NB I visszatekintő

Sousa mindent akar, Pruknerről folyt a víz

  • Göbölyös János
Címkék:

Pénteken egy, szombaton négy, vasárnap pedig három mérkőzéssel folytatódott a 2011-12-es magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság. Összeállításunkban az OTP Liga 2. fordulójára tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel, valamint ismertetjük a következő kör programját.

Prukner László bőrig ázott a Fradi-pályán - Fotó: ftc.hu

Szakad a mezőny. Így július derekán, túl egy csonka és egy teljes fordulón korai kijelenteni, hogy kirajzolódtak az erővonalak, ám az elmúlt két hétvége alapján megállapítható, itt-ott látszanak a kontúrok. Vannak csapatok, amelyek leragadtak a felkészülési időszak fázisában, mások viszont ha nem is pörögnek még teljes fordulatszámon, de felvették a ritmust, sőt, néhányan már diktálják a tempót.

A pénteki nyitányon rögtön egy ilyen mérkőzést láthattunk. A Zalaegerszeg és a Debrecen esetében már a rajt sem volt megszokott, előbbit az újonc Diósgyőr döngölte a földbe, utóbbi pedig a Vasast gyalulta le. Ilyenkor aztán mindig felmerül a kérdés, a győztes ilyen erős, vagy a vesztes ennyire gyenge. Nos, kettejük mérkőzése kissé árnyalta a képet, egyvalami azonban tisztán kirajzolódott, a

Loki nagyon egyben van, Kondás Elemér ráadásul kedvére cserélgetheti játékosait, a bő keret, és annak minősége erre számtalan lehetőséget ad neki. Csank János egyelőre csak foltozgat, próbálja betömni azokat a lyukakat, melyek elsősorban sérülések miatt keletkeztek a védelemben. Ezt most úgy ahogy sikerült megoldani, a támadás építésre, a gólokra, következésképpen a pontszerzésre nem maradt erő. Arra viszont igen, hogy az előző fordulóban triplázó Coulibalyt kivegyék a játékból az egerszegiek, a ma már idejét múltnak hitt követő emberfogást tökéletesen megoldották, más kérdés, hogy a Loki centerének eltüntetésére megvolt a válasz, mások rúgták helyette a gólokat.
A Vasas sem állt még össze. Komjáti András tovább keresi a legütőképesebb csapatát, szombaton közel állt ahhoz, hogy megtalálja, ám a Pécsnek elég volt néhány perc, hogy kihasználja a sérülés miatt kieső középső védő átmeneti hiányát, és eldöntötte a meccset. Az újonc PMFC hat ponttal alapozta meg magának a folytatást, az eddigi százszázalékos teljesítményét nagyrészt annak a Dibusz Dénesnek köszönheti, aki Angyalföldön is igazolta, a magyar mezőny egyik legtehetségesebb kapusa a pécsieké. 

Újpesten is fokozódik a helyzet, igaz ott nem elsősorban szakmai, sokkal inkább egészségügyi problémák miatt. Mészöly Gézának lassan orvosi konzíliumokat is be kell iktatnia a hétközi programba, különösen a hátsó alakzat veszélyeztetett, most éppen az eddig megingathatatlannak tűnő Takács Zoltán dőlt ki a sorból. Wilson ugyan megmutatta, hogy a sokadik helyről előlépett tartalékokra is lehet számítani, a legnagyobb gond azonban az eredménytelen támadójáték. Márpedig ha valami nagyon hiányzik Újpesten, az a gól, ebből ugyanis két meccs alatt egyet sem sikerült szerezni.
Pápán épp az ellenkezője történik, Véber György úgy stabilizálta a védelmet, hogy közben a támadófutball sem sérült, sőt. Maricsnak megtalálta az igazi helyét, és hogy a játékos jól érzi magát a csatársor mögött, azt két mérkőzésen három góllal igazolta.
Szombathelyen két meccset is játszottak, az egyiket a pályán, a másikat a klubházban. Mindkettő tele volt feszültséggel, ám amíg az elsőn a góloké (és a tizenegyeseké) volt a főszerep, addig az edzők csatájában a szúrós megjegyzéseké. Aczél Zoltán és Supka Attila visszafogott szópárbaja nem okozott maradandó sérülést egyik edzőnek sem, kulturáltan osztották egymást, és talán még most is tartana az eszmecsere, ha a Honvéd trénere nem zárja rövidre a vitát, és nem hagyja ott idő előtt a sajtótájékoztatót.

