Vízilabda-vb

A hosszabbításban szenvedett vereséget a Kemény-csapat Szerbiától

Felkészülési mérkőzésen Szingapúrban legyőztük a szerbeket, most a világbajnokság elődöntőjében vár ugyanez a feladat a Kemény-legényekre.

Ismét vereséget szenvedtünk Szerbiától 

Kemény Dénes csapata a szombati bronzmérkőzésen a Horvátország-Olaszország elődöntő vesztesével találkozik. Az előrehozott finálénak is beillő összecsapás előtt visszafogott, de egyértelmű derűlátás jellemezte a magyarokat a mérkőzés kimenetelét illetően. A háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor, aki már nem a vízben, hanem a parton segíti Kemény Dénes szövetségi kapitányt, például így fogalmazott a nemzeti együttes honlapjának: "Mindenki úgy várja az elődöntőt, hogy ezt a szerb csapatot meg fogjuk tudni verni." Az elsőszámú kapussá előlépett Nagy Viktor pedig arról beszélt az MTI tudósítójának, hogy ő kifejezetten szeret a szerbek ellen védeni. "Az utóbbi meccseink jól is sikerültek velük szemben" - mondta.

Az olimpiai bajnok magyarok és a világbajnoki címvédő szerbek közötti csütörtöki pólós csata eleje mindenesetre kölcsönösen a támadások eredményes hatástalanításának jegyében telt el, három akció itt, három akció a másik kapu előtt halt el gól nélkül. A 4. percben aztán megtört a jég: a szerbek betaláltak, Madaras Norbert pazar passzából azonban Steinmetz Ádám lőtt nagyon szépen a hálóba, majd a másik center, Hárai Balázs vágta a bal felső sarokba a labdát (2-1). A kezdeti bizonytalankodás megszűnni látszott a magyar csapatnál, a magabiztosabban nekiinduló szerbek viszont a támadási idő lejártáig többször is képtelenek voltak mit kezdeni a Kemény-csapattal.

A második nyolc perc e tendenciát igazolva parádés magyar góllal indult: akcióból a háromszoros olimpiai bajnok  csapatkapitány, Biros Péter pattintott a bal felsőbe. Rögtön utána - emberelőny végén - Madaras bal keze suhintott tévedhetetlenül pontosan, majd ugyanő adott elronthatatlan passzt Varga Dénesnek, ezzel 5-1-re (!) meglépett a magyar válogatott, nem kis mértékben a több ízben is nagyszerűen hárító Nagy Viktornak köszönhetően. Szerb szépítésre Szivós Márton válaszolt húzásból (6-2), utána pedig Hosnyánszky Norbert bombájával állandósult a különbség (7-3). Egy "gyanús" - de megadott - találat hozta közelebb a szerbeket, csakhogy remek megúszásból Varga Dániel bevette a jobb alsó sarkot (8-4), a 8-5-re pedig Madaras Norbert gólja következett felelet gyanánt, kár, hogy a nagyszünet előtt még a rivális is eredményes tudott lenni (9-6).

A harmadik játékrész nyitányaként a szerbek elpuskázták a gyorsan megkapott fórjukat, a magyar előnyt ugyanakkor Madaras gólra váltotta (10-6). A rivális is élt egy eséllyel (10-7), ám a háromszoros ötkarikás aranyérmes Kiss Gergely - egy rontott löket után - pompás ejtéssel "korrigált" (11-7). A szerbeket támogató emberelőnyök egyike segített ugyan, de csak átmenetileg, mert a hat az öt elleni játékban Hárai szemet gyönyörködtető figura végén alakította az állást 12-8-ra. Az utolsó pillanatokban jött szépítő gól azonban még életben tartotta a szerb reményeket (12-9).

Különösképpen, hogy a negyedik negyedben nekik ítélt fórból 12-10-re zárkóztak fel. A bámulatosan jól teljesítő Madaras azonban szintén emberelőnyben bombagóllal reflektált (13-10). 13-11-et követően újfent szerb előnygól következett (13-12), majd akciógóllal egyenlítettek is. Az elfáradó Nagy helyére Szécsi Zoltán állt be a magyar kapuba, rögtön labdát is szerzett, de kimaradtak a lehetőségek, igaz, ekkor már a szerbekéi is. Kevesebb, mint egy perc volt hátra, amikor Kiss ejtése hosszúra sikeredett, s a rivális vezethetett akciót, Hosnyánszky azonban labdát szerzett. 16 másodperc volt ekkor még a meccsből, de a magyar támadásból sem lett semmi, következhetett a hosszabbítás.

A ráadás első három percében a második - összességében ekkor a 15 magyarral szemben már a 20. - szerb emberelőny gólt hozott (13-14). A második "félidőben" fórból Varga Dániel egyenlített (14-14), az "ügyeletes" szerb előny kimaradt, az újabb azonban már nem (14-15), így nyert Szerbia, Magyarország a bronzért játszhat. A mérkőzésról szóló élő közvetítésünket lentebb olvashatod!

