Vízilabda-vb

A spanyolokat legyőztük, Kubával játszunk a 9. helyért

  • MTI
megosztom

A magyar női vízilabda-válogatott 5 góllal nyert a spanyolok legjobbjaival szemben a sanghaji vizes világbajnokság hétfői versenynapján, a 9-12. helyért rendezett összecsapáson.

 Legyőztük spanyolországot - Fotó: MTIAz ausztráloktól elszenvedett szombati vereség után a hétfői meccsnek az volt a tétje, hogy a kilencedik vagy a 11. pozícióért folytathatja tovább Merész András együttese a kínai vb-n. Az alsóházi randevú korábban beillett volna komolyabb Európa-bajnoki tétmeccsnek is - jelesül 2010-ben éppen ez a két gárda vívott meg Belgrádban az Eb 5. helyéért, s akkor a magyar gárda győzött -, Sanghajban azonban két, ezúttal alulteljesítő válogatott szállt vízbe egymás ellen.
    A vezetést a nyitónegyed legelején a spanyolok szerezték meg, de aztán egykettőre fordított a magyar csapat 2-1-re. A folytatásban is potyogtak a gólok, nyolc is esett az első szünetig, magyar szempontból 5-3-as megoszlásban.  
    A második nyolc perc Drávucz Rita nagy pillanataival indult: a csapatkapitány másodszor, majd harmadszor is betalált pompás lövésekkel, s 7-3-ra elhúzott a magyar együttes. Bár az ibériaiak 7-5-re, később 8-6-ra is visszazárkóztak, a nagyszünetre 10-6-os magyar vezetésnél vonulhattak el a csapatok.

A spanyolok előtt 10-7-nél még egyszer megcsillant a remény, hogy szorosabbá tehetik a mérkőzést, de előbb Keszthelyi Rita (12-7), majd az összesen ötször is eredményes Bujka Barbara duplájának köszönhetően meglépett, és tetemesre növelte a különbséget a Merész-csapat (14-9).

A zárónegyedben - mivel gyakorlatilag már eldőlt a meccs - izgalommentes, és kevésbé fegyelmezett játék zajlott a vízben, a vége pedig nagyon sima 17-13-as diadal lett.
"A két, hasonlóképpen fiatal csapat közül az egyik biztos, hogy ott lesz a londoni olimpián, bízom benne, hogy a miénk lesz az" - összegzett Merész András szövetségi kapitány.
Győzelme nyomán a magyar válogatott az új-zélandiakat 11-10-re verő kubai nemzeti csapattal száll medencébe a 9. helyért.

Női vízilabda-vb
Eredmény, a 9-12. helyért
Magyarország-Spanyolország 17-13 (5-3, 5-3, 4-3, 3-4)
a magyar góldobók: Bujka 5, Keszthelyi 4, Drávucz 3, Szücs 2, Czigány, Takács, Antal 1-1
megosztom