Újpest

Bezárják a Szilágyi úti Sporttelepet, levélben fordulnak Schmitt Pálhoz

  • MTI

Nyílt levélben fordult Schmitt Pál köztársasági elnökhöz az Újpesti Torna Egylet, mivel veszélybe került atlétáinak, tornászainak - köztük olimpiai kerettagoknak - a felkészülése.

Őze István, az UTE klubigazgatója szerdán az MTI-t elmondta, hogy Vígh Lászlónak, a Nemzeti Sportközpontok kormánybiztosának tájékoztatása szerint augusztus 1-jén bezárják a Szilágyi úti sporttelepet, s megtiltják annak használatát.

"A bezárásról szóló értesítés 2011. július 20-án kelt, holott egy nappal korábban, július 19-én az Újpesti Önkormányzat Polgármesterével és Alpolgármesterével együtt tárgyalásokat folytattunk Vígh úrral, a Szilágyi úti Sporttelep és a Megyeri úti jégcsarnok rendezetlen helyzetéről. A tárgyalásokon az Önkormányzat képviselői kifejtették abbéli szándékukat, hogy a Szilágyi úti Sporttelep létesítményét átvennék tulajdonba és üzemeltetésre, a Megyeri úti jégcsarnokot pedig hosszútávon kibérelnék, így biztosítva azt, hogy az Újpesti Torna Egylet sportolói zavartalanul használhassák a létesítményeket, és eredményesen készülhessenek a 2012-es londoni olimpiai játékokra. Az Önkormányzat a szándéknyilatkozatot írásban is megerősítette" - áll a többek között a köztársasági elnöknek címzett levélben.

Őze István hozzátette, a Szilágyi úti pálya és a Megyeri úti sporttelep, ezen belül a jégcsarnok helyzete hosszú ideje rendezetlen. A fővárosi forrásmegosztás következtében ugyanis a kerületi önkormányzatok lényegesen kisebb költségvetésből gazdálkodnak, mint egy ugyanakkora méretű önálló város. Mindkét létesítmény állami tulajdonban van, a Szilágyi úti pályát megépítése, azaz 1970 óta használja a lila-fehér klub, a jégcsarnokért pedig a már lejárt szerződés alapján havi 1,150 millió forint bérleti díjat fizetett. Az olimpiára készülő és így érintett sportolók között van Berki Krisztián világbajnok tornász és Papp Krisztina futó.

Őze úgy véli, a hivatali adminisztráció működésével magyarázható az, hogy a kormánybiztos felmondta a Szilágyi úti sporttelep használatát, hiszen az önkormányzat segítene megoldani a kérdést.

"Miután az Önkormányzat szándéka arra irányul, hogy a kérdéses sportlétesítmények helyzete a Kormánybiztos úr részére is megfelelően megoldódjon, azzal a kéréssel fordulunk Elnök úrhoz, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy valamilyen áthidaló megoldást találjunk a kialakult helyzet feloldására. A Szilágyi úti sporttelep bezárását mindenképp el kellene kerülni, mert az helyrehozhatatlan károkat okozna úgy az ott sportoló több száz gyermeknek, mint az olimpiára készülő élsportolóknak" - olvasható a Schmitt Pálnak elküldött levélben.