NB I előzetes

Logikai bukfenc Kispesten

  • Göbölyös János

Július utolsó hétvégéjén a 3. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. A szombati program Kispesten kezdődik, ahol a múlt héten Szombathelyen gólzáporos győzelmet arató Honvéd a még pont nélküli Vasast fogadja.

Ha Vasas kihasználja a hazai pálya hátrányát, nyerhet. A megállapítás furcsának tűnhet, ám mivel a Honvéd az ellenfél, és a mérkőzést a Bozsik Stadionban rendezik, van értelem a csavarnak. A két csapat formája alapján nem lenne kérdéses a végeredmény, csakhogy a kispestiek az előző két fordulóban az elmúlt szezonbeli teljesítményüket idézték, vendégként otthonosabban futballoztak, mint saját pályájukon. A Győr elleni hazai vereség után a Haladást szórták meg Szombathelyen, s ha a tendencia folytatódik...

Ezt a felemás, fordított logikán alapuló gyakorlatot szeretné végérvényesen lezárni Supka Attila, akinek a győzelmen túl feltett szándéka, hogy a szurkolókat is közelebb hozza csapatához. Ehhez nem kell mást tenniük a játékosoknak, mint megismételni az egy héttel ezelőtti teljesítményt. Nehezíti a helyzetet, hogy a Vasas az utóbbi időben kellemetlen vendég volt Kispesten. A Honvéd vezetőedzője a klub honlapján úgy fogalmazott, hogy a piros-kékek elleni hosszú ideje tartó hazai nyeretlenség nem jelent ugyan plusz motivációt, de a téma foglalkoztatja labdarúgóit. Supka hozzátette, hogy ha együttese képes lesz arra a játékra, amit a felkészülés során begyakorolt, és amit már a Győr ellen, főként az első félidőben, valamint Szombathelyen nyújtott, akkor eredményesen zárhatja a szombati találkozót.

OTP Bank Liga, 3. forduló
Budapest Honvéd - Vasas-Híd
Bozsik Stadion, 07.30., szombat, 17.30 (Sport1)
Vezeti: Oláh Gábor (Berettyán P., Horváth R.)
Hathárom-tipp: 1

Komjáti Andrásnak nagyobb gondjai vannak. Csapata ugyan levetkőzte a debreceni zakót, a teljes felépülést azonban az újonc Pécs akadályozta meg azzal, hogy az Illovszky Stadionban legyőzte a Vasast. Ráadásul nyakunkon az augusztus 3-ai AS Roma elleni centenáriumi gálameccs, aminek azért illene némi sikerélménnyel nekimenni. Ami a keretet illeti, a PMFC ellen agyrázkódást szenvedett csapatkapitány, Gáspár József kiesett a védelem közepéről, az ő pótlása kulcsfontosságú lehet. Mint ahogy a héten igazolt labdarúgók is sokat lendíthetnek a Vasas játékán, közülük Sütő Lászlóra és Simek Péterre számíthat az edző, Farkas Balázs azonban sérülés miatt kihagyja a kispesti mérkőzést.

"Van néhány kérdéses poszt, elsősorban azért, mert a játékosok különböző időpontokban érkeztek a csapathoz, így nincsenek azonos edzettségi állapotban - mondta az angyalföldiek trénere a fcvasas.com-nak adott nyilatkozatában. - Az eredményt illetően nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, pontosabb helyzetkihasználással azt a játékunkat kell hozni, amit a Pécs ellen mutattunk az első félidőben. A folytatás miatt nagy szükségünk lenne egy önbizalom növelő sikerre, bízom abban, hogy ez meg is lesz a Honvéd otthonában."

Komjáti néhány gondolat erejéig kitért a jövő szerdai, Roma elleni mérkőzésre is, de leszögezte, hogy bár futballünnepre készülnek és világsztárokkal játszanak, ostobaság lenne alárendelni a bajnoki meccset a gálamérkőzésnek.

Forma-index (az előző öt mérkőzés alapján)
Honvéd-Vasas
  ellenfél eredmény pontszám
HONVÉD      
  Trepca Mitrovice 3-0 2
  GKS Katowice 2-1 2
  Győri ETO 1-2 0
  U21 válogatott 2-1 1
  Haladás 4-2 2,5
Aktuális forma-index*     1,5
VASAS      
  MFK Ruzomberok 1-1 1
  FC Trenkwalder Admira 0-3 0
  Debrecen 2-5 0
  Maccabi Netanya 1-2 0
  PMFC 1-2 0
Aktuális forma-index*     0,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)