Heti 6:3

Menetelnek a Kemény-legények, állva maradt a Paks, Uruguay Dél-Amerika királya

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti 6:3

Heti Hatos


1. A magyar vízilabda válogatott vb-szereplése


Nekünk, magyaroknak július 18-án kezdődött a Sanghajban zajló vizes-világbajnokság, ugyanis ekkor ugrott medencébe a magyar férfi vízilabda válogatott, hogy megmérkőzzön Montenegróval. A vb nyitómeccsén Kemény Dénes fiai egy hektikus mérkőzésen 11-10-es győzelmet arattak a 2008-as Európa-bajnok montenegróiak felett. Biros Péter négy gólja valamint Nagy Viktor remeklése is kellett ahhoz, hogy az utolsó negyed előtt még kétgólos hátrányban lévő válogatottunk a záró szakaszban egy 4-0-s sorozatos produkálva a maga javára fordítsa a mérkőzést. A mérkőzést, melyen a játékvezetők finoman szólva ezúttal sem mellettünk álltak. Két nappal később Kazahsztán ellen hozták a kötelezőt legjobbjaink: a 16-5-ös eredmény teljesen "rendben van", noha a szövetségi kapitány látott néhol egy kis hiányosságot. A csoport harmadik mérkőzésén a legutóbbi két vb-n dobogós helyen végző spanyolok vártak a mieinkre, és egy igen szoros mérkőzésen ezúttal is sikerült a magyar csapatnak győztesen elhagyni az uszodát. A három győzelem természetesen csoportgyőzelmet eredményezett, aminek köszönhetően egy szabadnappal több, és egy erős ellenféllel kevesebb jutott a Kemény-legényeknek.

Nagy Viktor montenegró ellen
A magyar válogatott az utóbbi két világversenyen nem jutott fel a dobogóra, a 2010-es Eb-n a 4., míg a 2009-es vb-n az ötödik helyen végzett. Az olimpia előtt közel egy évvel azonban úgy tűnik, pólócsapatunk kezd a csúcsra pörögni, és ugyan még messze a vége, remélhetőleg a jövő heti rovatban egészen aranyos történéseket jegyezhetünk fel...

2. A "Paksi csoda"

Paks, Paks és Paks. Kis Károly és futballistái olyan szériát produkálnak, melyet bármely hazai ellenfél megirigyelne, hiszen a 2011-es évben valósággal szárnyalnak az atomvárosiak. Legutóbb a norvég Tromsö bizonyosodhatott meg erről a nem éppen kis meglepetésről, hiszen hazai pályán kaptak egy hármast a paksiaktól.  A csak magyar labdarúgókból álló Duna-parti kiscsapat összesítésben 4-1-gyel verte ki a norvég pontvadászat egyik élcsapatát, tette mindezt úgy, hogy a hazai 1-1 után bizony nem a norvégok továbbjutásával lehetett meggazdagodni a fogadóirodáknál.


A történet azért is érdemel kiemelten nagy figyelmet, mert a többi magyar együttes egytől-egyig elvérzett -  július közepére... - az "idegen" terepen. A paksi mese azonban még itt nem ért véget, a harmadik körben a skót bajnokság bronzérmese, a Hearts vár Böde Dánielékre. Újabb élmény, újabb álomszerű utazás, betekintés a futball profi világába, pályára lépni a szigetországban, megmérkőzni egy 137 éves klubbal, és egy könnyed, elvárás nélküli párharc ezek - várnak a Paksra, amely tovább írhatja a kisvárosi sikertörténet eddig is bravúros fejezeteit.

3. Tőzsér Dániel Szuperkupa-győzelmet érő gólja

Néhány évtizeddel ezelőtt megszokott volt, hogy magyar futballisták fényes sikereket érnek el rangos külföldi csapatoknál, az utóbbi években azonban megbecsülendő, ha egy hazánk fia kiemelkedő teljesítménnyel rukkol elő klubjában. A belga Szuperkupa-döntőt a bajnokság nyertese, a Genk Tőzsér Dániel remekbe szabott lövésével nyerte meg. Az egykori ferencvárosi középpályás a 45. percben szabadrúgásból tudott eredményes lenni, gólja pedig egyben a kupagyőzelmet is jelentette a genkieknek.


