Copa América, Döntő

Uruguay - Paraguay 3-0 VÉGE

Még soha nem találkozott egymással a Copa América döntőjéban Uruguay és Paraguay, a történelmi mérkőzésen szinte lehetetlen megjósolni a végeredményt. A Diego Forlán és Luis Suárez vezérletével eddig remeklő Uruguay 15. Copa-győzelmével megelőzné az örökrangsorban a nagy rivális Argentínát, Nelson Valdezék pedig 1979 ülnének fel újra  a kontinens trónjára. Hogy vajon melyik válogatott emelheti magasba a Copa América serlegét, azt ÉLŐ szöveges tudósításunk segítségével nyomon követheted.

Copa América, Döntő
Uruguay - Paraguay 3-0 (3-0)
Buenos Aires, El Monumental Stadion, 40 ezer néző. Vezette: Sálvio Fagundes (brazil)
Uruguay: Muslera – Maxi Pereira, Lugano, Coates, Martín Cáceres (Godin, 89.) – Diego Pérez (Eguren 70.), Arévalo Ríos, Álvaro Pereira (Cavani,64.), Álvaro González – Luis Suárez, Diego Forlán. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
Paraguay: Villar – Darío Verón, Paulo Da Silva, Marecos, Piris –  Víctor Cáseres (Estigarribia, 65.), Nesto Ortigoza, Riveros, Vera (Perez, 65.) – Haedo Valdez, Zeballos (Barrios, 76.). Szövetségi kapitány: Gerardo Martino
Gólszerzők: Suárez (12.)  Forlán (42., 90.)

 

 

 

 

 

 

 

Vége a mérkőzésnek!

GÓÓL! A rendes játékos utolsó percében egy kontratámadás végén Forlán ismét betalált, miután Suárez remekül szolgálta ki fejjel, a szőke csatár könnyedén gurított el Villar mellett (3-0).

A frissen beállt Lucas Barrios senkitől sem zavartatva összeesett, a Dortmund csatárának bal combja húzódott meg, a játékost le kellett segíteni a pályáról. Paraguay emberhátrányban fejezi be a mérkőzést, mivel mindhárom csere-lehetőségét kihasználta már.

A 83. percben Valdez az uruguayi tizenhatos jobb oldalán egy mini-esernyőcsel után kapásból tűzte rá a labdát, de a lövés nem volt igazán veszélyes, Muslera könnyedén fogta a játékszert.

Kevesebb, mint 10 perc van hátra a mérkőzésből, Uruguay nagyon közel van története 15. Copa América-győzelméhez.

A 80. percben Cavani kavargatott a tizenhatoson belül, de végül a paraguayi védő elválasztotta a labdától, aminek következtében a Napoli támadója a földre kerül. A bíró nem fúj, mert nem is volt mit.

A 77.percben Zeballos helyén Lucas Barrios lép pályára.

A 74.percben Cavani és Eguren hozott össze egy nagy helyzetet, de Villar hárítani tudta utóbbi próbálkozását.

A 70.percben a Sporting Gijón játékosa, Eguren lép pályára, Diego Pérezt váltja.

Kettős csere a paguayiaknál is: Víctor Cáseres helyén Estigarribia, Vera helyett Hernán Perez állt be.

Óscár Tábarez cserél a 64. percben: a középpályás Alvaro Pereira helyére a csatár Edison Cavani érkezik.

A 62. percben kis híján szépített Paraguay: egy jobb oldali támadásvezetés után a laposan középre lőtt labdát Muslera nagy bravúrral felszedte a támadók előtt.

Az eredmény ismeretében nem csodálkozhatunk azon, hogy kicsit leült a mérkőzés, Uruguay elsősorban kontrákra játszik, míg Paraguay nem tud igazán veszélyes lenni.

Az 54. percben gólt érdemlő jelentsort láthattunk: Ortigoza nagyon szépen ívelt Nelson Valdez irányába, aki kapásból 16 méterről kapura húzta az átadást. Muslera ujjheggyel hozzáért, így a felső kapufán csattant a labda.

Az 53. percben Suárez szerzett labdát az ellenfél térfelén, majd jól húzott el a bal oldalon, de beadását lefülelték a paraguayi hátvédek.

Fagundes játékvezető sípszavára Paraguay elkezdte a második 45 percet.

Vége az első félidőnek! Az uruguayi csapat elképesztő iramot diktált a játékrész elején és végén, és két világklasszis támadója révén megérdemelten vezet 2-0-ra egy félidőnyi játék után.

 

GÓÓL! A nagy nyomás újra gólt eredményezett: a 42. percben Arévalo Ríos remek labdával szolgálta ki Forlánt, aki 15 méterről Villarral szemben már nem hibázott (2-0). A tavalyi vb legjobbjának válaszott támadó első gólját szerezte az idei Copán. Mondhatni a legjobbkor...

Ugyan a félidő középső harmadában Paraguay mezőnyfölényben játszott, a játékrész vége ismét a kékeké.

A 37. percben Forlán kapásból a földre pattintja a labdát, de az így lelassul, így Villar könnyedén fogja.

A 36. percben ismét Luís Suárez alakított nagyot: egy védőn átpréselve magát éles szögből nagy erővel az oldalhálóba tüzelt. Nem tévedett sokat.

Az újabb uruguayi helyzet ellenére Paraguay egyre inkáb átveszi a találkozó irányítását, játékukból egyelőre azonban hiányoznak helyzetek.

A 32. percben egy kontratámadás során Suárez óriási labdát adott Diego Forlánnak, aki egy védővel a nyakán egészen a kapuig gyalogolhatott, de próbálkozását Villar védte ki. Űgy tűnik, az Aranycipős Forlán ezen a tornán képtelen gólt szerezni...

Az első percek iszonyatos tempóját nem bírta szuflával Uruguay, az utolsó tíz percben csupán a szabálytalanságok terén nőtt ellenfele fölé.

A brazil Fagundes nehezen tudja kézben tartani a mérkőzést, de igyekszik: Diego Pérez a 25. percben kap sárga lapot, Riveros felrúgásáért, fél perccel később Martin Caseres is hasonló "jutalomban" részesül.

Eltelt az első 20 perc, ez alapján azt kaptuk amit várni lehetett: örült iram, paprikás hangulat, kőkemény párharcok.

A gól azt is jelenti, hogy Paraguay kénytelen lesz támadni is ezen a mérkőzésen, noha a tornán elsősorban a védekezés volt a piros-fehérek erőssége.

GÓÓL!  A 12. percben megszerezte a vezetést Uruguay! Az elődöntőben duplázó Suárez egy paraguayi védőről lepattant labdát zseniálisan szelídített meg, majd jobb oldalról a hosszú sarokba gurított (1-0).

A 10. percben Suárez kis híján lefülelt egy hazaadást, de Villar megmentette a helyzetet.

Nagyon bekezdenek az "uruk", a 7. percben már a negyedik sarokrúgást végezhetik el Forlánék.

A találkozó egy hatalmas bírói tévedéssel kezdődött: a 3. percben egy uruguayi szöglet után Lugano fejelt kapura, de Villar kapus reflex-szerű mozdulattal még beleöklözött, a kipattanó azonban egy kékmezes elé került, aki fejjel duplázott. Hogy a 4 méterről leadott bólintás nem lett gól, Ortigozának köszönhető, aki kétkézzel mentette meg csapatát a góltól. A bíró sípja néma mardadt, ekkora tévedést ilyen téttel bíró találkozón, ritkán látni.