Úszás

Gyurta Dániel új riválist kapott - Brendan Hansen remek idővel tért vissza

  • Vásárhelyi Tamás

Három év kihagyás után 100 mellen elért remek idővel tért vissza Brendan Hansen, aki Londonban akár Gyurta Dánielre is veszélyes lehet a hosszabbik mellúszó távon.

Hansen remek idővel tért vissza - Fotó: AFP

Alig néhány nappal a sanghaji világbajnokság befejezése után tért vissza az amerikaiak olimpiai és világbajnok mellúszója, Brendan Hansen. A most 29 esztendős versenyző a pekingi olimpia után vonult vissza, most pedig a Kalifornia állambeli Stanfordban zajló amerikai úszóbajnokságon láthattuk ismét a mezőnybe. A hatszoros nagymedencés világbajnok és kétszeres olimpiai bajnok amerikai úszó rögtön megnyerte a 100 méteres mellúszást, ráadásul remek idővel. Az 1:00,08-as időeredmény a sanghaji világbajnokságon az ötödik helyhez lett volna elegendő, amivel Hansen a legjobb amerikai úszó lehetett volna ebben a versenyszámban, hiszen amúgy honfitársa, Mark Gangloff (1:00,52) csak a nyolcadik lett a fináléban.

Hansen ideje ezzel jobb lett, mint Gyurta Dániel sanghaji hatodik helyezett (1:00,25) időeredménye. „A mostani úszásom megerősített abban, hogy jó döntés volt az, hogy tavaly decemberben tértem vissza és nem pedig szeptemberben” – nyilatkozta az utóbbi években a triatlonnal is kacérkodó Hansen a döntő után, aki ezzel az eredménnyel az idei világranglista nyolcadik helyére is feliratkozott. Az amerikai úszónak egyéni aranyérme még nincsen az ötkarikás játékokról, ezt a hiányosságot saját bevallása szerint Londonban pótolná, hiszen testben és lélekben is erősnek érzi magát a visszatérésre.

A 100 méteres mellúszás érdekessége volt Hansen visszatérése mellett az a tény is, hogy a Sanghajban öt aranyérmet nyerő Ryan Lochte is elindult a számban, igaz 1:02,30-as idejével végül összesítésben csak a 22. helyet szerezte meg. Hansen korábban kétszer is megnyerte a most már Gyurta Dániel felségterületének számító 200 méteres mellúszás világbajnoki versenyét (2001, 2005), mostani százas formája alapján pedig úgy tűnik, hogy Londonban akár a kétszeres világbajnok magyar úszóra is veszélyes lehet. A tényleges összehasonlítással persze meg kell várni az amerikai bajnokság szombati utolsó napját, amikor a 200 méteres szám fináléját rendezik meg.