Úszó-vb

Újabb országos csúcs, újabb bronzérem Kis Gergőtől 1500 gyorson

megosztom

Taktikusan versenyezve, az előfutamban elért országos csúcsánál hét másodperccel jobbat úszva lett harmadik helyezett Kis Gergő az 1500 méteres férfi gyorsúszás döntőjében a világcsúcsot úszó kínai Szun és a kanadai Cochrane mögött a sanghaji világbajnokságon

Az első száz méter után Kis Gergő a nyolcadik helyen fordult, de mivel még huszonnyolcszor ötven méter hátra volt, ez nem sokat számított. A legjobb idővel bejutott kínai Szun állt az élre, vele a kanadai Cochrane és a feröeri Jönsen tartottak.

Kis négyszáz méternél az ötödik helyen fordult, és valamivel gyorsabb tempót diktált, mint szombaton délelőtt, amikor az elődöntőben 14:52,72-vel országos csúcsot úszott. Az amerikai La Tourette lábánál úszott, az ő sebességét igyekezett tartani.

Az élen haladók közül Jönsen kissé leszakadt Szuntól és Cochrane-től a táv feléhez közeledve, de a kínai is növelte előnyét a kanadaival szemben. Ebben az időszakban is az ötödik volt Kis Gergő, de Szun kivételével minden előtte állónál jobb volt a tempója. 950 méternél La Tourette-t megelőzte, és Jönsent is egyre inkább megközelítette. Ebben az időszakban egy másodperccel volt jobb a részideje, mint szombaton.

Szun több testhosszal vezetett kétszáz méterrel a cél előtt, az ő győzelmét senki nem tudta veszélyeztetni, Gergő pedig már Jönsen nyakán fordult. A bronzéremre tehát komoly esélye volt, az ezüstre csak akkor látszott esélyesnek, ha Cochrane nem bírta volna a hajrát.

Az utolsó ötvenre egy testhossznyi hátrányban fordult a kanadai után, de a mögötte lévő Jönsenre is figyelnie kellett. Gondja azonban egyáltalán nem volt, újabb fantasztikus országos csúccsal, a második legjobb hajrával szerezte meg a bronzérmet.

A legjobb hajrát ugyanis Szun vágta ki, az utolsó fordulónál még Grant Hackett 2001-ből származó világcsúcsa mögött volt, de a záró ötvenen elé tudott kerülni, és ezzel megúszta a világbajnokság és egyben a szuperdresszek utáni korszak második világrekordját.

Kis Gergő ezzel második érmét szerezte, 800 méteres gyorsúszásban szintén bronzérmet szerzett.

Úszó-vb
Férfi 1500 m gyors
1. Jang Szun 14:34,14 p
2. Ryan Cochrane 14:44,46
3. KIS GERGŐ 14:45,66
4. Pal Jönsen 14:46,33
5. Chad La Tourette 14:52,36
6. Peter Vanderkaay 15:00,47
7. Samuel Pizzetti 15:15,81
8. Josuke Mijamoto 15:20,67
megosztom