Úszó-vb

Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Dávid is remekelt az előfutamokban

  • VNA
megosztom

Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Dávid remekeltek, egyformán a második legjobb idővel harcolva ki a továbbjutást a sanghaji úszó-világbajnokságon.

Verrasztó Dávid a férfiak 200 méteres vegyesúszás szerdai selejtezőjében ért célba 1:58.69 perces idővel, ami hatalmas, a korábbinál 1,2 másodperccel jobb egyéni csúcsot is jelentett egyben. Ugyanitt a szám sokszoros Európa-bajnoka, Cseh László 1:59.80-nal a teljes rangsorban csak a 13. lett, de így is bejutott a helyi idő szerint esti elődöntő tizenhatos mezőnyébe. Ezen a távon a két nagy favroit, Ryan Lochte a negyedik, míg Michael Phelps a nyolcadik idővel jutott tovább a délutáni elődöntőbe.

A 200 méteres pillangóúszás selejtezőjéből a várakozásnak megfelelően a tavalyi Eb-ezüstérmes Jakabos Zsuzsanna a második helyet érő 2:07.60 perces időeredménnyel lépett tovább, ugyanakkor a 2010-es Európa-bajnok, 2009-es vb-bronzérmes Hosszú Katinka kellemetlen meglepetéssel szolgált: 2:10.06-tal - saját országos csúcsától csaknem 6 másodperccel elmaradva - csak a 19. lett a 33 induló között. "Az volt a feladatom, hogy elöl legyek, ne szakítsanak le a többiek. Messzemenő következtetést azért nem kell levonni abból, hogy enyém a második időeredmény. Ezzel együtt talán tudok ennél még jobbat is menni" - értékelte előfutamos produkcióját Jakabos.

A klasszikus számban, 100 m férfi gyorson Kozma Dominik megközelítette a pontosan tíz  éve fennálló magyar csúcsot (amely Zubor Attila nevéhez fűződik 49.13 másodperccel), de a 49.49 is kevés volt a 16 közé jutáshoz. A 20 éves sprinter teljesítménye a 104 fős mezőnyben a 27. pozícióhoz volt elegendő. Az elődöntőbe lépéshez legalább 48.93-at kellett volna úsznia. Ebben a számban a francia William Meynard úszta a legjobb időt, aki 48,14-el került elsőként a legjobb tizenhat úszó közé.

megosztom