Olimpia 2012

Így csillognak a londoni érmek - fotó

  • VNA

Szerdán este a londoni Trafalgar téren mutatták be a jövő évi londoni olimpia hivatalos érmeit

A londoni szervezőbizottság hivatalos bemutatásán jelen volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, a belga Jacques Rogge mellett a szervezőbizottság elnöke, Sebastian Coe is jelen volt az eseményen. A 302 éremosztó számra (a csapatversenyek nagy „éremigénye” miatt) összesen 2100 érmet készíttet el a szervezőbizottság. Az érméket a brit művész, David Watkins tervezte, amelyek a győzelem görög istennőjét, Nikét ábrázolják, aki éppen a Parthenonból lép ki, hogy megérkezzen az olimpiai stadionba.

„Remélem, hogy a 2012-es nyári olimpia érmeinek látványa és azok külseje sokak számára lesz inspiráló és a világ minden részén sportolók százai számolják már vissza a napokat a megnyitóig” – mondta büszkén az eseményen Coe, aki egykoron maga is olimpiai bajnok volt atlétikában. Az érmeket a Királyi Pénzverde dél-walesi műhelyében készítik majd el, ahol a megfelelő sportág és versenyszám mellett a sportoló nevét is belegravírozzák.

Így néznek ki a londoni olimpia érmei

A londoni érmék nagyobbak (85mm átmérő), nehezebbek és vastagabbak (7 mm) is, mint a három évvel ezelőtt Pekingben kiosztott társaik. Súlyuk 375-400 gramm között lesz, amely messze felülmúlja a nyári olimpiákat tekintve rekorder (1992-Barcelona, 231 gramm) érméket és közel kétszer olyan nehéz lesz, mint a 2008-as (200 gramm) medáliák. Az érmék mérete miatt az angol válogatott londoni ruházatát tervező cégnek is újra kellett kalkulálnia a méreteket, hiszen meg kellett növelni a sportolói ruházaton található zsebek méretét, hogy az esetleges érmek elférjenek benne. Az abszolút rekordot így sem dönti meg a londoni érme, hiszen a Vancouverben tavaly kiosztott olimpia érmek nagyobbak (100 mm átmérő) és nehezebbek (500-576 gramm) voltak.