Vízilabda-vb
Elődöntő
Szerbia-Magyarország 15-14 (2-1, 7-5, 3-3, 1-4, 1-0, 1-1) - hosszabbítás után

 

 

 

 

Hosszabbítás, II. félidő:

38. perc: Steinmetz újabb emberelőnyt szerzett, Hosnyányszky lövését azonban blokkolták. Vége a mérkőzésnek, a bronzéremért játszhatunk szombaton.

38. perc: Ezúttal nem tudtunk hatékonyan védekezni, Mitrovics a bal oldalról a rövid felsőbe lőtt. (14-15)

37. perc: Varga Dénes kapott labdát nehéz helyzetben húzásra, a lécre lőtt, majd kiállítást érően szabálytalankodott.

37. perc: Varga Zsoltot is kipontozták a játékvezetők, de a szerbek mellélőttek.

36. perc: Steinmetz kiállítást harcolt ki, Varga Dániel a bal oldalról átlövésből egyenlített. (14-14)

36. perc: Varga Dániel szerezte meg a labdát a ráúszásnál, nagyon fontos volt.

Hosszabbítás, I. félidő:

35. perc: Emberelőnyben Varga Dénes volt pontatlan, Madarast még kiállították, kipontozódott.

34. perc: Kiss bejátszását könnyen lehalászták, majd őt állították ki. Az első lövést blokkoltuk, de visszapattant a szerbekhez, Filipovics vezetést szerzett. (13-14)

34. perc: Varga Dénes kényszerből lőtt gyengén, kontrát fújtak Prjetlovicsra.

33. perc: Filipovics simán megszerezte a labdát a ráúszásnál. Kiss Gergelyt állították ki, Szécsi védte Gocsics lövését.

IV. negyed:

32. perc: Hárainak tettük be a labdát centerbe, de elvették tőle. Nincs gól, 13-13 a rendes játékidő végén az állás, hosszabbítás következik.

32. perc: Alexics rossz bejátszását Hosnyánszky szerezte meg, Kemény Dénes 16 másodperccel a rendes játékidő vége előtt időt kért.

31. perc: Szécsi újabb bravúrral tartotta az állást, majd újabb páros kiállítás következett. Madaras és Alexics mehettek a sarkoba. Kiss pontatlanul lőtt, Dejan Udovicsics időt kért.

30. perc: Prlajnovics lövését fogta nagy bravúrral Szécsi, de a támadásunk kontrával ért véget.

30. perc: Filipovics lövését blokkoltuk, majd Steinmetztől lopták el a labdát. Vanja Udovicsicset és Steinmetzet páros kiállítással kiküldték.

29. perc: Szécsi egy rá nagyon jellemző labdalopással mutatkozott be, Hosnyánszky emberelőnyből lőtt a felső lécre.

28. perc: Nagy Viktor helyett Szécsi Zoltán állt a kapunkba. Steinmetz centerben valahogy megmentette a labdát, de Biros a szélről "vakon" kapufát lőtt.

28. perc: Madaras Norbert a kapu fölé pattintott, ebben az időszakban fáradni látszottunk, és egyenlített is Alexics átlövésből. (13-13)

27. perc: A támadást góllal fejezték be a szerbek, újra nagyon szoros lett a meccs. (13-12)

27. perc: Emberelőnyből Sorót lőttük telibe, majd megúsztunk egy kapott gólt, mert belefújtak a bírók.

27. perc: Prlajnovics emberelőnyből pattintott a kapunk jobb oldalába. (13-11)

26. perc: Steinmetz két bejátszából megkapott egy kiállítást, Madaras pedig újra gólt lőtt a jobb oldalról. (13-10)

25. perc: Gocsicsé lett a labda az utolsó ráúszásnál, emberlőnyt kaptak a szerbek, Prjetlovics centerből volt eredményes. (12-10)

III. negyed:

A kilencedik szerb gól után néhányan összeakadtak a kapunk előtt, de végül sikerült megnyugtatni mindkét felet, nem tört ki komolyabb balhé.

24. perc: Ezúttal sem a miénk volt az utolsó szó, Filipovics lövése után a kipattanót Prlajnovics tette be. (12-9)

24. perc: Végigtámadhattuk volna a negyedet, de Hárai le tudott válni centerben, és kihasználta a ziccert. (12-8)

24. perc: Kiss fordulhatott volna le centerben, és bár szemre szabálytalankodtak vele szemben, nem sípoltak a játékvezetők. Nagy Viktor egy kikényszerített lövést fogott, majd emberelőnybe kerültünk, Kemény Dénes pedig időt kért.

23. perc: Egy-egy támadószabálytalanság után úszhatott meg a szerb csapat, emberelőnyt kaptak, és hárman ziccerig játszották a helyzetet. (11-8)

22. perc: Madaras távoli lövését védte Soro, majd a hátrányunknál Filipovics lövését blokkoltuk szépen.

21. perc: Nagy Viktor Gocsics centerből jövő kísérletét védte ki.

