Búcsú

Több százan kísérték utolsó útjára Bicskei Bertalant

megosztom

Több százan kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben Bicskei Bertalan válogatott kapust, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányát.

Több százan kísérték utolsó útjára a 2011. július 16-án, 66 évesen, súlyos betegség után elhunyt Bicskei Bertalan válogatott kapust, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányát a Farkasréti temetőben

A súlyos betegség következtében 66 éves korában, július 16-án elhunyt egykori szövetségi kapitánytól református szertartás keretében vettek végső búcsút a Farkasréti temetőben. A Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Borbély Zoltán, a Jogi- és Sajtóiroda vezetője mondott búcsúbeszédet, a Budapest Honvéd nevében Tussinger Antal köszönt el Bicskei Bertalantól, a magyar újságíró válogatott nevében Vincze András megemlékezése hangzott el, az 1984-ben ifjúsági Eb-t nyert magyar együttesből pedig Petry Zsolt búcsúzott a kiváló szakembertől.

Az ifjúsági Eb-győzelmet elérő csapat játékosai díszsorfallal rótták le kegyeletüket a búcsúztatáson, amelyen a teljes hazai labdarúgó-társadalom képviseltette magát. Bicskei Bertalantól a Magyar Labdarúgó Szövetség dolgozói, munkatársai egy-egy szál fehér rózsával vettek búcsút.

A Sport Televízió  a kiváló szakemberre emlékezve ma este 20.45 órakor, a Sport2-n tűzi műsorra Bicskei Bertalanról készült "Hány éves a kapitány?" című portréfilmet, melyet augusztus 8-án, hétfőn, 20.45-től a Sport1 ismétel meg.

Bicskei Bertalan 1944. szeptember 17-én született Budapesten, labdarúgó-pályafutását a Ferencvárosban kezdte. Első élvonalbeli klubja a Budapesti Honvéd volt, melynek színeiben 198 mérkőzésen védett az NB I-ben. A kispesti együttesből került a válogatott keretébe, a nemzeti csapatban egyetlen mérkőzésen állt a kapuban, 1973. június 13-án, a Svédország elleni vb-selejtezőn. Profi karrierjét az MTK-ban fejezte be, majd edzőként folytatta pályafutását. Azon kevés magyar edzők közé tartozott, akik elvégezték a világhírű kölni főiskolát.

Hat évig dolgozott az MTK pályaedzőjeként, majd az ifjúsági válogatott irányítását bízták rá, amellyel 1984-ben megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot. Ezt követően bajnoki címet nyert a Budapesti Honvéd vezetőedzőjeként (1988), később dolgozott Dél-Koreában is, ahol a Dawoo Royals együttesét bajnoki címhez segítette. Vezetőedző volt a svájci FC Luzern (1992-1993), az egyiptomi el-Maszri (1994), az MTK (1994-1995), a Kispest-HFC (1996-1997), a Győri ETO FC (1997, szakmai igazgató), a kínai Senjang (2002), a Videoton (2003) és az Újpest FC (2006) felnőtt gárdáinál is. 2007-ben a magyarországi edzőképzés vezetőjének nevezték ki.

Szövetségi kapitányként kétszer irányította a magyar válogatottat, először 1989-ban, majd 1998-tól 2001-ig. Összesen 45 mérkőzést játszott vezetésével a nemzeti csapat. 2004-ben a malajziai válogatott szövetségi kapitánya lett, majd 2010-ben Libéria nemzeti együttesének irányítását vette át, az afrikai országból idén súlyos betegsége miatt tért haza.

Forrás: mlsz.hu

megosztom