Egyetemi sport

Ilyen sok sportolónk még nem indult tengerentúli Universiadén

  • MTI

Tizenhat sportágban 103 magyar sportoló vesz részt az idei, 26. nyári Universiadén, amelyet augusztus 12. és 23. között rendeznek meg a kínai Sencsenben.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szerdai sajtótájékoztatóján Hédi Csaba főtitkár elmondta, hogy ilyen népes magyar küldöttség még sosem vett részt tengerentúlon rendezett Universiadén. Mindez leginkább az állam és a Magyar Olimpiai Bizottság jelentős támogatásának köszönhető.

Az egyetemi és főiskolai sportolók világméretű seregszemléjén 24 sportágban összesen több mint 7000 versenyző méri össze tudását.

A MEFS vezetői konkrét elvárásokat nem fogalmaztak meg a magyar versenyzőkkel szemben, mert a mezőny erősségére csak a helyszínen derül fény. Vincze Pál alelnök-csapatvezető szerint jó eredmény elsősorban az úszó Cseh Lászlótól, a tornász Hídvégi Vidtől, a 400 m-es síkfutásban induló, junior Európa-bajnok Deák Nagy Marcelltől, továbbá a vívóktól és a férfi vízilabda-válogatottól várható. A Székely Bulcsú irányította pólós csapat keretébe amúgy négy olyan fiatal – Baksa László, Bundschuh Erik, Török Béla és Vámos Márton – is bekerült, aki részt vett a tavalyi zágrábi felnőtt Európa-bajnokságon.

Csurka Gergely sajtófőnök bejelentette: bár Cseh Lászlót 200 m és 400 m vegyesre, valamint 200 m pillangóra is nevezték, miután azonban Sencsenben magas a páratartalom, az asztmával küszködő háromszoros olimpiai ezüstérmes versenyző csak a helyszínen dönti el, végül is milyen versenyszámban áll rajthoz.

Az említetteken kívül még a cselgáncsozóktól, a tekvondósoktól, a sportlövészektől és a súlyemelő Baranyai Jánostól lehet pontszerző helyezésre számítani. Érdekesség, hogy a férfi kosárlabda-válogatott 20 évi szünet után tér vissza az Universiadéra.

A MEFS kiadványa szerint Magyarország eddig 112 arany-, 92 ezüst- és 98 bronzérmet nyert a nyári Universiadékon. Legutóbb, 2009-ben, Belgrádban 1 első, 2 második és 5 harmadik helyezést értek el a magyar versenyzők.