeleink erősségéről. Fizikailag biztos jóval megerőltetőbb lesz, mint tavaly az Európa Ligában volt. A Bajnokok Ligája-meccsek és a Bundesliga közti váltás is problémát okozhat, majd meglátjuk, hogyan dolgozzuk fel mentálisan. Egyet biztosan mondhatok: nálunk senki nem érzi úgy, hogy a végén megnyerjük a BL-t."

A Dortmund elvesztette egyik legjobbját, a csapatot bajnoki címre vezető karmestert, Nurhi Sahint, a 22 éves török a Real Madridba távozott. Felépült viszont a január óta hiányzó Sindzsi Kagawa. A bajnok 5.5 millióért szerződtette a belga Brügge-től a horvát Ivan Perisiciet, akit Sahin utódjának szánnak. A középpályás az elmúlt idényben belga gólkirály volt, és a szezon legjobb játékosának is megválasztották. A csapat a "főróbát", a Német Szuperkupát két hete tizenegyesekkel elvesztette a Borussia a Schalke ellenében.

No de nézzük a két együttes összecsapását: a Dortmund és a Hamburg a Westfalenstadionban még sohasem játszott egymással gól nélküli döntetlent, így reménykedhetünk benne, hogy ma este is többször megrezdülnek a hálók. Az eddig egymás elleni meccseken 309 gól esett, ami Bundesliga-rekordnak számít. A Dortmund utoljára éppen egy évvel ezelőtt az első körben kapott ki otthonában, a Bayer Leverkusentől, azóta veretlen hazai pályán – ez utóbbi akár jó ómen is lehet Michael Oennig együttesének, amely nyáron elvesztette Ruud van Nistelrooyt.

Jürgen Klopp nem számolhat a Copa Américán megsérült paraguayi csatárra, Lucas Barriosra. Patrick Owomoyela, Marcel Schmelzer és Marvin Bakalorz szintén lábadoznak., bemutatkozhat viszont a Bundesliga magyar újonca, a támadó középpályás Nagy Dániel.


Stuttgart-Schalke
Szombat, 15:30, Tv: Eurosport 2
A Stuttgart „kedves ellenfelet” fogad, a Schalkét hazai pályán minden más ellenfélnél többször verték meg eddigi történetük során. Az elmúlt 23 összecsapásból egyébként mindössze kettő végződött a vendégcsapat sikerével.
Bruno Labbadia, a hazaiak edzője ugyanakkor a sérültek miatt aggódhat, Georg Niedermeier, Ermin Bicakcic, a kapitány Matthieu Delpierre és Johan Audel sem egészséges, légisóunk, Hajnal TamásKollégája, Ralf Rangnick Tim Hooglanddal és Levan Keniával nem számolhat, no meg távozott a vezér, Manuel Neuer, de a Dortmund ellen, tizenegyesekkel megnyert szuperkupadöntő után (egyelőre) kijelenthető, hogy Ralf Fährmann megállja a helyét a kapuban. Visszatért a Mainzot kölcsönben erősítő Lewis Holtby, aki újat hozhat a játékba. Ami elkel a felemás szezon után, a Királykékek 14. helyen végeztek a Bundesligában, ugyanakkor elődöntősök voltak Bajnokok Ligájában és megnyerték a Német Kupát (és két hete a Szuperkupát is).


Mainz-Bayer Leverkusen
Vasárnap, 15:30, Tv: Eurosport 2
A bronzérmes és az ötödik helyezett rangadóján csak egy magyar vehet részt hazai részről, Szalai Ádám sajnos még nem épült fel súlyos térdsérüléséből, a nyáron az Alemannia Aachentől érkezett szélső, Stiber Zoltán viszont szerephez juthat. A Mainz az utolsó hat párharcból csak egyet nyert meg, ötször a gyógyszergyáriak diadalmaskodtak. Az előző szezonban 15 gólt jegyző, és a Mainz menetelésében nagy szerepet játszó André Schürrle nyáron éppen a Bayerhez igazolt. A vendégeknél René Adler sérült, és érzékeny veszteség Arturo Vidal kiválása (a középpályás 10.5 millió euróért a Juventusba igazolt).


Bayern München-Borussia Mönchengladbach
Vasárnap, 17:30, Tv: Eurosport 2
„Szokás szerint” a Bayern Münchent tartják a legtöbben a favoritnak, így például Jürgen Klopp, a címvédő Dortmund trénere is. „Minden más szenzáció lenne, elég, ha csak belegondolunk mennyi pénzt fektetnek be az erősítésekbe” – fogalmazott Jürgen Klopp, a Dortmund edzője.

Ami azt illeti, Manul Neuer 22 millióért érkezett a Schalkéból, a szintén német válogatott Jerome Boateng 13,5 millióért a Manchester Citytől, Rafinha 5.5ért a Genoától, hogy a legnagyobbakat említsük. Mehmet Ekici 5 millióért távozott a Werder Bremenbe, Thomas Kraft (Hertha), Hamit Altintop (Real Madrid), Andreas Ottl (Hertha), Mehmet Ekici és Miroslav Klose (Lazio) ingyen váltott klubot. Minőségi igazolások érkeztek tehát az Allianz Arénába, a csalódást keltő előző szezon (bronzérem) után megerősödve, új edzővel (Jupp Heynckes), az aranyéremre hajtva vág neki az idénynek a bajor alakulat.

