NB I előzetes

Siófok szeretettel várja a Hollandiából erősítő Újpestet

  • Göbölyös János

Július utolsó hétvégéjén a 3. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. A szombati programban két pont nélküli csapat találkozik, az immár új sportigazgatóval büszkélkedő Újpest Siófokra látogat.

Siófokon pont nélküli csapatok találkoznak

Kis fáziskéséssel, de a Siófok is elkezdte a bajnokságot. A balaton-partiak a Videoton ellen elhalasztott (az új időpont augusztus 17.) mérkőzésük miatt egy héttel ezelőtt Pápán debütáltak, és sima vereséget szenvedtek. A Horváth Károly szakmai igazgató és Mihalecz István vezetőedző által irányított csapat szombaton hazai közönség előtt javíthat.   

"Miután az Újpest és mi sem nyertünk még idén, mindkét csapat abban reménykedik, hogy a következő mérkőzésen ez majd sikerülni fog - mondta Horváth Károly az nb1.hu-nak. - Közönségcsalogató találkozó lesz, amelyen nagy szeretettel várjuk az újpesti drukkereket, akik nálunk mindig sportszerűen szurkoltak. A két csapat nyári találkozása már egyfajta hagyományt jelent, a lila-fehérek vendégjátéka remek hangulatú szokott lenni, a játékosok is jobban várják az ilyen mérkőzéseket."

Újpesten a héten nem elsősorban a Siófok elleni bajnoki volt a fő téma. A klub ugyanis ,,leigazolta” a futballvilágban még mindig neves szaktekintélynek számító holland Leo Beenhakkert. Az új sportigazgató szerződtetésével egy időben új szponzor is érkezett Újpestre, valami tehát megmozdult a Megyeri úton, bár ezek az események egyelőre nem hoznak pontot a felnőtt csapatnak. Erre viszont égető szüksége lenne a liláknak, akik még gólt sem szereztek a bajnokságban.

OTP Bank Liga 3. forduló
BFC Siófok–Újpest FC
Siófok, 07.30., szombat, 19.00
Vezeti: Berke Balázs (Takács G., Kepe A.)
Hathárom-tipp: 2
"A Siófok ellen szeretnénk hasznosítani a két bajnoki tanulságait - mondta Mészöly Géza vezetőedző az ujpestfc.hu-nak adott nyilatkozatában. - Fontos, hogy azok a játékosok, akik bekerültek a keretbe, a győzelmet szem előtt tartva maximális odaadással futballozzanak. Siófokon rendszerint nehéz meccseket vívunk, de felkészültünk, hogy egy szívós, egységes és agresszív csapat vár ránk. Ahhoz, hogy megszerezzük első győzelmünket, jóval több helyzetet kell kialakítanunk, mint az első két fordulóban. A rutinosabb játékosokra nagyobb szerep hárul, az esetleges holtponton nekik kell átlendíteni a csapatot. Hatalmas lépés lenne a sikerhez, ha végre mi tudnánk megszerezni a vezetést, de mindenképpen türelmesen kell játszanunk, hiszen egy szervezett Siófok lesz az ellenfelünk. Nem szabad kizökkenünk, vagy elvesztenünk a játékunk ritmusát."

Mészöly a pénteki sajtótájékoztatón Leo Beenhakkerről is beszélt:

"Nem ez volt az első alkalom, hogy találkoztam vele, hiszen a 2005/2006-os szezonban, amikor belga sportigazgatója volt a klubnak, már megismertem őt. Gyakran kijárt a meccseinkre, több alkalommal találkoztunk, illetve idén tavasszal is összefutottunk már a Videoton elleni mérkőzésen, ahol hosszabban beszélgettünk a futballról. Vitathatatlan, hogy nagyon komoly tapasztalattal bír. Azt gondolom, a futballedzőnek folyamatosan is képeznie, fejlesztenie kell magát, azzal pedig nem mondok újat, hogy tőle bőven tudunk majd ellesni dolgokat. Próbálok mindig nyitott füllel járni, meghallgatni a szakmai észrevételeket, kritikákat, aztán persze bizonyos döntéseket az edzőnek kell meghoznia. Természetesen nagyon örülök, hogy Leo Beenhakker mostantól az Újpestért dolgozik. A tapasztalat és a rutin nagyon kell a fiatal csapatunknak, a futball iránti szeretetét és alázatát pedig szintén át tudja adni a játékosoknak." 

Forma-index (az előző öt mérkőzés alapján)
Siófok-Újpest
ellenfél eredmény pontszám  
SIÓFOK      
NK Maribor 0-3 0  
HIT Gorica 1-0 2  
Gloria Bistrita 3-2 2  
Videoton II. 1-0 1  
Pápa 0-2 0  
Aktuális forma-index*     1,0
ÚJPEST      
Wiener Neustadt 2-0 2  
Dunajska Streda 2-2 1  
Pápa 0-1 0  
Hapoel Ironi Rison 3-1 2  
Győr 0-1 0  
Aktuális forma-index*     1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)