Foci vb 2014

A Maracana stadionban lesz a vb-döntő

  • VNA

Bár a foci történelem egyik legendás helyszíne még most is átépítés alatt van, a FIFA vezetői szerint nem kérdés, hogy ott rendezik a következő foci-vb fináléját.

A nemzetközi labdarúgás egyik legismertebb stadionjának számít a Rio de Janeiróban található Maracana, amelyet még azok is ismernek, akik sohasem jártak ott és nem is nagyon figyelik a nemzetközi foci híreket. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkára, Jerome Valcke már a 2014-es foci vb szombati sorsolása kapcsán nyilatkozott a létesítményről. Az 1950-es világbajnokság helyszínének is számító, egykoron 200.000 nézőt is befogadni képes stadiont tavaly augusztus óta átépítik, a 300 millió eurós beruházás során a modernizálás mellett annak kapacitását ötezer fővel 83.000 főre csökkentik le.

Ennek az átalakításnak köszönhetően szellősebbé válnak a helyek a Maracana stadionban, így sok ülőhely eddigi gyenge rálátása is javulhat majd a pályára. Egyelőre az még kérdéses, hogy a 2012. decemberi határidőre elkészül-e a stadion. Amennyiben nem, úgy a világbajnokság teszt eseményének számító (2013-ban szintén Brazíliában sorra kerülő) Konföderációs Kupára a FIFA nem ad zöld utat a Maracanának. Jerome Valcke pénteki nyilatkozata azonban megerősítette, hogy a legendás stadion ebben az esetben is a 2014-es vb-finálé helyszíne lesz majd.