Játszott a bajnok is, sokan várták, vajon a Videotont mennyire viselte meg a rövidre sikeredett BL-kaland. Fokozta a várakozást, hogy a következő nemzetközi kupa körben a magyar futballt egyedül képviselő, tavalyi ezüstérmes Paks volt az ellenfél, azaz Paulo Sousának csúcsrangadónak titulált találkozón kellett bemutatkoznia a bajnokságban. Hogy végül is edzőmeccs lett belőle, abba nyilván belejátszott Bartha korai kiállítása is, ám amíg egyenlő létszámban futballozott a két csapat, addig sem volt ok az izgalomra – mármint a fehérváriak részéről. Most, hogy a Videotonnak csak a hazai sorozatokra kell koncentrálnia, érthető Sousa optimizmusa, miszerint Magyarországon mindent meg akar nyerni csapatával. Ha van olyan együttes, amelyik ezt nem veszi teljesen komolyan, garantált a színvonal emelkedés és jó néhány rangadó a folytatásban.

Az Üllői úton is valami hasonlóra készültek, akkor is, ha a Diósgyőr néhány hónappal ezelőtt még a másodosztályban szerepelt. A DVTK remek rajtja és a Fradi norvégiai formája azonban közelebb hozta az esélyeket. Abdi korai gólja sem vette el a borsodiak kedvét (hát még az őket elkísérő szurkolókét), és bár nem tudták megismételni a Zalaegerszeg elleni támadójátékukat, szó szerint állták a sarat, emberhátrányban is képesek voltak eltüntetni a hazai előnyt. Prukner Lászlóról folyt a víz (nem csak az eső miatt), nem értette, hogy játékosai miért nem a megbeszéltek szerint futballoztak. A végsőkig kitartó ferencvárosi szurkolók pedig arra várnak magyarázatot, hogy mitől fogyott el a lendület, mi az oka a visszaesésnek. Az utóbbi három tétmérkőzésén nyeretlen Ferencvárosnak legközelebb Debrecenben lesz lehetősége frappáns választ adni a kérdésre, ám ez a két csapat jelenlegi formája alapján úgy tűnik, továbbra is megválaszolatlan marad.

A forduló zárása egyoldalasra sikeredett, bár ezt nyilván a kecskemétiek bánják legkevésbé. Arra ugyan számítani lehetett, hogy nem csak a két félidő kezdetekor állnak fel középkezdéshez a csapatok, kettejük találkozói ugyanis az utóbbi években bővelkedtek a gólokban, ám hogy ezúttal csak a KTE szerzi azokat, abban kevesen hittek. A kazahsztáni túra után épphogy megpihent Szivics-alakulat két gólos Foxi-show-val nyitott, majd még kettőt berámolt a szárnyaszegett Kaposvárnak. A kecskeméti szurkolók csak azt hiányolhatják, hogy a négy gólból legalább egy maradhatott volna az Aktobe elleni visszavágóra, és akkor most nem csak a Paksnak lehetne szurkolni az Európa Ligában. 
    
MESTERI MONDATOK

A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk:

Csank János (Zalaegerszeg) a mérkőzés hőfokáról: ,,Kemény küzdelem volt, elég sok osztás történt a pályán”. 
Komjáti András (Vasas) a 4. percben Bárányossal szemben történt tizenegyes gyanús esetről: ,,Nehéz megítélni, mert nem láttam tisztán a helyzetet, csak annyit tudok mondani, amit Bárányos Zsolt, pontosabban amit a játékvezető mondott neki: ha tíz perccel később történik az eset, megadja a büntetőt. Remélem, a bíró nem gondolta komolyan…”
Mihalecz István (Siófok) a kreatívabb, okosabb játékot hiányolta: ,,Ha a szívünket a fejünkben hordjuk, akkor sikeresebbek lettünk volna. Elkeseredésre nincs ok, van hová javulnunk ”.
Aczél Zoltán (Haladás) a két büntetőről: ,,A Rohonci úton, hazai pályán két tizenegyest is befújnak ellenünk, ez tragikomikus”. 
Supka Attila (Honvéd) reakciója Aczél megjegyzésére: ,,A Rohonci úton is lehet két tizenegyest adni a vendégcsapatnak, ha mindkét esetben szabálytalanság történik”.
Tomiszlav Szivics (Kecskemét) a kiütéses győzelem után: ,,Ilyenkor könnyű okosnak lenni”.
Sisa Tibor (Kaposvár) a súlyos vereség után: ,,Tavasszal szinte ugyanilyen mérkőzést játszottunk, deja vu érzése van az embernek”.
Prukner László (Ferencváros) a csalódást jelentő 1-1 után: ,,Sok okosságot nem lehet mondani… Mindig kiállok a játékosaimért, most is ezt teszem, de most nem tudom őket felmenteni”.
Benczés Miklós (Diósgyőr) diplomatikus megjegyzése a játékvezetőről: ,,A meccs hevében nem szeretnék erről beszélni, a bírót sosem bírálom, ő sem tud nyilatkozni az edzőről, nem lenne sportszerű, ha én róla beszélnék”.