Ami a nyitómérkőzést illeti, Franck Ribéry és Arjen Robbelt többé-kevésbé felépült, de nem valószínű, hogy pályára lépnek, így Toni Kroos a kezdőcsapatban kaphat helyet a 'Gladbach ellen.

Az újoncok közül a Hertha BSC a Nürnberget, az Augsburg a Freiburgot fogadja. A berlinieknél Dárdai Pál az előző szezon végén visszavonult, a szakmai stábot erősíti.

Az 1. forduló programja:
Péntek
Borussia Dortmund-Hamburger SV 20.30, Tv: Eurosport 2
Szombat
Werder Bremen-Kaiserslautern 15.30
Hannover 96-Hoffenheim 15.30
Stuttgart-Schalke 04 15.30, Tv: Eurosport 2
Köln-Wolfsburg 15.30
Augsburg-Freiburg 15.30
Hertha BSC-Nürnberg 18.30, Tv: Eurosport 2
Vasárnap
Mainz 05-Bayer Leverkusen 15.30, Tv: Eurosport 2
Bayern München-Borussia Mönchengladbach 17.30, Tv: Eurosport 2

 

 

Mit várhatunk a német élvonal 2011-2012-es, 49. szezonjától?

 

 

 

 

 

 

 

 






Bár a német bajnokságot hagyományosan az angol-spanyol-olasz trió mögé sorolják, a német futballszerető közönséget ez nem érdekli, a 2006-os, rendkívül sikeres világbajnokság óta a stadionok rendre megtelnek. Átlagosan 42.101 szurkoló volt kíváncsi a Bundesliga 2010-1011-es szezonjának mérkőzéseire, a német labdarúgó-bajnokság továbbra is a legnézettebbnek számít. A stadionokban összesen 12,88 millióan tekinteték meg a mérkőzéseket, ez 0,7%-os növekedést jelent az előző évadhoz képest, a stadionok kihasználtsága ezzel 94%-os volt az egész szezont tekintve. Az átlagos Bundesliga jegyárak 23 euró (kb. 6000 forint) körül voltak, amely az európai topbajnokságokat tekintve a legolcsóbbnak tekinthető.

Augusztus végéig közel félmillió bérlet kelt el a következő idényre. A legtöbb - 52 ezer - bérletessel a bajnok Borussia Dortmund rendelkezik, de a Schalke 04 (43.935) és a Bayern München (38.000) is büszke lehet a táborára.

A színvonalra sem lehet panasz, de tény, a legnagyobb sztárok, egy-egy kivételtől (Arjen Robben, Franck Ribéry) eltekintve, nem itt keresik kenyerüket. Ugyanakkor a feltörekvő tehetségek számára vonzó a Bundesliga, mivel vonzó fizetések várják őket. A Bundesliga-klubok a többi nagy európai bajnoksággal ellentétben nyereségesek, nem görgetnek maguk előtt milliárdos adósságot, mint például a Barcelona.

Az előbbiekhez tegyük hozzá, hogy az igazán nagy német csillagok, mint Bastian Schweinsteiger, Manuel Neuer is ritkán igazolnak külföldre – és fordítva: több tízmilliós szerződtetések is elvétve fordulnak elő. A Bundesliga pozíciója, a remek mérkőzéseknek köszönhetően erősödött, de a nemzetközi átigazolási piacon nem a német klubok bonyolítják le a legnagyobb forgalmat.  Ennek ellenére biztosak vagyunk benne, hogy remek mérkőzéseknek lehetünk tanúi péntek estétől.
A Bundesligában jóval több az izgalom, a feszültség, mint a két nagycsapat mögött utcahosszal lemaradó La Ligában, színvonal tekintetében pedig megkockáztatható, hogy megelőzi a Serie A-t. Népszerűség tekintetében a Premier League az első, de minden másban felveszi a versenyt a német bajnokság angol, spanyol és olasz vetélytársával.

Ezt kiválóan bizonyítja egyrést, hogy rögtön egy új rekorddal kezdődik a német labdarúgó-bajnokság 49. szezonja. A bajnok Borussia Dortmund és a Hamburg mérkőzését ugyanis összesen 199 országban közvetítik élőben, amire korábban még nem volt példa. A FIFA 208 tagországa közül már csak kilenc olyan van, amely nem közvetíti élőben a mérkőzést.

Másrészt, a német csapatok utóbbi években mutatott remek nemzetközi kupaszereplésének köszönhetően a Bundesliga a következő, 2012-2013-as idénytől az olaszok kárára eggyel több BL-selejtezős hellyek gazdagodnak.

A hatharom.com szerkesztőségének sorrendje a Bundesliga 2011-2012-es szezonjának dobogós helyezéseire:
1. Bayern München
2. Dortmund
3. Schalke