Vizes vb

Túl meleg volt a víz a hosszútávúszóknál

  • VNA

Sokan panaszkodtak a túl meleg vízre a hosszútávúszók közül, a FINA a jövőben a víz maximális hőmérsékletét is szabályba iktatná.

Amíg az úszók számára a medencében kellemes körülményeket biztosít a sanghaji vizes világbajnokság, addig a hosszútávúszóknál sokan kifogásolták a körülményeket. A túl meleg víz a férfiak 25 km-es versenyében csúcsosodott ki, ahol sokan panaszkodtak az embertelen körülményekre. Az ebben a számban meglepetésre világbajnoki bronzérmet szerző Gercsák Csabát például a célba érkezés után fél óráig kellett különböző módszerekkel hűteni, hogy szervezete visszaálljon a normális hőmérsékletre.

A szombaton véget ért hosszútávúszó versenyek után a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) is foglalkozott a kérdéssel. Cornel Marculescu a szervezet főtitkára jelezte, hogy a FINA egy új-zélandi egyetemmel már meg is állapodott az együttműködésről annak érdekében, hogy kidolgozzák a nyílt vízi úszás optimálisabb versenykörülményeit. „A tanulmány az év végére készül el és bízunk benne, hogy az abban szereplő hőmérsékleti ajánlásokat már a 2012-es szabályokban rögzíteni tudjuk” – nyilatkozta a román sportvezető.