Gyémánt Liga-előzetes

Kővágó Londonban is meglepheti ellenfeleit

  • Drégelyvári Anna

Pénteken és szombaton rendezik a Gyémánt Liga-sorozat kétnapos versenyét Londonban, több mint 40 olimpiai és világbajnoki érmessel a mezőnyben. A brit fővárosban két magyarért izgulhatunk: indul az újdonsült világranglista-vezető diszkosztvető, Kővágó Zoltán, és a gátfutó Baji Balázs.

Kővágó Zoltán a londoni Gyémánt Liga-verseny egyik fő esélyese diszkoszvetésben

Kővágó Dohában nyolcadik, Eugene-ben hetedik, Oslóban ötödik, Párizsban negyedik helyzést ért el - Stockholmban nem indult -, a múlt vasárnapi budapesti Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon az ötödik sorozatban 69.5 méterre dobta a szert, amivel saját 2011-es csúcsát (52.25) és a világ idei legjobb eredményét is megjavította. Fokozatos formajavulása rendkívül biztató az augusztus 27-én kezdődő tegui világbajnokság előtt. Londonban illusztris mezőny gyűlik össze a számban, Kővágón kívül képviselteti magát a kétszeres olimpiai és világbajnok litván Virgilijus Alekna, a pekingi ötkarikás aranyérmes észt Gert Kanter is. Utóbbi kettő 9-9 ponttal áll az első és második helyen az összesített versenyben.

Baji Balázs először állhat rajthoz a legrangosabb atlétikai sorozatban, fiatal 110-es gátfutónk az utánpótlás Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmének köszönheti a meghívót. Baji két és fél héttel ezelőtt Ostravában 13.58 mp-cel, egyéni csúccsal végzett a második helyen.

A kétnapos eseményen több mint 40 olimpiai és világbajnoki érmes áll rajthoz (közéjük tartozik Kővágó Zoltán is), a londoni Gyémánt Liga-verseny sok atléta számára az utolsó erőpróba Tegu előtt. Legutóbb Angelo Taylor adta le nevezését, a 400 gát pekingi aranyérmesével már 13-ra nőtt a regnáló olimpiai bajnokok száma, míg a vb-címvédők közül várhatóan 12-en méretik meg magukat. Taylor egyébként síkon és gáton is rajthoz áll 400 méteren.

A klasszikus számban, 100 méteren a férfiaknál ott lesz a Puskás Stadion nagyközönségét két 10 másodperc alatti eredménnyel is megörvendeztető jamaicai Asafa Powell, a világranglistavezetőt honfitársa, a váltóban vele (is) olimpiai bajnok Nesta Carter szoríthatja meg leginkább. Usain Bolt hiányzik, már a világbajnokságra koncentrál.

A hölgyeknél az olimpiai és vb-címvédő jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce és a világranglistavezető amerikai Carmelita Jeter szupercsatája várható. Nem kevésbé rangos a 110 méteres férfi gátfutás, itt a 2011-es ranglistavezető amerikai David Oliver és az olimpiai bajnok kubai Dayron Robles mérkőzik meg, de még sok egyéb kiélezett párharc várható az angol Nemzeti Sportcsarnokban.