Válogatott szemmel

Nincs baj a Fradival, Csank megoldja a problémát - Kenyeres Imre

  • Göbölyös János

A magyar válogatott szakmai stábja szokás szerint folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar bajnokságot, amikor idejük engedi, és nem külföldön pásztázzák a kerettagokat, személyes tapasztalatokat gyűjtenek az NB I-es mérkőzésekről. Egervári Sándor szövetségi kapitány a hétvégét Brazíliában töltötte, ahol a vb-selejtezők sorsolásán vett részt, két segítője, Kenyeres Imre és Csábi József azonban a harmadik fordulóban is ellátogatott egy-egy pályára.

Kenyeres Imre (jobbra) szerint Nincs baj a Fradival

Ezúttal Kenyeres Imrét kértük meg arra, ossza meg olvasóinkkal gondolatait a fordulóról. A válogatott pályaedzője pénteken a helyszínen tekintette meg a Győr-Haladás mérkőzést.

"Igazi futballünnepben volt részem, az ETO nap remek hangulatban telt, engem azonban elsősorban a bajnoki mérkőzés érdekelt - kezdte értékelését Kenyeres. - Már csak azért is, mert a győrieknél kettő, míg az ellenfélnél egy válogatott kerettag játszott, Fehér Zoltánt, Koltai Tamást és Halmosi Pétert tehát megkülönböztetett figyelemmel kísértem. Az egyéni értékeléstől most eltekintenék, ezt miután Egervári Sándor hazaérkezett, közösen megtesszük. Ami a mérkőzést illeti, Dudás Ádám bombagólja megadta az alaphangot, bár akkor kevesen gondolták, hogy ez az egy találat dönti majd el a meccset. Az ETO jól kezdett, és ahelyett, hogy növelte volna előnyét, átengedte a kezdeményezést a Haladásnak. A szombathelyiek az utolsó fél órában emberhátrányban játszottak, meglepő módon ez a lehetőség sem jelentett pluszt a Győr számára. Érdekes, küzdelmes találkozó volt."

Kenyeres Imre kiemelte a PMFC győzelmét, hozzátette, Róth Antallal, az U21-es válogatott szövetségi edzőjével együtt örül annak, hogy a fiatalok, elsősorban Dibusz Dénes és Horváth Zsolt az élvonalban is meggyőző teljesítményt nyújt. Ugyanakkor megjegyezte, reméli, nem csak a szokásos újonc lendület viszi előre a pécsieket, hanem állandósítani tudják a formájukat. A másik volt NB II-es csapat, a DVTK mérkőzéséről azt mondta, hogy a kiállítás után furcsamód a diósgyőriek akarata érvényesült, a létszámhátrány nem látszott meg a játékukon, ám mivel a kapusuk kifutásai sokszor sikertelenül végződtek, csak az volt a kérdés, mikor kap gólt emiatt a csapat. Külön pech – tette hozzá -, hogy a végzetes hiba az utolsó percben jött, ennek köszönhető a Kecskemét győzelme.

A forduló legnagyobb meglepetése Kaposváron született, Kenyeres erről a következőt mondta: "A Rákóczi nagyszerűen alkalmazkodott a körülményekhez, a vizes, mély talajhoz, és csapatszinten példás védekezést bemutatva szinte esélyt sem adott a Videotonnak gólhelyzet kialakításához. Biztos vagyok benne, hogy a legerősebb csapatok számára sem jelent majd könnyed kirándulást a kaposvári vendégjáték."

A válogatott pályaedzője a Paks-Pápa mérkőzéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy néhány játékos tartalékolhatott a csütörtöki Európa Liga selejtezőre, ennek tudható be a gyengébb teljesítmény. A paksiakból sokat kivett a nemzetközi kupasorozat, hiányzik belőlük a frissesség, ennek ellenére dicséretes teljesítmény, hogy eddig veretlenül vették az akadályokat. A Lombardnak is kijárt jó néhány pozitív jelző Kenyerestől, aki hozzátette, hogy Pápán is van egy-két játékos, aki a válogatott szempontjából ,,érdekes” lehet.

"A Fradi ugyan kikapott Debrecenben, de szerintem nincs semmi baj, a játékosok hozzáállása, elszántsága megfelelő volt, egyszerűen nem tudtak gólt szerezni - tért rá Kenyeres a forduló rangadójára. - A Debrecen jelenleg a legjobb formában lévő együttes, különösen tetszett a szintén kerettag Varga József erőtől duzzadó játéka."

A válogatott pályaedzője a még pont nélkül állókkal kapcsolatban megjegyezte, hogy számára a Zalaegerszeg ,,beragadása” a legmeglepőbb, elsősorban azért, mert éppen a precizitásáról híres, a mindig hátulról építkező Csank János nem tudja összerakni a védelmet, aminek nyilván a sok sérülés is az oka. "A Pécs ellen az is feltűnő volt, hogy a pontrúgásokat tökéletesen begyakorló, és általában ezekből előnyt szerző Zete éppen egy ilyen szituáció után kapott gólt - tette hozzá Kenyeres, majd azzal folytatta, biztos abban, hogy a zalaiak hamarosan kiegyenesednek, kapkodni nem kell, Csank megoldja a problémát.

S ha már a problémáknál tartunk, az edző a Vasasnál látja a legnagyobb gondot, hogy pontosan mi az oka az angyalföldiek gyenge szereplésének, azt nem tudja, de mint mondta, hiba lenne csak a szakmai munkában keresni a bajok forrását.

Szóba került természetesen a vb-sorsolás is, amit itthonról követett nyomon Kenyeres Imre. Hogy mit érzett abban a pillanatban, amikor véglegessé vált a magyar válogatott csoportbeosztása, arra röviden annyit válaszolt, hogy ,,nem erről álmodtam”, majd rátért az ellenfelekre:

"Az első kalaposok között a német-spanyol-holland külön kategória, ebbe sikerült belehúzni. Én mégis azt mondom, hogy mivel a hollandokkal az utóbbi időben kétszer is megmérkőztünk, ha jó diákok vagyunk, és tanultunk a leckéből, hasznosíthatjuk a tapasztalatokat. A törökökről az a véleményem, hogy ha nem sikerül kijutniuk az Európa-bajnokságra, elképzelhető, hogy nemzedékváltás történik náluk, ami növelheti az esélyeinket. A negyedik kalapban a román-lengyel-osztrák trió volt a legerősebb, megkaptuk azt a Romániát, amelyik ellen az utóbbi időben nem sok sikerélményünk volt. Erre meg azt mondom, épp itt az ideje, hogy megtörjük ezt a rossz sorozatot. Az észt válogatott szélsőségesen szerepel mostanában, képes bravúrra is, Szerbiában például nyert Eb-selejtezőt, de úgy gondolom, Andorrával együtt ők nem jelenthetnek akadályt számunkra. Azt egyébként el tudnám képzelni, ha mondjuk az észtekkel kezdenénk majd itthon a selejtezőket, az adhat némi megerősítést a ránk váró nehéz, de nem reménytelen feladatok előtt."