VB 2014

A hollandok és a törökök egymással küzdenének az első helyért

  • MTI

A szombati világbajnoki selejtezősorsolás után Bert van Marwijk, a holland labdarúgó-válogatott szakvezetője úgy véli, Törökország lehet a legnagyobb riválisuk a magyarokat is magában foglaló, D jelű európai hatosban.

"A csoportunkba három nagy futballnemzet is bekerült, Románia, Magyarország és Törökország. Azt hiszem, közülük jelenleg a törökök a legmagasabban jegyzettek, ők lesznek a legnehezebb ellenfelek. A közelmúltban játszottunk velük egy barátságos meccset, s ugyan 1-0-ra nyertünk, de nagyon kemény mérkőzés volt" - fogalmazott a nemzetközi szövetség honlapjának nyilatkozva a szakember.

Robin van Persie és Umut Bulut küzdenek a labdáért a Hollandia-Törökország barátságo slabdarúgó mérkőzésen Amszterdamban 2010 novemberében.

A törököket irányító Guus Hiddink magabiztosan tekint a küzdelmek elé.

"Bízom magunkban. - mondta a holland tréner. - A csapatunk a megújulás fázisában van, s egy év múlva már tapasztaltabb lesz, mint most. Akkor már képesek leszünk arra, hogy a hollandokkal megharcoljunk az első helyért."

"Azt nem mondhatjuk, hogy álomcsoport a miénk, de úgy érzem, kerülhettünk volna rosszabba is - mondta az mlsz.hu-n Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. - A sorsolás már adott, ezt el kell fogadnunk, és ez alapján kell tervezni a jövőt. A csoportból Hollandia a legesélyesebb az első hely megszerzésére, a második helyért viszont nagy verseny lesz a török, a román és a magyar válogatott között. Az utóbbi évek eredményei alapján úgy vélem, van esélyünk a második hely megszerzésére. Az ellenfelek közül a hollandokat ismerjük a legjobban, a többieket pedig a későbbiekben igyekszünk minél jobban feltérképezni. Először az Európa-bajnoki selejtezőket szeretnénk sikerrel zárni, de a barátságos mérkőzéseket már a vb-selejtezőkre való felkészülés jegyében kötjük le. Beszéltünk Lothar Matthäusszal, ő jelezte, hogy együttese, Bulgária szívesen játszana ellenünk, ami számunkra is kedvező lenne, hiszen a román és a török válogatott elleni felkészülést is jól szolgálná ez a találkozó."

A legfrissebb FIFA-világranglistán 47. magyarok ellenfele a holland (2.), a török (24.) és a román (53.) csapat mellett az észt (79.) és az andorrai (203.) együttes lesz a 2014-es, brazíliai vb selejtezői során.

Az 53 európai együttest nyolc hat- és egy ötcsapatos selejtezőcsoportra osztották. A csoportok győztesei egyenes ágon kijutnak a vb-re, a fennmaradó négy helyért pedig a nyolc legjobb második rájátszásban küzd majd meg.

A selejtezők hivatalosan 2012. szeptember 7-én rajtolnak.