Öttusa-Eb

Aranyérmes a női csapat, Tóth Adrienn egyéniben ezüstérmes

  • MTI
megosztom

Tóth Adrienn ezüstérmet nyert, Kovács Sarolta pedig a hetedik helyen végzett az angliai öttusa Európa-bajnokságon, ezzel mindketten olimpiai kvótát szereztek. A Tóth, Kovács, Gyenesei Leila összeállítású válogatott pedig aranyéremmel zárta a vasárnapi napot, megelőzve a német és a francia csapatot.

Aranyérmet nyert a Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Gyenesei Leila összeállítású női csapat

A magyar trió a vívást és az úszást is megnyerte, majd a lovaglásban őrizte magabiztos előnyét, a lövészetekkel kombinált futásban pedig gyakorlatilag már nem forgott veszélyben a sikere.
   
Tóth élete versenyét produkálta, kiváló, ezer ponton jóval felüli, első helyet érő vívással, egyéni csúcsot hozó úszással, összeszedett lovaglással és erőn felüli kombinált számmal. A 3000 méteres futásnak az élről vághatott neki, az olimpiai bajnok német Lena Schöneborn és a címvédő, vb-aranyérmes francia Amélie Cazé azonban hamar utolérte. Minden lövészetnél változott a sorrend, de a harmadiknál Tóth mehetett tovább a leghamarabb, pedig harmadiknak érkezett a lőállásba. A jobb futónak számító Schöneborn végül lehagyta az utolsó ezer méteren, ám Cazé elé még befért a hátulról felzárkózó ukrán Viktorija Terescsuk.   
   
"Egyszerűen fantasztikus érzés, hogy felnőtt Európa-bajnokságon második lettem és ilyen ellenfelekkel, akiktől én még kicsit távol vagyok, versenyben tudtam lenni - lelkendezett a befutót követően Tóth. - Már nagyon régen vártam arra, hogy így vívjak, mint ma, nemcsak eredményesen, hanem jó érzéssel is. Az úszásom is nagyon jól összejött, és szerencsére a lovaglás is, pedig attól tartottam, mert a lovam az első kanyarban nem ment végig a pályán. A kombinált számban az első lövészetem nem volt nagyon jó, annyira remegett a kezem, hogy alig tudtam célozni, az utolsó sorozat viszont ennél jobb nem is lehetett volna, amikor kijöttem az állásból, már csak a szívem vitt. Nagyon nehéz volt a futás."
   
Kovács a vívást leszámítva hasonlóan jól versenyzett, az úszást megnyerte, lovaglásban pedig hibátlan volt. "El sem hiszem, hogy megvan a kvóta. Ez volt a legfontosabb. Ma a vívást leszámítva minden nagyon jól ment, még a kombinált szám is, pedig a környékemen nagyon erős ellenfelek voltak. Nem gondoltam, hogy egy ilyen vívás után összejön a kvóta" - nyilatkozott Kovács.
   
Gyenesei Leila - aki Kovács mögött négy hellyel, nyolcadikként vágott neki a futásnak - 12., az egyéni induló Cseh Krisztina pedig 24. lett.
   
Az olimpiai indulási jog kiharcolásához az első kilencben kellett végezni. Nyolc kvótát osztottak, de a győztes Schöneborn már a Világkupa-döntő megnyerésével az ötkarikás mezőny tagjává vált, így egy hely felszabadult.

megosztom