Kerékpár

Alberto Contador befejezte a szezont

  • MTI

Ebben az idényben már nem versenyez Alberto Contador háromszoros Tour de France-győztes - az idei viadalon csak ötödik helyen záró - spanyol kerékpáros, aki doppingügyének novemberi lezárására vár.

Contador a júliusi Tour után ezen a héten még két viadalon szerepelt, az egyiken első, a másikon második lett, majd hazautazott. A cyclingnews című szaklapnak elmondta: pihenésre van szüksége, mert az idény testileg és lelkileg is nagyon kimerítő volt a számára. Hozzátette: szabadsága alatt valószínűleg nem hagyja el hazáját.

A spanyol bringásra novemberben kemény próba vár: többszöri halasztás után várhatóan akkor dönt majd a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a doppingügyében. Contador a tavalyi, általa megnyert Touron bukott le, szervezetében klenbuterol nyomaira bukkantak. Állítása szerint fertőzött hús miatt akadt fenn az ellenőrzésen. A Spanyol Kerékpáros Szövetség felmentette, a nemzetközi szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azonban a CAS-hoz fordult. Az UCI jelezte, amennyiben a CAS bűnösnek találja az ártatlanságát hangoztató Contadort, megfosztja őt valamennyi, tavaly július óta elért eredményétől. Így aztán nemcsak a 2010-es Tour-elsősége, hanem az idei Giro d'Italia-győzelme is elúszhat.