Olimpia 2012

Egy év maradt a londoni megnyitóig - szerinted hány aranyunk lesz?

  • Vásárhelyi Tamás

Napra pontosan egy év múlva elkezdődik a nyári olimpia Londonban. A magyar sportolók szorgosan gyűjtögetik az olimpiai kvalifikációkat.

A brit főváros természetesen gőzerővel készül az olimpiára, amelynek rendezését még 2005-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szingapúri kongresszusán nyerték el. A létesítmények egy részét már át is adták, a többi stadion és csarnok pedig a tervekhez képest időarányosan megfelelő állapotban van. Szerdán este például a vizes sportágak leendő helyszínét, az Aquatics Centert avatják fel a londoni Olimpiai Parkban, ahol a világbajnok toronyugró, Thomas Daley lesz az első, aki belecsobban a medencébe. Az egyéves évfordulót ünneplendő a BBC ma esti élő adásában az olimpiai érmek dizájnja is nyilvánosságra kerül. A londoni Trafalgar téren rendezendő ünnepélyes ceremónián Boris Johnson London polgármestere mellett a NOB belga elnöke, Jacques Rogge is személyesen vesz majd részt.

Sebastian Coe áll az olimpiát jelképező öt karika előtt a londoni játékok újonnan leleplezett fáklyájával a kezében 2011 júniusában

A londoni játékokra még tavaly decemberig bezárólag negyedmillió önkéntes jelentkezett, így biztosak lehetünk benne, hogy a sportolók és a nézők is minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy jól érezzék magukat a brit fővárosban. A stadionok lelátói pedig vélhetően zsúfolásig telve lesznek a brit fővárosban, hiszen eddig már több mint 23 millió jegyet igényeltek a szurkolók, a többszörös túljelentkezés miatt pedig a kétmillió igénylő közül sokan csak a televízión keresztül nézhetik majd az eseményeket. Egy év múlva az olimpián a versenyek már a nyitóünnepélyt megelőzően megkezdődnek. Július 25-én Coventry-ben, Glasgowban és Cardiffban, 26-án pedig már Manchesterben és Newcatle-ben is rendeznek labdarúgó mérkőzéseket. A nyitóünnepség napján július 27-én pedig az íjászat versenyei is megkezdődnek a Lord’s Cricket Ground-on.

Az olimpia előtt egy évvel már közel ötven sportolónk szerzett olimpiai részvételi jogot. Öttusában Kasza Róbert szerzett Magyarországnak kvótát, asztaliteniszben két (Tóth Krisztina, Póta Georgina), sportlövészetben pedig három (Sidi Péter, Csonka Zsófia, Bognár Richárd) sportolónk szintén londoni résztvevőnek tekinthető. Atlétikában eddig három sportolónk érte el az erősebbik, ún. A-szintet, így a kalapácsvető Pars Krisztián, a 110 gátas Kiss Dániel és a diszkoszvető Kővágó Zoltán is biztos londoni résztvevőnek tekinthető. Rajtuk kívül még tizenegy atlétánk rendelkezik olimpiai B-szinttel, ami adott esetben szintén olimpiai részvételt eredményezhet számukra. A gyengébbik szinttel rendelkezők akkor vehetnek részt a játékokon atlétikában, ha az adott versenyszámban ugyanabból az országból nincsen senkinek sem A-szintje. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába van Fazekas Róbertnek, Németh Kristófnak és Baji Balázsnak is B-szintje, magyar riválisaik jobb eredményei miatt ők – jelen állás szerint - nem utazhatnának Londonba.

 

Úszóink közül már 12-en úszták meg az olimpiai A-szintet, így Kapás Boglárka, Biczó Bence, Cseh László, Kis Gergő, Verrasztó Dávid, Risztov Éva, Bernek Péter, Jakabos Zsuzsanna, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka, Gyurta Dániel és Verrasztó Evelyn is indulhat majd Londonban. Emellett még kilenc további sportolónk is megúszta már a kvalifikációs B-szintet, ami ugyanakkor még nem jelent biztos indulási lehetőséget, lévén a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) 900 főben maximálta a 2012-es játékokon résztvevő úszók létszámát, így a biztos részvételhez az A-szint teljesítése szükséges.

Kedden 13 fővel bővült a magyar olimpiai küldöttség a londoni olimpiára, lévén férfi vízilabda válogatottunk bejutott a sanghaji világbajnokság elődöntőjébe, így Kemény Dénes együttese első csapatunkként már szintén ott van a londoni torna mezőnyében. A leendő magyar olimpiai csapat pontos létszámát most még nem lehet pontosan tudni, de Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke abban bízik, hogy - a férfi kézilabda és a női vízilabda válogatott kvalifikációja esetén - akár 170 fős is lehet a londoni küldöttség.