NFL

Megszületett a megállapodás, nem marad el a következő NFL-szezon

  • MTI

Megszületett a megállapodás a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) játékosai és klubtulajdonosai között, így nem marad el a következő szezon.

DeMaurice Smith, a liga játékos-szakszervezetének (NFLPA) ügyvezető igazgatója

A két fél helyi idő szerint hétfőn délután jelentették be, hogy sikerült megegyezniük a több hónapos bérvitában. A csapatok már kedden szerződtethetnek független játékosokat, az edzőtáborok pedig ezen a héten - legkorábban szerdán - nyitnak. Az előkészületi meccsek sora augusztus 11-én, míg az alapszakasz szeptember 8-án rajtol. Minden további részletet későbbre ígérnek.
   
A liga működését szabályozó kollektív szerződés március elején járt le, és egészen az elmúlt napokig úgy tűnt, az Egyesült Államokban óriási érdeklődésre számon tartó NFL történetében először elmarad egy szezon.
   
A 32 csapattulajdonos 2008-ban egyhangúlag mondta fel a kollektív szerződést, amely ennek következtében idén márciusban hatályát vesztette, mivel nem hosszabbították meg. A vita elsősorban a liga 9 milliárd dolláros bevételének elosztásáról szólt, valamint arról, hogy a tulajdonosok szerettél volna 16-ról 18-ra növelni az alapszakaszbeli mérkőzések számát, amit a játékosok elleneztek.
   
Gazdasági elemzők szerint az NFL abszolút csúcson van minden tekintetben, 1920 óra íródó történelme legsikeresebb évét zárta. Ezt támasztják alá a televíziós nézettségi adatok, amelyek jószerivel minden rekordot átírtak az országban. A liga bevétele várhatóan közel 10 milliárdra nőne a következő idényben, köszönhetően a televíziós társaságok által hatalmas mértékben megemelt, közvetítési jogokért fizetett összegnek.