NB I előzetes

Csank-recept a Honvéd ellen: hátul iksz, elöl gól

  • Göbölyös János

A 4. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. A pénteki nyitómérkőzésen a még pont nélkül álló Zalaegerszeg az utóbbi két ellenfelét nyolc góllal megszóró Honvédot fogadja.

Mikor ha nem most? Három vesztes meccs után, aktuális lehet a kérdés a Zalaegerszeggel kapcsolatban, még akkor is, ha a soros ellenfél keményen kilőtte magát az előző két fordulóban. A Honvéd ellen viszont el kellene kezdeni a pontgyűjtést, hiszen a következő héten a Haladáshoz utazik a Zete, márpedig a nyugat-dunántúli rangadó – pláne Szombathelyen – nem ígérkezik könnyed kiruccanásnak. Márpedig öt eredménytelen forduló után az elnökök és az edzők közötti beszélgetés általában egyoldalúan zajlik – előbbiek beszélnek, utóbbiak távoznak.

Erről egyelőre nincs szó Zalaegerszegen, s hogy ne is legyen, az elsősorban a játékosokon múlik. Ha képesek lesznek – főleg a védők - a lehető legkisebb hibaszázalékkal futballozni, a csapat elkezdheti a felzárkózást. A két együttes szakvezetője a honvedfc.hu-nak nyilatkozott az esélyekről: 
   
- Jó passzban vannak a kispestiek, az elmúlt meccsen segítette őket öngól, tizenegyes, de lényegtelen, hogyan szereztek gólt, utólag ezt már nem kell magyarázni – kezdte Csank János, a ZTE mestere. - Masszív csapatnak tartom a Honvédot, eddig hat pontot szerzett, a játékosok nagy önbizalommal futballoznak, és miért ne tennék? Ismerem ellenfelünket, tudjuk, hogy mire számíthatunk. Nem feltétlenül jellemző rájuk, hogy irányítják a játékot egy mérkőzésen, de a támadó szekcióban lévő gyors embereik veszélyesek.OTP Bank Liga 4. forduló
Zalaegerszegi TE–Kispest Honvéd
ZTE Aréna, 08.05., péntek, 18.00 (SportM)
Vezeti: Andó-Szabó Sándor (Farkas B., Butkai Zs.)
Hathárom-tipp: x

A három vesztes meccs után a csapata körül kialakult hangulatról Csank a következőt mondta:
- Sokszor csinálják a felhajtást a futball körül, ezt el kell fogadni. Rossz érzés kikapni, de hát a játékosok fiatalemberek, túl kell tenni magukat a dolgokon. Az edzéseken nem érzékeltetjük, hogy nem jól indultunk, mert igazából az első ligában bármi előfordulhat. Azt mondják, az első pont megszerzése a legnehezebb, ránk ez most tényleg igaz. Lélektanilag nehéz dolgunk lesz, mert a közönségünk tőlünk várja majd, hogy irányítsuk a meccset, így a Honvéd támadóinak lesz helye. Én anno kapus voltam, tudom, hogy a hátsó alakzatnak kell hozni az ikszet, ehhez viszont kilencven percnyi koncentráció szükséges. Ha ez sikerül, akkor már csak a támadóinknak kell elöl gólt rúgni.

S hogy mi történhet, ha a negyedik nekifutásra sem tud pontot szerezni a Zalaegerszeg? Nos, erre a kérdésre Csank a hét elején a sportnapilap internetes oldalán azt válaszolta, hogy ,,benne van a pakliban a búcsú, az edzősködés kemény meló, előfordul, hogy felállítják az embert a kispadról, de nincs bennem félelem”.

Supka Attila és csapata nyugodtabb helyzetben készülhetett a mérkőzésre, bár a Vasasnak rúgott négy gól ellenére volt némi hiányérzete az edzőnek. 

- Ez még nem jelenti azt, hogy változtatok az összeállításon, de gondolkodom rajta. Az alapjátékunk adott, ha valaki helyet kap a csapatban, gond nélkül be kell illeszkednie a szerkezetbe. Egyébként a Győr és a Haladás ellen próbáltunk játszani, járattuk a labdát, nem csak rugdaltuk előre. Időnként a Vasas ellen is szép támadásokat vezettünk.

Hogy a Honvéd meg tudja-e lepni valamivel a Zalaegerszeget, arra Supka a következőt felelte:
- Nincs olyan edző Magyarországon, aki ne ismerné jól a többi csapatot, de csak a mérkőzésen dől el, hogy ki ismerte ki jobban a másikat. A Zete hazai pályán biztosan mindent meg fog tenni a győzelemért. Nekünk fegyelmezettnek, erőszakosnak és nagyon koncentráltnak kell lennünk, ha nyerni akarunk.

Forma-index (az előző öt mérkőzés alapján)
ZTE - Honvéd
ellenfél eredmény pontszám
ZTE      
Slaven Belupo 1-1 1  
Sopron 1-3 0  
Diósgyőr 1-4 0  
Debrecen 0-2 0  
Pécs 1-2 0  
Aktuális forma-index* 0,2  
HONVÉD      
GKS Katowice 2-1 2  
Győri ETO 1-2 0  
U21 válogatott 2-1 1  
Haladás 4-2 2,5  
Vasas 4-0 2  
Aktuális forma-index*   1,5  

 

 

 

 




















*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

 

 

 

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0(1,50)
Európa Liga 2,5(1,25)
NB I 2,0(1,00)
Magyar Kupa 2,0(1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0(1,00)
Szuperkupa 1,5(0,75)
Ligakupa 1,0(0,50)
Egyéb hazai 1,0(0,50)