OTP Bank Liga 2. forduló
Jegyzőkönyvek
ZALAEGERSZEGI TE–DEBRECENI VSC-TEVA 0-2 (0-0)
ZTE Aréna, 3186 néző. Vezette: Szabó Zsolt (Kispál Róbert, Tóth Vencel)
ZTE : Vlaszák – Kocsárdi, Kovács G., Szalai, Szadek – Hervás (Turcsik, 63.), Kamber, Bujor, Stanisavljevic (Balázs, 50.), Varga R. (Horváth A., 35.) – Turkovs. Vezetőedző: Csank János. Cserepad: Balázs, Turcsik, Horváth A., Rajcomar, Jahic, Nánási, Csordás.
DVSC: Novakovics – Nikolov, Simac, Mészáros, Korhut – Bódi (Yannick, 18.), Varga J., Szakály, Rezes (Bouadla, 82.) – Kulcsár T., Coulibaly (Zahovaiko, 86.). Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Yannick, Zahovaiko, Bouadla, Verpecz, Ramos, Máté, Nagy Z.
Gólszerző: Kulcsár T. (77.), Yannick (79.)
 
VASAS-HÍD–PÉCSI MFC 1-2 (0-0)
Illovszky Stadion, 2819 néző. Vezette: Radványi Ádám (Demeter János, Márkus Tamás)
Vasas: Ilizi – Boukar, Kovács G., Gáspár (Radványi, 70.), Katona M. – Kulcsár D., Bakos, Bárányos, Jokics – Honma (Beliczky, 78.), Simics. Vezetőedző: Komjáti András. Cserepad: Beliczky, Radványi, Halasi, Ferkó, Arsics, Polényi.
PMFC: Dibusz – Simonfalvi, Lantos, Todorovics, Törtei – Horváth Zs. (Tóth Z., 90.), Scsepanovics, Andorka (Causic, 46.), Pintér A. Nagy D. – Bajzát (Frőhlich, 69.). Vezetőedző: Mészáros Ferenc. Cserepad: Causics, Frőhlich, Tóth Z., Schultz, Holczer, Gyánó, Goia.
Gólszerző: Gáspár (50.), illetve Horváth Zs. (49.), Nagy O. (70.).
Sárga lap: Kovács G. (13.), Kulcsár D. (75.), illetve Nagy O. (75.)
 
GYŐRI ETO–ÚJPEST FC 1-0 (0-0)
Győr, ETO Park, 3000 néző. Vezette: Solymosi Péter (Varga Zsolt, Berettyán Péter)
Győri ETO: Sztevanovics – Takács Á., Fehér Z., Djordjevics, Völgyi – Dudás (Dinjar, 76.), Trajkovics, Pilibaitis (Windecker, 85.), Ji-Paraná – Simon A. (Aleksidze, 67.), Koltai. Vezetőedző: Csertői Aurél. Cserepad: Dinjar, Alekszidze, Windecker, Molnár B., Stanisics, Kiss M., Babics.
Újpest FC: Balajcza – Szokol, Dvorschák, Wilson, Pollák – Simon K. (Balogh B., 57.), Markovics (Popovics, 46.), Egerszegi, Böőr (Bognár, 73.) – Lázár, Kabát. Vezetőedző: Mészöly Géza. Cserepad: Popovics, Bognár, Balogh B., Magos, Horváth T., Tajthy, Nagy P.
Gólszerző: Pilibaitis (53.)
Sárga lap: Fehér Z. (42.), illetve Dvorschák (23.), Lázár (54.)
 