Tőzsér Dániel számára jó választásnak bizonyult 2008-ban a belga klub, ahol azóta több, mint 100 találkozón jutott szóhoz. A Genkre ezen a héten BL-selejtező mérkőzés vár a Partizan Belgrád ellen, ha azt sikerrel veszi, akkor garantálva lesz számára valamelyik kupasorozat csoportköre.

4. Uruguay nyerte a Copa Américát

Uruguay győzelmével ért véget a 43. Copa América. A világ legrégebbi futballtornáján immáron 15. alkalommal diadalmaskodott a celeste. Azt már a tavalyi világbajnokság óta tudjuk, hogy Uruguay nagyon jó csapat, de idén újra nyomatékosították ezt bennünk. Luís Suárez és Diego Forlán személyében van két igazi világklasszisuk, akik ugyanúgy kiveszik részüket a csapatmunkában, mint a társaik. A küzdeni tudás és az akarat párosul a technikával és a kreativitással,  ami hihetetlen eredményességet generál. Oscár Tábarez nagyon összerakta ezt a gárdát, amelyről nyugodt szívvel elmondható, hogy jelenleg a legjobb dél-amerikai alakulat.

Uruguay
5. Hamilton remekelt a Német Nagydíjon

A brit Lewis Hamilton győzelmével zárult az idei Német Nagydíj. Az utóbbi időben rengeteg kritikát kapott a Mclaren pilótája, akinek Nürburgringen azonban nagyon kijött a lépés. A sebesség templomában - ahol az élen álló versenyző személye hétszer változott a futam alatt - mind Hamilton, mind a csapata hibátlanul teljesített. Ez a győzelem nem is jöhetett volna jobbkor a brit és a McLaren számára. Mindamellett az utóbbi két futamon megtört a Red Bull elképesztő dominanciája is - Vettel Németországban csak a negyedik lett - emiatt érthetően felpezsdült az élet a Száguldó Cirkusz világában.

Hamilton remek hétvégén van túl

6. Körömrágósra sikerült a Tour utolsó hete

Már két hete is úgy láttuk, hogy az első napok bukássorozata jót tehet az idei francia körversenynek, és ez be is igazolódott. A címvédő és nagy esélyes Alberto Contador taktikája nem arra volt kitalálva, hogy a korán összeszedett hátrányt le tudja dolgozni, és ez nem is sikerült neki. Az utolsó szakaszokon mutatott teljesítménye elég lehetett volna a győzelemhez, ha... De a ha szokás szerint nem játszott ebben a sportágban sem. Cadel Evans az első ausztrál győztese a Tournak Helyette így Cadel Evans és Andy Schleck küzdöttek meg a diadalért, és óriási versenyt futottak az utolsó napokon. Külön jó volt, hogy a francia Thomas Voeckler is megszerezte a sárga trikót, és napokon keresztül erején felül teljesítve küzdött azért. Végül a papírformának megfelelően elveszítette, hiszen a hegyeken Schleck nagyon erős volt, és Evans is tudta vele tartani a lépést - hellyel-közzel. Az ugyan kiderült, hogy az ausztrál nem olyan jó hegyi menő, mint a luxemburgi, de az is, hogy nála komplettebb versenyző. Közel egyperces hátrányát óriási teljesítménnyel fordította meg az utolsó, még komoly versenyt hozó szakaszon, az egyéni időfutamon. Ezzel ő lett a Tour első ausztrál győztese, és két összetettbeli második hely (2007, 2008), szakaszgyőzelmek és néhány sárga trikóban eltöltött nap után ezüstfiúból végső nyertessé léphetett elő. A jelen nagyjai közül így már csak Andy Schleck birtokolja az örök második megtisztelő, de ugyanakkor keserű címét. Igaz, ő még mindig csak 26 éves...

+ 1. Oscar Pistorius rajthoz állhat a vb-n 

A művégtagokkal rendOscar Pistorius nem adta fel elkező Oscar Pistoriusnak teljesülhet az egyik álma, hiszen a tegui világbajnokságon az épek között állhat rajthoz 400 méteres síkfutásban. A négyszeres paralimpiai bajnok Pistorius már a pekingi olimpián is szeretett volna indulni az épek között, a nemzetközi szövetség (IAAF) azonban nem engedélyezte ezt számára. 2008 májusában aztán a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megváltoztatta az IAAF döntését, a dél-afrikai atléta azonban nem tudott szintidőt futni. Az egyéves korában térd alatt amputált versenyző azonban most kvalifikálta magát az augusztus végén kezdődő világbajnokságra,ahol minden kétséget kizáróan az egész világ érte szorít majd.

