Úszás

Phelps az évszázad versenyére készül Londonban

Alig fejeződött be a sanghaji vizes világbajnokság, Michael Phelps már Londonra tekint előre. A 14-szeres olimpiai bajnok úszó a "nagy elszámolásra" készül régi ellenfelével, a visszatérést tervező ausztrál Ian Thorpe-al.

Michael Phelps szerint az évszázad úszóversenye lehet a londoni 200 méteres gyorsúszás

Phelps négy arany, két ezüst-és egy bronzérmet nyert Sanghajban, Ryan Lochte 200 gyorson és 200 vegyesen is megverte, de a csodaúszó szerint jövőre újra csúcsformába lendül, és ha Ian Thorpe valóban visszatér, akkor az "évszázad úszóversenyét" rendezhetik Londonban 200 méteres gyorsúszásban. Ezt a címet a szakértők korábban a 2004-es olimpiai finálénak adták, Athénban az akkori ötkarikás címvédő Pieter van den Hoogenband, a négy évvel azelőtti olimpiai második Thorpe, és az új úszócsillag, Michael Phelps csapott össze a medencében, és Thorpe győzött Hoogenband és Phelps előtt. Pekingben Thorpe lényegében ellenfél nélkül, világcsúccsal, a második helyzett dél-koreai Park Tae-Hwan előtt közel két másodperccel nyerte a számot.

2006 novemberében Thorpe bejelentette visszavonulását, Hoogenband a pekingi olimpiai után hagyott fel az élsporttal, de a még csak mindig 28 éves ausztrál idén februárban azzal állt a nyilvánosság elé, hogy Londonban visszatérne, és megpróbálkozik a szintidő teljesítésével. "Thorpedo" a 100 és 200 gyorsra, valamint a 4x200-as gyorsváltóra koncentrálna a brit fővárosban - vagyis elviekben létrejöhet a Thorpe-Phelps szupercsata - az amerikai már nagyon várja az összecsapást.

"A 200 gyors már nem csupán egy úszószám, szórakoztató esemény is. Nagyon várom már, hogy összemérhessem az erőm Thorpe-al"- nyilatkozta a 26 éves sportoló egy nappal a sanghaji vb után. - Mindössze kétszer úsztam vele egy futamban eddig karrierem során, ha valóban visszatér a medencébe, akkor sokkal izgalmasabbá válik a sportágunk".

Phelps Sanghajban honfitársa, Ryan Lochte mögött "csak" a második helyen végzett, és Phelps szerint jelzésértékű, hogy az ötödik helyezett Yannick Agnel is csupán 55 századra végzett Lochte-tól. Mint mondta, Kínába azért érkezett, hogy felmérje állapotát, mielőtt az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát elkezdené.

"Mindig a legmagasabb célokat tűzöm ki magam elé. Frusztráló és bosszantó, hogy kétszer is kikaptam. Összességében inkább elégedett vagyok azért az elért eredményekkel, de nem tudom azt mondani, hogy teljesen elégedett. Tudom, hogy még gyorsabb, sokkal is gyorsabb is lehetek." Phelps azt is elmondta, hogy nagy valószínűséggel Londonban is azokban a számokban áll rajthoz, mint Sanghajban, vagyis 100 és 200 pillangón, 200 vegyesen, 200 gyorson és a három váltószámban.