LOMBARD PÁPA–BFC SIÓFOK 2-0 (0-0)
Pápa, Perutz Stadion, 2000 néző. Vezette: Takács János (Kelemen Attila, Bozó Zoltán)
Pápa: Szűcs – Nagy S. (Tóth G., 73.), Dlusztus, Totadze, Présinger – Farkas A., Ganugrava – Lovrencsics (Varga G., 80.) Marics, Puri (Quintero, 60.) – Ferenczi. Vezetőedző: Véber György. Cserepead: Tóth G., Quintero, Varga G., Germán, Zulevs, Takács T., Horváth L.
Siófok: Milinte – Kiss Zs., Lengyel, Fehér Zs., Fejes – Lattenstein (Horváth A., 79.), Tusori, Kecskés, Melczer – Huszák (Haraszti, 52.), Farkas J. (Horváth B., 81.). Vezetőedző: ifj. Mihalecz István. Cserepad: Horváth A., Haraszti, Horváth B., Mogyorósi, Pécseli, Nyári, Mester.
Gólszerző: Marics (47., 77.)
Sárga lap: Farkas A. (17.), Nagy S. (35.), illetve Fejes (33.), Haraszti (72.)
 
HALADÁS SOPRON BANK–BUDAPEST HONVÉD 2-4 (1-2)
Szombathely, 3500 néző. Vezette: Szilasi Szabolcs (Vámos Tibor, Márton Zsolt)
Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Nagy II. G., Tóth P. – Nagy I. G., Iszlai, Sluka, Halmosi – Kovács I. (Sipos N., 59.; Rajos, 62.), Kenesei (Irhás, 76.) Vezetőedző: Aczél Zoltán. Cserepad: Rajos, Irhás, Sipos, Mursits, Búrány, Molnár B., Devecseri.
Honvéd: Kemenes – Kostolani, Lovrics, Botis, Novák A. – Németh N., Horváth A., Zelenka (Ivancsics, 60.), Hajdú (Danilo, 61.) – Délczeg, Abass. Vezetőedző: Supka Attila. Cserepad: Danilo, Ivancsics, Sánta, Debreceni, Bjelkanovic, Nagy A., Hidi.
Gólszerző: Tóth P. (23.), Kenesei (51., tizenegyesből), illetve Danilo (16., 36., mindkettő tizenegyesből), Novák (64.), Lovrics (71.).
Sárga lap: Nagy G. (15.), Iszlai (62.), illetve Abass (59.), Akassou (66.).
Piros lap: Horváth A. (87.)
 
VIDEOTON FC–MVM PAKS 4-0 (2-0)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 3000 néző. Vezette: Berger József (Lémon Oszkár, Forgács Attila)
Videoton: Tujvel – Brachi, Lipták, Vaskó, Horváth G. – Szakály D. (Szolnoki, 85.), Sándor Gy., Mitrovics, Vasziljevics (Nikolics, 70.), Walter Lee – Alves (Brandao, 78.). Vezetőedző: Paulo Sousa. Cserepad: Bozsovics, Brandao, Nikolics, Szolnoki, Elek.
Paks: Csernyánszki – Heffler T., Éger, Fiola, Báló – Bartha, Böde (Szabó J., 41.), Sifter, Sipeki (Gévay, 71.), Heffler N. (Hrepka, 43.) – Magasföldi. Vezetőedző: Kis Károly. Cserepad: Szabó J., Hrepka, Pokorni, Nagy I., Gévay, Kiss T., Vayer.
Gólszerző: Vasziljevics (4., 68.), Alves (38.), Nikolics (87.)
Sárga lap: Fiola (31.), Magasföldi (81.)
Piros lap: Bartha (35.)
 
FERENCVÁROS–DIÓSGYŐRI VTK 1-1 (1-0)
Albert Stadion, 6000 néző. Vezette: Alvaro Garcia Miquel (Viszokai László, Farkas Balázs)
FTC: Ranilovics – Fülöp, Grúz, Otten, Balog Z. (Somália, 75.) – Andrezinho, Maróti (Józsi, 69.), Lisztes (Tóth B., 57.), Junior – Oláh, Abdi. Vezetőedző: Prukner László. Cserepad: Józsi, Tóth B., Somália, Jova, Sváb, Csizmadia, Félix.
DVTK : Rados – Vadász, Gal, Budovinszky, Gohér – Gallardo, Abdouraman, Lippai, Luque (Dobos, 90.) – Menougong (Carreno, 59.), Seydi (Pál, 59.). Vezetőedző: Benczés Miklós. Cserepad: Dobos, Pál, Carreno, Farkas B., Eperjesi, Bogáti, Takács.
Gólszerző: Abdi (4.), illetve Luque (68.)
Sárga lap: Andrezinho (66.), Grúz (67.), illetve Abdouraman (28.), Gallardo (34.), Menougong (58.)
Piros lap: Gallardo (38., második sárga lap), Pál (84.)
 