Heti Hármas

1. Kiestek a magyar csapatok Európából

A mögöttünk álló héten négy magyar futballcsapatunk is pályára lépett a nemzetközi kupák selejtezőiben, de ezen a héten már csak egy csapat készülhet ugyanerre. A Videoton a BL-ből, a Ferencváros és a Kecskemét az Európa Ligából esett ki, pontosabban annak selejtezőjéből.


A magyar bajnok az osztrák Sturm Graz ellen az első meccsen összeszedett kétgólos hátrányát igyekezett ledolgozni, és bár három gólt sikerült hazai pályán szereznie, újfent beszedett kettőt, és mint tudjuk a négy az több, mint a három... A kiesés azért bosszantó, mert a Videotonnak lett volna a legnagyobb esélye, hogy bejusson legalább az Európa Liga csoportkörébe, lásd tavaly a BL-kvaliból kihulló Debrecent. Az állva maradt Paksnak még két fordulót kell túlénie, hogy bejusson valamelyik csoportba, ami a körülményeket ismerve igen kilátástalannak tűnik...


Talán a legnagyobb traumát mégis a Ferencváros kiesése jelentette, hiszen a zöld-fehérek a párharc 168. percében még két góllal továbbjutásra álltak, mégis búcsúztak a további küzdelmektől. Hogy ezt hogyan sikerült összehozniuk Prukner Lászlónak és játékosainak, azt talán csak ők maguk tudják, de az sejthető, hogy nagy pofonként éli ezt meg a ferencvárosi szurkolótábor. Lehetne itt boncolgatni az okokat - nyilván valakiknek ezt kell is -, de nem érnénk el vele semmit, maximum annyit, hogy "kiküszöbölhető" problémák vannak a csapat játékával. És valóban, az élet nem áll meg, hiszen vasárnap jött a diósgyőr elleni bajnoki az Üllői úton, ahol a csúfos kupabúcsú ellenére összegyűlt 7 ezer ember, hogy megnézze, mire megy az újonccal a bajnoki álmokat dédelgető zöld-fehér társaság.

2. Végh Zoltán elköszön az NB I-től

A 40 éves Végh Zoltán 569 NB I-es mérkőzéssel csúcstartója a magyar élvonalnak, mégis olyan bánásmódban részesült, mely nem méltó egy rekorderhez. Végh Zoltán ugyan elkezdte a felkészülést klubjával, a Vasassal, ám az angyalföldi vezetők nem ajánlottak neki új - egy évre szóló - szerződést, így távoznia kellett a Fáy utcából. A játékost azért érintette rosszul a dolog, mert nem így szeretett volna elbúcsúzni a legmagasabb osztálytól, saját bevallása szerint még egy évet szívesen lehúzott volna a piros-kékek kapujában, de erre már nem lesz lehetősége.

Végh Zoltán 1989-ben a Veszprém alakulatánál kezdte meg felnőtt karrierjét, melynek során többek között megfordult a Győr, az MTK, a BVSC, az Újpest valamint a Videoton csapatában is. A magyar válogatottban összesen 25 alkalommal jutott szóhoz. Pályafutását valószínűleg valamelyik NB II-es klubban folytatja.

Végh Zoltántól furcsán köszöntek el Angyalföldön

3. Elhunyt Marinko Kelecsevics

Derült égből villámcsapásként terjed a hír, miszerint elhunyt a a bosnyák válogatott átlövője, Marinko Kelecsevics. A 25 éves kézilabdázó Belgrádhoz közel motorbalesetet szenvedett, amelynek során az életét vesztette. Kelecsevics idén még a Ferencváros férfi kézilabdacsapatának a játékosa volt, komoly szerepe volt abban, hogy a zöld-fehéreknek sikerült megszerezniük a bajnokság harmadik helyét. Kelecsevics néhány héttel ezelőtt megállapodott a szlovén Celjével a folytatásról, de az élet kegyetlensége okán soha többet nem léphet már pályára egyetlen csapatban sem.