Válogatott szemmel

Macska-egér harc Fehérváron, forr a levegő Újpesten – Csábi József

  • Göbölyös János

A magyar válogatott szakmai stábja szokás szerint folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar bajnokságot is, amikor idejük engedi, és nem külföldön pásztázzák a kerettagokat, személyes tapasztalatokat gyűjtenek az NB I-es mérkőzésekről. Egervári Sándor, Kenyeres Imre és Csábi József a második fordulóban is ellátogatott egy-egy pályára, hogy aztán a hét elején közösen megbeszélje a látottakat.

Csábi József szerint a Videoton és a Debrecen futhat versenyt a bajnoki címért

A szövetségi kapitány egyébként másképp tervezte a hétvégéjét, az eredeti program szerint Norvégiába utazott volna, hogy a Brann csapatában futballozó Korcsmár Zsoltról szerezzen személyes tapasztalatokat, ám mivel a terroresemények miatt elhalasztották a fordulót, itthon maradt. A válogatott pályaedzőjével, Kenyeres Imrével együtt szombaton a helyszínen tekintette meg a Vasas-Pécs mérkőzést, majd vasárnap másik segítőjével, Csábi Józseffel Székesfehérvárra utazott, ahol a Videoton a Paksot fogadta. A szövetségi kapitány, a múlt heti értékelése előtt megjegyezte, tartózkodik attól, hogy bármelyik játékost külön értékelje, negatív vagy pozitív kritikát fogalmazzon meg róluk, pozíciójánál fogva ez nem lenne etikus. Az általános véleményét azonban szívesen megosztotta a hatharom.com olvasóival, és ezt teszi most Csábi József is.

"Ha valaki csak az eredményeket nézi, joggal gondolhatja azt, hogy több meglepetés született, nekem azonban más a véleményem – kezdte a forduló értékelését Csábi. – A Pécs győzelme ugyan közel áll ehhez a kategóriához, de mivel a Vasas még keresi önmagát, valahol azért számítani lehetett rá, hogy Mészáros Feri csapata nem szenved vereséget. Tavaly keveset láttuk az NB II-ben szereplő pécsieket, kíváncsian várom, hogy hosszabb távon mire képesek. A Debrecen kicsit közelebb áll hozzám, Kondás Elemér barátommal együtt jártunk a pro licences tanfolyamra, és örömmel látom, hogy remek csapat formálódik a keze alatt. A Loki vele került ki a hullámvölgyből, újra látványos, kreatív futballt játszik, komoly riválisa lesz idén a Videotonnak. Számomra a Zalaegerszeg rossz rajtja sem meglepetés, évek óta így kezd a Zete, aztán összekapja magát, és az élmezőnyben végez. Szerintem most is így lesz. A Győrt is a dobogóra esélyes csapatok közé sorolnám, azzal, hogy Csertői Aurél csak a valóban meghatározó légiósoknak ad lehetőséget, és bátran nyúl a magyar fiatalokhoz, mindenképpen a fejlődést szolgálja, és ez most már eredményekben is megmutatkozik."

A kapitány segítője kitért az Újpest szereplésére is, szerinte a lila-fehérek gyenge szezonkezdésbe belejátszhat Kovács Zoltán sportigazgató távozása is.

"Az Újpesttől azért valamivel többet vártam, főleg a remekül sikerült szezonzárás után. A leginkább azt furcsállom, hogy két forduló alatt nem szerzett gólt a csapat, de meggyőződésem, hogy túljut ezen a perióduson, és az eddiginél sokkal jobb teljesítményre lesz képes. Azt azért hozzátenném, hogy Újpesten most különböző okok miatt forr a levegő, gondolok itt elsősorban a vezetőségben történt változásokra, és az soha nem tesz jót egy csapatnak, ha nem nyugodt a háttér. Üde színfolt számomra a Pápa ötletes és eredményes játéka, és örültem annak, hogy a Honvéd is magára talált Szombathelyen. Ez egyébként várható volt, láttam a kispestiek múlt heti meccsét a Győr ellen, és már ott is jól nézett ki a csapat, nem volt különösebb gond a játékkal. A Fradival kapcsolatban vegyesek az érzéseim, megértem én, hogy a norvégiai utazásnak, és főleg a kiesésnek van bizonyos pszichikai vonzata, ennek ellenére nem éreztem azt a tüzet a játékosokban, ami különösen hazai közönség előtt elvárható lett volna. Hogy mégsem sorolom az Üllői úti döntetlent a meglepetések közé, annak elsősorban a Diósgyőr első fordulóban is mutatott magabiztos játéka az oka, tele vannak önbizalommal, a szurkolói támogatottságuk kiemelkedő, felfelé ívelő szakaszban vannak, amíg ez kitart, nehéz lesz őket legyőzni. A Kecskemét sikere várható volt, bár a gólkülönbséget túlzottnak tartom, a Kaposvár stabilabb csapat annál, hogy ennyi gólt kapjon. És akkor néhány szót a forduló legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapásáról, ami sajnos nem igazolta az előzetes várakozásokat. Macska-egér harc folyt a pályán, éppen ezért maga a mérkőzés nem tetszett. Nyilván megvannak az okai annak, hogy így alakult a találkozó, nem akarom felmenteni a paksiakat, de negyedóra után látszott, hogy a Tromsö elleni kupavisszavágó és az utazás sokat kivett belőlük, fáradtan, tompán mozogtak, a kiállítás pedig még inkább a Videoton malmára hajtotta a vizet. Az elmúlt időszakban sok Paks-meccset láttam személyesen is, most nyújtotta a legkevesebbet a csapat. Ez persze semmit nem von le a Videoton érdemeiből, a fehérváriak sokat futva, ötletesen futballoztak, a négygólos győzelmük az említettek miatt nem volt meglepetés. Akik rangadóra számítottak, csalódniuk kellett, voltunk így ezzel néhányan ott a helyszínen is."