KECSKEMÉTI TE–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI 4-0 (3-0)
Kecskemét, Széktói Stadion, 2700 néző. Vezette: Veizer Roland (Kis Zoltán, Kormányos Gábor)
Kecskemét: Ribánszki – Alempijevics (Koszó, 60.), Radanovics (Bertus, 69.), Balogh B., Mohl – Gyurcsó, Ebala, Szavics, Csukics, Foxi (Stokics, 79.) – Tököli. Vezetőedző: Tomiszlav Szivics. Cserepad: Bertus, Koszó, Stokics, Németh G., Gyagya, Litsingi, Simon A.
Kaposvár: Hajduch – Okuka, Bank, Zsók, Gujics (Pavlovics, 35.) – Bőle (Jánvári, 35.), Hegedűs D., Perics, Pedro, Katona – Grumics (Kulcsár, 60.). Vezetőedző: Sisa Tibor. Cserepad: Pavlovics, Kulcsár, Jánvári, Horváth L., Kardos, Farkas, Alekszejev.
Gólszerző: Foxi (10., 13.), Szavics (31., tizenegyesből), Gyurcsó (53.)
Sárga lap: Radanovics (2.), Csukics (85.), illetve Jánvári (89.)
OTP Bank Liga
Tabella
    M GY D V RG KG P
1. Debrecen 2 2 0 0 7 2 6
2. Pápa 2 2 0 0 3 0 6
3. Győr 2 2 0 0 3 1 6
4. Pécs 2 2 0 0 3 1 6
5. Diósgyőr 2 1 1 0 5 2 4
6. Videoton 1 1 0 0 4 0 3
7. Kecskemét 2 1 0 1 6 3 3
8. Honvéd 2 1 0 1 5 4 3
9. Paks 2 1 0 1 3 6 3
10. Ferencváros 2 0 2 0 3 3 2
11. Kaposvár 2 0 1 1 2 6 1
12. Újpest 2 0 0 2 0 2 0
13. Siófok 1 0 0 1 0 2 0
14. Haladás 2 0 0 2 2 5 0
15. Vasas 2 0 0 2 3 7 0
16. Zalaegerszeg 2 0 0 2 1 6 0

 

GÓLLÖVŐLISTA

3: Adamo Coulibaly (DVSC), Goran Marics (Lombard Pápa)
2: Danilo de Oliveira (Bp. Honvéd), Kulcsár Tamás (DVSC), José Luque (DVTK), L’Imam Seydi (DVTK), Kethevoama Foxi (Kecskemét), Horváth Zsolt (PMFC), Dusan Vasziljevics (Videoton)
1: Hajdú Norbert (Bp. Honvéd), Ivan Lovrics (Bp. Honvéd), Novák Alexisz (Bp. Honvéd), Mbengono Yannick (DVSC), Szakály Péter (DVSC), Gohér Gergő (DVTK), Liban Abdi (FTC), Felipe Félix (FTC), Mark Otten (FTC), Dudás Ádám (Győri ETO), Marko Dinjar (Győri ETO), Linas Pilibaitis (Győri ETO), Kenesei Krisztián (Haladás), Tóth Péter (Haladás), Drazsen Okuka (Kaposvár), Milan Perics (Kaposvár), Gyurcsó Ádám (Kecskemét), Vladan Szavics (Kecskemét), Jovica Stokics (Kecskemét), Simon Attila (Kecskemét), Hrepka Ádám (Paks), Bartha László (Paks), Böde Dániel (Paks), Nagy Olivér (PMFC), Gáspár József (Vasas), Kulcsár Dávid (Vasas), Marko Simics (Vasas), André Alves (Videoton), Nikolics Nemanja (Videoton), Varga Róbert (ZTE)

OTP Bank Liga
A 3. forduló programja
07.29. (péntek) Győr-Haladás 19.00
07.30. (szombat) Honvéd-Vasas 17.30
Pécs-ZTE 20.00
Siófok-UTE 20.00
Kaposvár-Videoton
20.00
07.30. (vasárnap) DVTK-Kecskemét 16.00
Debrecen-Ferencváros
18.00
Paks-Pápa 19.00