Kerékpár

Mechanikai doppingot is ellenőriztek a Touron

  • VNA

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szakemberei a kerékpárok vázait is ellenőrizték a Tour de France utolsó előtti szakaszán.

Az esztendő elején látott napvilágot az a feltételezés, hogy a profi kerékpársportban hajtást segítő motoros szerkezeteket rejthetnek el a kerékpárok vázába, amelyek az emberi erő pótlásával jogtalan előnyhöz segíthetik alkalmazójukat. A mechanikai dopping névvel illetett trükk használatán ugyan még senkit nem sikerült rajtakapni, de a feltételezés felbukkanása jelezte, hogy élő, talán már alkalmazott dologról lehet szó.

Az idei francia körverseny során a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) képviselői éppen ebben a témakörben végeztek ellenőrzést, akik az utolsó előtti szakaszon (azon az időfutamon, ahol Cadel Evans végül megnyerte a Tourt) a verseny kilenc legjobb kerekesénél végeztek ellenőrzést. A Grenoble környékén megrendezett hosszú időfutam után az UCI szakemberei ellenőrizték a legjobban szereplők kerékpárjait, de sem az ülésben, sem pedig a vázban nem találtak rendellenességet egyik esetben sem.