21. perc: Kiss a jobb szélről ejtett a hosszúba. (11-7)

20. perc: Kiss lövését fogta Soro, de nem tudtak még közelebb jönni a szerbek, mert Nikics ellen kontrát fújtak.

20. perc: Alexics szépített a bal oldalról, kicsit hanyagul védekeztünk. (10-7)

19. perc: Várható volt, hogy minden szerb támadás emberelőnyös lesz, ezúttal Gór Nagyot küldték ki, de a szerb lövés a lécről ment ki.

18. perc: Madaras emberelőnyben középről nagy átlövést ragasztott a bal felsőbe. (10-6)

17. perc: Nagy Viktor emberhátrányban kétszer is nagyszerűen védett, közte egy blokk is jó volt.

17. perc: Megint Varga Dénesé lett a labda a ráúszásnál, de az első támadásunk egy kontrafaulttal é véget.

II. negyed:

16. perc: Madaras pattintott a jobb szélről Soro kapujába, de nem ezzel zárult a negyed, hanem Gocsics átlövésgóljával. (9-6)

16. perc: Mitrovics lépett el egyedül a labdával, de vakon, a fejével a vízben úszott Nagy Viktor felé, aki kilépett a kapuból, és megszerezte a játékszert.

15. perc: Mitrovics maradt egyedül a bal szélen, és az elkéső blokk valamint Nagy felett a kapuba lőtt. (8-5)

15. perc: Varga Dániel a bal oldalról lőtt a rövid alsóba. (8-4)

15. perc: Udovicsics kiállítása után elkapkodtunk egy fórt, de a saját emberhátrányunkban Varga Dénes szerzett labdát.

14. perc: Szívóst állították ki, Nikics centerből pofozta rá a labdát, Nagy valahonnan a gólvonal környékéről szedte ki, a gólbíró megadta. (7-4)

13. perc: Emberelőnyből Hosnyánszky a blokkoló kezek között lőtt a jobb oldalról a hosszú alsóba. (7-3)

12. perc: Gór Nagy kiállítása után Filipovics a jobb szélről a hosszú sarokba ejtette a labdát. (6-3)

12. perc: Emberelőnyben Varga Dénes a felső lécre lőtt, de nálunk maradt a labda, Biros pedig Szívósnak tette be centerbe, ő a hálóba pöccintett. (6-2)

11. perc: Szívós távoli lövését védte Soro, majd Udovicsics a még fel nem állt védelemmel szemben lőtt a bal kapufáról a hálóba. (5-2)

10. perc: Dejan Udovicsics időt kért, majd emberelőnyben támadhattak a szerbek, de nagyszerűen blokkoltunk.

10. perc: Alexics lőtt zúgó kapufát, Madaras elment a labdával a jobb szélen, Varga Dénes pedig remekül emelkedett centerben, megkapta a játékszert, és bepasszolta. (5-1)

9. perc: Varga Dániel centerben nagyszerűen szerzett labdát, elöl pedig emberelőnyt kaptunk, és Madaras kapásból lőtt nagy átlövésgólt. (4-1)

9. perc: A miénk a labda második ráúszásnál. Biros megúszott, és Varga Dániel passzából a bal alsóba pattintott. (3-1)

I. negyed:

8. perc: Centerből nagy helyzetet hagytak ki a szerbek, majd Biros lőtt az óra által szorongatva, nem lett gól.

7. perc: Szerbia hasonlóan jól védekezett emberhátrányban, majd Hosnyánszky csavart a kapusba.

7. perc: Hosnyánszkyt állították ki, de nem jutottak lövőhelyzethez a szerb lövők. Miután kiegészültünk, a kapufánkon csattant a labda, Nagy pedig megszerezte.

6. perc: Hárai maradt egyedül a bal szélen, és a hosszú kapufáról pattintott Soro kapujába. (2-1)

6. perc: Varga Dénes szerzett labdát, de a támadásunknál Szívós nem tudta megtartani centerben a játékszert.

5. perc: Udovicsics csavart távolról a kapufára, majd Steinmetz Ádám vált el az emberétől centerben, a betett labdát pedig a hálóba lőtte. (1-1)

4. perc: Emberelőnyből egyenlíthettünk volna, de Hosnyánszky középre, a kapusba lőtt.

4. perc: Prlajnovics maradt egyedül a bal oldalon, és Nagy mellett a rövid alsóba lőtt. (0-1)

3. perc: A visszaúszó Hárait kiállították, majd miután kiegészültünk volna, újabb magyart állítottak ki a bírók. A szerb center kapott remek labdát, de Nagy Viktor bravúrral védett.

2. perc: Egy jó magyar blokkal ért véget a második szerb támadás, majd a mieink előbb Soro kapust lőtték fejbe, utóbb pedig mellélőttek.

1. perc: A Hárainak betett labdát lehalászta az ellenfél.

1. perc: A szerbek hozták el a labdát az első ráúszásnál, de kivédekeztük a támadást.