Formula-1

F1-statisztikák féltávnál

  • Kele János

Időmérős-párharc, átlagos versenytempó, különböző helyezéseken eltöltött körök - ilyen és ehhez hasonló ínyencségekkel készültünk nektek a mai napra. Most következő, statisztikai jellegű cikkünkből többek között arra is választ kaphattok, hogy ki töltötte el a legtöbb kört az élen, és melyik csapatnál van a legnagyobb különbség a csapattársak között.

Négyszáznegyven (nem csalás, vagy ámítás, pontosan ennyi!) kört töltött eddig az élen az idei Formula-1-es világbajnokságban Sebastian Vettel - ez pedig még akkor is igencsak megsüvegelendő teljesítménynek számít, ha hozzávesszük, hogy három kivételtől eltekintve az összes eddigi futamon az élről rajtolt, ráadásul többniyre jól is, és sikerült megtartania vezető helyét a versenyben.

Sőt, tovább is lehet ám menni a statisztikákban: Vettel a kilencedik helynél hátrébb egyetlen kört sem töltött még el ebben a világbajnoki pontversenyben, következésképp tehát az idei szezon összes körét, minden pillanatát pontszerző helyen versenyezte végig - erre sem volt senki más képes a mezőnyből rajta kívül.

A négyszáznegyven élen eltöltött kör egyébként olyannyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy egyetlen másik versenyző sem töltött el ennyi kört egy azonos pozícióban a szezon során - a következő halmozó a sorban Fernando Alonso a maga 185 körével a harmadik helyen.

Azt hiszem, erre szokták mondani: igen erős dominancia; és ez most az ilyen, kissé marginálisnak ható statisztikákban is tisztán látszik, nem csak a ponttáblázaton.

F1-es világbajnoki tábla, 2011

Érdemes talán egy pillantást vetni a csapattárs Mark Weberre is, aki ugyan most éppen a második helyen áll a világbajnoki összevetésben, annak ellenére, hogy még egyetlen futamot sem nyert a szezonban, viszont cserébe minden nagydíjon célba ért, pontot szerzett, és ötödiknél sohasem volt rosszabb.

Viszont az élen is mindössze 17 kört töltött el (összehasonlításként: még Rosbergnek is jutott 14), inkább a harmadik és negyedik helyeket halmozta: a fordulók végén 143 illetve 141 alkalommal haladt ezekben a pozíciókban.

A második legtöbb élen töltött kör Lewis Hamilton nevéhez fűzödik, de ő sem éri el a százat (96), aztán Button és Alonso következik, csaknem egyforma számadattal (ne feledjük, bár Button kétszer is győzött a szezonban, a Kanadai Nagydíjon csak az utolsó körben került az élre), rajtuk kívül pedig csakis Webber, Rosberg és Massa tudott még néhány fordulót az élen tölteni ebben a világbajnoki évadban. Bár Michael Schumacher éppen a hétvégi Magyar Nagydíjon állt pillanatokra az első helyen, a statisztikába ez nem számít bele, lévén még azelőtt kijött a boxutcába kerekeket cserélni, mielőtt átszelte volna legalább egyszer a célvonalat.

A különböző helyezéseken eltöltött körök arra is kiváló lehetőséget biztosítanak, hogy a csapattársak versenyeken mutatott formáját összehasonlítsuk - bár azért azt mindenképp tudni kell, hogy a büntetések, ütközések, eltérő taktikák miatt nem feltétlenül kapunk releváns képet a pilóták versenytempójáról. Itt van mindjárt Schumacher és Rosberg párosa: az átlagos köridőket figyelembe véve a hétszeres bajnok versenytempója csaknem minden eddigi futam során jobb volt Rosbergénál, viszont a különböző helyezéseken eltöltött köröket figyelembe véve a fiatalabbik német magasan veri Schumit.

A legnagyobb szórással Kamui Kobajasi és Nick Heidfeld teljesít: a japán a másodiktól a huszonnegyedikig majd' minden helyen megfordult már a mezőnyben (épp csak 21. és 23. nem volt), míg a veterán Heidfeld a másodiktól a huszonharmadikig járta be a teljes renglétrát.

A leggyengébb teljesítményt (nem elítélhető módon) a Lotusba mindössze egy futam erejéig beugró Karun Chandhok nyújtotta, aki egyszer sem tudott feljebb kerülni a tizenkilencedik helynél.

Az egyes helyezéseket bemutató körtáblázat mellett érdemes néhány pillantást vetni az időmérős párharcokat táblázatba rendező összevetésre is - ez utóbbi ráadásul némi mérlegelést is megspórol nekünk, hiszen segít kiszűrni a kiugró, vagy nem általános helyzetben született eredményeket (taktikai különbségek, gumikeverék, időjárás, stb.)

A táblázat hivatalosan a kvlifikáción megfutott legjobb időeredményeket veszi figyelembe (függetlenül attól, hogy melyik szakaszában az időmérésnek futotta azt a versenyző), ráadásként pedig a nem reprezentatív eredményeket nem veszi figyelembe. Csak néhány példa: Silverstone-ban nem számolta bele Hamilton fél másodpercét, mert használt gumikon futott, a hungaroringi versenyen Vettel majd' hét tizedes előnyét vette semmisnek, mert Webber nem DRS-ezett a célegyenesben, vagy éppen Alguersuari több mint egymásodperces előnyét a csapattárssal szemben, hiszen Buemi nem is futott kört szuperlágy abroncsokon.

Íme a táblázat:

Időmérős párharcok eredményei