NBA

Eredménytelenek voltak a tárgyalások, marad a lockout

  • MTI
megosztom

Eredménytelenül zárultak a tárgyalások az NBA klubtulajdonosai és játékosai között az elhúzódó bérvitáról.

Hétfőn zajlott le az első egyeztetés azt követően, hogy június 30-án lejárt a liga működését szabályozó kollektív szerződés, amellyel érvénybe lépett az úgynevezett lockout. Ez azt jelenti, hogy a klubtulajdonosok kizárták a ligából a játékosokat, akik még az edzőterembe se mehetnek be, ezzel pedig komoly veszélybe került a következő szezon is.

"Nem vagyok derűlátó" - jelentette ki a háromórás tárgyalás után David Stern NBA-főigazgató, a kosarasokat képviselő Derek Fisher (Los Angeles Lakers) pedig hozzátette: messze vannak az álláspontok, de találkozók nélkül nem jöhet létre egyezség.

Az NBA statisztikái szerint a 30 csapatból 22 veszteséggel zárta az elmúlt évadot, összesen 300 millió dollár értékben, a játékosok szakszervezete mindazonáltal kétségbe vonja ezt az adatot. David Stern összesen 700-800 millió dollárral csökkentené a játékosok fizetését - akik természetesen elutasítják ezt az ötletet -, a bérmaximumot pedig klubonként 45 millió dollárban határozná meg a jelenlegi 58 millió helyett. A klubok költségvetése széles skálán mozog: a 2010-es bajnok Los Angeles Lakersé 92 millióra rúg, a Sacramento Kingsé viszont csak 44 milliót tesz ki.

A legutóbbi lockoutra az 1998/1999-es idényben került sor, akkor október helyett csak februárban kezdődött meg a 50 mérkőzésesre rövidített alapszakasz. Összesen 464 meccs maradt el a bérvita miatt, a játékosok több mint tízmillió dollárt veszítettek, a tulajdonosok pedig ennek legalább a tízszeresét.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a kosarasok - ha engedélyt kapnak rá - várhatóan máshol, leginkább Európában próbálnak majd szerencsét a következő idényben.

megosztom