Úszó-vb

Gyurta Dániel őrületes hajrával aranyérmes

A magyar úszó fantasztikus hajrával nyerte a 200 méteres mellúszás fináléját a japán Kitadzsima előtt, ezzel megvédte világbajnoki címét.

Gyurta Dániel zseniálisan úszott a döntőben - Fotó: AFP

Gyurta az első fordulónál a harmadik helyen volt, az élen a japán Kitadzsima fordult. Féltávnál a negyedik helyre esett vissza a címvédő, majd hosszú hajrát indított a táv második felén.

Gyurta lassan közeledett a japánra, majd az utosló ötven méterre már egyértelművé vált,hogy kettejük párviadala lesz a finálé. A japán a végén nem bírta a magyar fiú tempóját, Gyurta folyamatosan közelebb került hozzá.

Az utolsó métereken már előrébb volt Gyurta, így megvédte a 2009-es világbajnoki címét. A 22 éves mellúszó magyar csapat negyedik érmét nyerte a vb-n, de három bronz után ez volt az első arany.

„Ezért jöttem a győzelemért jöttem, tudtam, hogy nem szabad a végére hagynom, végig próbáltam a japánnal haladni. Az utolsó fordulóm nagyon rosszul sikerült, vagy neki sikerült nagyon jól. Próbálom feldolgozni és elhinni, hogy most összejött az, amire egész gyerekkorom óta készültem" - mondta a Magyar Televíziónak a futam után Gyurta.

"Rómában nem volt ott Kitadzsima, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok most itt volt, ezért még értékesebb a győzelem" - mondta Széles Sándor, Gyurta edzője az MTI-nek. "Amúgy meg kérdem: ki verte meg a japánt világversenyen utoljára, ráadásul így? Nagyon nagy dolog Dani címvédése. Én egy picit erősnek éreztem a kezdést, de mennie kellett Kitadzsimával, miközben tény, hogy korábban ennyire gyorsan még egyszer sem kezdett Dani, s később is kontroll alatt tartotta a versenyt. Azt írtam fel neki a döntő előtt egy cetlire, nagyon jó formában vagy, egy óriási második 100 és egy több fokozatú fergeteges hajrá kell. Ez történt".

Úszó-vb
Férfi 200 méter mell döntő
1. Gyurta Dániel (magyar) 2:08.41
2. Kitadzsima Koszuke (japán) 2:08.63
3. Christian Vom Lehn (német) 2:09.06
4. Eric Shanteau (amerikai) 2:09.28
5. Michael Jamieson (brit) 2:10.67
6. Giedrius Titenis (litván) 2:11.07
7. Csoj Kju Vung (dél-koreai) 2:11.17
8. Andrew Willis (brit) 2:11.29